Susret psihoanalitičarke i Marine Abramović

U kolovozu 2015. godine u američkom domu Marine Abramović u Hudsonu sastale su se umjetnica i njezina prijateljica i psihoanalitičarka Jeannette Fischer. Četverodnevni razgovor prerastao je u knjigu koju je objavila nakladnička kuća Geopoetika iz Srbije, a koja je krajem 2019. godine predstavljena i na pulskom Sajmu knjige ... opširnije »

U Zagrebu se od 8. do 11. ožujka održava festival 'Feminizam je za sve'

Što je feminizam danas? Koji su njegovi suvremeni zahtjevi, a koja su mu ograničenja? Zašto nam je potreban i je li nam, u ovom trenutku u povijesti, potrebniji nego ikad? Kako se feminizam prilagodio novom, tehnološkom dobu? Ovo su samo neka od pitanja na koje će odgovore ponuditi sudionice četverodnevnog festivala "Feminizam je za sve" koji uključuje predstavljanje knjiga, večer poezije, tribine i rasprave, a koji u fokus stavlja brojne feminističke teme ... opširnije »

Goran Marković, Beogradski trio -  ljubav kao potonuće

Goran Marković je poznati filmski i kazališni redatelj, pripadnik čuvene Praške škole, a roman „Beogradski trio“ (Laguna, Beograd, 2018.), o kojem piše Dario Grgić, četvrto je izdanje, što je vijest i pol, jer se radi o odličnoj književnosti, čovjek bi na nju posljednju posumnjao kada je čitanost u pitanju. Marković je roman napisao oko boravka sjajnog pisca Lawrencea Durrella u Jugoslaviji, gdje je pri britanskoj ambasadi bio ataše za tisak ... opširnije »

Najbolje knjige u 2019. godini

Najbolje knjige u 2019. godini

Ovo je sasvim osoban popis pri čijem sastavljanju čitateljica nije vodila osobito računa o hrvatskoj knjiškoj produkciji niti recentnosti izdanja, o tome da pravedno na popisu zastupi sve hrvatske nakladnike, nije marila što nije pročitala (sve) razvikane strane i hrvatske pisce, važna i bitna izdanja, iako jest mnoga i zaključila da ne opravdavaju razvikanost (pa tako ni uvrštavanje na ovaj popis). Pri sastavljanju popisa čitateljica se vodila vlastitim uskogrudnim preferencijama i unutarnjim nagnućem: tragala je za odgovorima na svoja pitanja; na neka je odgovore našla, na neka neće nikad ... opširnije »

Nijemi krik - druga generacija žrtava Holokausta

Izraelska psihoanalitičarka Ilany Kogan u svojoj knjizi opisuje živote svojih pacijenata koje je snažno obilježio transgeneracijski prijenos traume. Roditelji, naime, često nesvjesno koriste dijete kao "spremnik" svojih patnji i teških iskustava. Premda je u knjizi riječ o potomcima preživjelih žrtava Holokausta, sadržaj je podjednako primjenjiv na sve vrste trauma ... opširnije »

Novo u katalogu