Bora Ćosić - Predmeti imaju zadnju riječ

Ćosić konstantno, tijekom cijele knjige “Mirni dani u Rovinju“ nemilosrdno paradira podacima i potvrđuje veliku erudiciju, igra se asocijacijama, sve povezujući u jedan čvor. Sam kraj knjige je nemilosrdan, Ćosić navodi riječi Stjepana Planića koji kaže kako kuća ne mora biti vječna, nego joj kraj može biti onda kada i njenom gospodaru. Kuća ovoga gospodara više ne može biti srušena jer je o njoj napisana knjiga ... opširnije »

FALIŠ pokrenuo crowdfunding kampanju za spas Festivala

Nemoj da fališ/Don't fail ime je kampanje koju je pokrenuo šibenski Festival alternative i ljevice. Na ovaj način fališevci se obraćaju publici, prijateljima i donatorima, za novac koji će im omogućiti održavanje 5. FALIŠ-a. Cilj kampanje je prikupiti 15.000 američkih dolara ... opširnije »

Midhat Ajanović - Potraga za Dobrom

Midhat Ajanović - Potraga za Dobrom

Tri gradivna lika “Salijevanja strave“ svojevrsni su sanjari neuklopljeni u ponudu sustava. Ajanoviću su važnije njihove nutarnje biografike, one silnice nutarnjeg svijeta po kojima se vrti njihov kozmos. Cijeli je roman između ostaloga i nastojanje da se prikaže taj ratovima i onda kasnije nabujalim ideologizacijama potisnuti svijet, bolji svijet, svijet kojeg još uvijek ima ispod površine suvremene prostote ... opširnije »

Marente de Moor predstavlja svoj roman

Hrvatski čitatelji autoricu će imati prilike upoznati na posljednjem proljetnom predstavljanju festivala Europea u Dvorištu. Marente de Moor svoj će roman, za koji je dobila prestižnu nizozemsku književnu nagradu AKO kao i nagrade Europske unije za književnost 2014., predstaviti u kafiću U Dvorištu, u četvrtak, 23. ožujka, s početkom u 19 sati ... opširnije »

Dževad Karahasan - Vrijeme svijeta i vrijeme spletke

Karahasan u romanu “Sjeme smrti“ piše o moći koja stoji iza moći, o pravoj moći koja od ove funkcijske, ritualne, pravi tek lutkarsko kazalište: tako i bagdadski kalif nije ništa više od bespomoćne lutke u rukama moćnih vladara svijeta, kratkotrajnih, često promjenjivih, o kojima je kalif ovisan i izvan čijih mreža nema nikakvih ovlasti ... opširnije »

Zoran Malkoč - Hiperrealizam i groteska

Bajka o psu, “Roki Raketa“, antitetički je postavljena spram realija o nevjerojatnim likovima hrvatske posttranzicije. Zašto posttranizicije? Pa jer je njihova pretvorba završena, radi se o ljudima koji su sad dobro razvijene maligne izrasline na tijelu hrvatskoga društva za čije bi se stanje maltene moglo reći kako je u neizlječivom stadiju i kako je teško zamisliti kvalitetan izlaz iz situacije ... opširnije »

Novo u katalogu