Kultni roman 'Grupa' koji je predvidio drugi val feminizma

Spisateljica Mary McCarthy nije se deklarirala kao feministica, no njezina "Grupa" uvelike se bavi onime što je poznata feministica Betty Friedan otkrila u svojem istraživanju 1957. godine i kasnije opisala u knjizi koja je pokrenula drugi val feminizma. Ženama u pedesetima i šezdesetima dosta je njihove rodne uloge, domaćice "odjednom" više nisu zadovoljne samo ulogom majke ... opširnije »

Objavljen elektronički zbornik 12 radova pod nazivom 'Kamen na cesti'

U zborniku su objavljeni radovi sa znanstvenog skupa "Marija Jurić Zagorka – život, djelo, nasljeđe / Preko granica: opresija i imperativ solidarnosti” održanog u studenom 2016. godine u sklopu 10. Dana Marije Jurić Zagorke. Dio radova posvećen je upravo Zagorki, a zbornik se može besplatno pročitati i skinuti
... opširnije »

Lađarov zov – O prijevodu 'Pokopanog diva' Kazua Ishigura

Vjerojatno nikad više neću imati vremena i snage u tolikoj se mjeri posvetiti pojedinoj knjizi u svim pogledima: kao nakladnik, kao prevoditelj, kao prelamač. Vrijeme svima teče, lađar je svima nama sve bliže. Ali "Pokopani div" bio je jedan od izvornih povoda pokretanja Mitopeje; ako bih htio da me se po jednoj od mojih prevedenih knjiga pamti, to je ova ... opširnije »

Novo u katalogu