Me, moa und ich

Piše Katarina Gulan

I danas su tu. Petra i Marija. Svakog jutra su tu. Točne kao švicarski sat. Nađemo se uvijek u isto vrijeme da popijemo bijelu kavu zajedno. Sjedimo uvijek za istim stolom. Jedva punoljetna konobarica nas se boji. Uvijek izgleda prestravljeno kad uđemo. Više ne pita za narudžbu jer zna da treba donijeti tri bijele kave. Uvijek u isto vrijeme.

Petra je rastavljena. Ima Isusove godine i dva kredita. Jedan za auto, jedan za stan. Ima mali stan i veliki teleskop. Kupila ga je nedavno. Nije se zaljubila u zvjezdano nebo već u ideju da se osveti svom bivšem mužu. Svakog jutra i večeri promatrala je njega i njegovu novu djevojku. Mrzila je sve što je predstavljao. Mrzila je sebe jer je 10 godina provela s njim. Mrzila je voajere i ideju što je postala jedan. Voli visoke pete, kratke suknje i brzu ljubav. Svaki vikend dovodila je nove frajere u svoj mali stan. U ormaru je imala lisice, lance i bičeve. Voljela ih je bičevati i biti vezana.

Marija je Petrina sušta suprotnost i vršnjakinja. Voli niske cipele, široke traperice i udobne majice. Voli sporu ljubav, brzu hranu i čokoladne torte. Nema kredit, ali je jamac za Marijin kredit jer ne zna reći ne nikome i ničemu. Pa ni svojoj gluposti. I ona je rastavljena, ali još uvijek voli svog bivšeg muža. Pati za njim, ali vjeruje da još negdje na ovom svijetu postoji njen princ. U bijelom moćnom Ferrariju s puno konja. Živi kao podstanar u malenom stanu iz kojeg se svaki drugi dan širi miris kolača i trave. Voli pušiti dok čeka da pećnica obavi svoj dio posla. Svakog jutra ustaje u pet. Na posao ide pješke. Auto je nedavno prodala jer je sve potrošila na rastavu. Iz braka je izašla s previše knjiga, premalo preostalih živaca, starom brbljavom arom i malenim pištoljem. On joj je dao pištolj. Napunjen. Tu njegovu poruku čuvala je u ormaru u slučaju da joj ikada zatreba.

Petra voli zimu i kišu. Voli jugo i pomaknute španjolske filmove. Peruanske revolucionarne pjesme i putovanja vlakom. Voli kršiti pravila i ograničenja. Uvijek vozi 20 kilometara na sat brže od dopuštenog. Voli bourbon, Pall Mall cigarete i doggy style. Voli glasno pričati o seksu na jutranjim kavama tako da je svi pospani gosti gledaju sa zgražanjem. Svaki drugi tjedan kupuje novu igračku koju sprema u ormar.

Marija želi gledati zvijezde. Nije joj jasno zašto je Petra odlučila uperiti teleskop u stan svog bivšeg kada može promatrati nebo. Oslobođeno svih ovozemaljskih sranja. Marija voli proljeće jer se sve budi. Voli izaći iz čahure zimskih krpica. Voli pivu i one tanke ženskaste cigarete, skandinavske jazz sastave i Inarrituove filmove. Voli trčati u parku jer je to jedini način da izbaci negativnu energiju. Misli da bi mogla ubiti čovjeka bez problema i o tome često priča glasno u kafiću na jutarnjoj kavi.

Obje vole bijelu kavu. Kao i ja. I ja sam rastavljena. Živim u neurednom stanu s pretrpanim ormarom. Vole promatrati ljude kroz prozor kafića svakog jutra u Gundulićevoj 5. Ja volim njih i nezamisliv mi je život u kojem ih nema. Nezamislivo mi je piti kavu sama bez priča o divljem seksu u WC-u odmorišta na autocesti ili maštanja kako će netko jednog dana znati reći ne. Svaki naš rastanak ima posebnu težinu jer može biti zadnji. Danas se opraštam od njih s istim gorkim osjećajem kao i svakog petka ujutro. Nahranila sam brbljavu aru, obukla uske traperice i udobne patike. Moram kod doktora. On mi kaže da ću moći. Živjeti život bez njih. Kaže da će ih novi lijek jednostavno izbrisati.
 

BIOGRAFIJA
Rođena u rujnu 1982., ali se ponekad osjećam kao da je to bilo 1892.
Plaćena sam da pričam i pišem. Uglavnom ozbiljne teme.
Neozbiljnima se bavim u slobodno vrijeme.


Facebook komentari

Novo u katalogu