Izdavačka kuća Nojzac - 5 izvrsnih naslova koje morate pročitati

Dario Grgić odabrao je pet knjiga novosadske izdavačke kuće iza koje stoji Relja Dražić. Riječ je o sljedećim izdanjima: romanu “Ledeni“ Roberta Schindel, biografiji “Tomas Bernhard“ Manfreda Mittermayera, “Ostavštini za života“ Roberta Musila, “Imaginarnim pismima“ Huga von Hofmannsthala i “Kao varvarin u Prateru“ Gerharda Amanshausera ... opširnije »

Dragan Velikić - Sinteza zaborava i izmišljaja

Velikić se kreće velikim vremenskim prostranstvom, njegov roman obuhvaća preko stotinu godina, na neki je način, uz hommage majci, “Islednik“ i minijaturna povijest Jugoslavije, Balkana, dajući i kritiku duhova svih dosad bilježenih vremena kroz osudu ljudi zbog nedostatka personalizma, on s pravom piše o nama kao o bijednim zarobljenicima mentaliteta. Kao neuke, nesposobne da shvatimo čak i one jasno napisane stvari ... opširnije »

Feminizam i apokalipsa

Feminizam i apokalipsa

Domaće spisateljice koje se spominje i u kontekstu feminizma, od Dubravke Ugrešić, Daše Drndić, Slavenke Drakulić, pa do posljednjih Amazonki poput Asje Bakić, čitao sam kao vrsne spisateljice. I nekako mi je oslobodilački aspekt bio uvijek u drugom planu, imao sam dojam da se one jednako bore i za oslobođenje muškaraca od onog njihovog kretenizma, kao i za prava žena na ravnopravnost ... opširnije »

Nova ekonomija – iz egosustava u ekosustav

Otto Scharmer i Katrin Kaufer s MIT-a autori su nove knjige koju je nedavno objavila Planetopija, a u kojoj objašnjavaju, uz pomoć tzv. teorije U, kako da uđemo u društvo 4.0 čija ekonomija počiva na ekološkoj svijesti ... opširnije »

Novo u katalogu