Istina

Riikka Pulkkinen
Istina

Bolest, prevare, tajne i vrijedne životne lekcije

06.02.2018. | Ivana Smilović | Ocjena recenzenta: 4,5

Svaka obitelj ima svoju priču, a Riikka Pulkkinen nas u svom romanu "Istina" vodi u jednu itekako kompleksnu. Na samom početku upoznajemo Elsu i Marttija, stari bračni par. U prvom planu je Elsina dijagnoza, rak kojem nema lijeka, a zbog kojeg je neko vrijeme boravila u hospiciju, dok se konačno nije odlučila svoj život privesti kraju – doma. Racionalna je to i bistra odluka žene koja je cijeli život čvrsto držala sudbinu u svojim rukama. Ona je inteligentna psihologinja, a svoje zadnje dane želi provesti, pa... ostvarujući sve što joj padne na pamet.

Martti, slikar, umjetnik i k tome Elsin muž već dugo, dugo godina, pokušava se nositi s gubitkom koji ga svakako čeka, a u svemu tome pomaže mu cijela obitelj, od kojih svatko ima svoju ulogu. Tu je Eleonoora, liječnica i njihova kći, ozbiljna, racionalna i stroga – ne dopušta da joj emocije zamute razum ni u ovakvim situacijama, barem naizgled. Uz bok su joj Anna i Maria, njezine kćeri, koje bez obzira na svoje mlade godine žele pomoći u novonastaloj tužnoj i teškoj situaciji.

Ulazimo u život jedne obitelji, njuškamo, zavirujemo kroz prozore i otkrivamo da se svi ovi različiti karakteri različito nose sa situacijom koja neizbježno dolazi. Njihovi komplicirani međusobni odnosi dodatni su teret, a razlika u dobi nudi i nužno drugačije poglede na svijet i život općenito.

Retci u ovoj knjizi vrlo važne životne lekcije, između ostalog pomažu mladima da shvate razmišljanja onih starijih, kao i obrnuto. Knjiga je puna promišljanja o životu, mladosti, prolaznosti, vrednovanju sreće tek nakon što prođe – baš kao što bi bilo očekivano za jednu knjigu koja govori o osobi oboljeloj od neizlječive bolesti.

Ali, ova knjiga, unatoč očekivanjima, uopće nije - knjiga o bolesti. Elsin rak, kao i trud obitelji i nje same da se nosi s time, samo je jedan segment ovoga romana. Odjednom, pomalo neočekivano, Elsa otkriva unuci Anni, a time i čitateljima jedno novo ime – Eva. I tako priča biva lansirana u prošlost, koja se isprepliće sa sadašnjim vremenom, što se nastavlja do samoga kraja knjige.

Donosi nam dozu mističnosti, znatiželjni smo i jedva čekamo doznati tko je Eva, što se dogodilo, a sve sluti na to da se radi o potresnoj priči. Kombiniranje prošlosti i sadašnjosti vješto je izvedeno i uopće nije naporno. Priča u prošlosti se lagano razmotava i zadržava pozornost, dok sadašnjost približava smrt, kao i kompleksnost života.

Prevare, boli, intrige, teške strane ljubavi – samo su neke od tema koje obrađuje ova knjiga. Štivo je to koje je ponekad pomalo apstraktno, ali je svakako duboko, emotivno, povremeno i zbunjujuće, a itekako potresno i teško. Ipak, lijepo je pisano, bez pretjerane patetike, zamke u koju je svakako moglo upasti s obzirom na teme koje obuhvaća. Lagano se čita, iako teško pada.

Najveća prednost, a nekome možda mana ovog djela je upravo to što nije ono što na prvu očekujete. Ovo je dojmljivo i jako djelo, ali iako se, kao što smo rekli, na prvi pogled čini da je riječ o knjizi o raku, toj teškoj bolesti koja se nažalost ušuljala u previše života u posljednje vrijeme, priča otkriva da to nije slučaj – riječ je o životu, odnosno životima, u punom sjaju svoje kompliciranosti… O životima koji se isprepleću i utječu jedni na druge… O tuzi koju svatko nosi u sebi… O obitelji… O prošlosti od koje sadašnjost ne može pobjeći… O svemu, a najmanje o smrti!


 

Facebook komentari

Novo u katalogu