Kako pišu pulske kreativke

Kako pišu pulske kreativke

Iz pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu javila nam se knjižničarka Željka Kondić Dabo s molbom da pogledamo radove njezinih kreativnih učenika koji pišu i fotografiraju. Odabrali smo četiri teksta i četiri fotografije za objavu - Sandre Čelebić, Sare Bradarić, Ane Kuhar i Vite Raffaelli ... opširnije »

Pema Chödrön – što kad se svijet sruši?

Svijet se srušio, teška vremena postala su gora, toliko strašna da je gotovo neukusno zazivati hrabrost i dobrotu. Tko se uopće može približiti drugima u trenutku kad nam govore da držimo odstojanje od najmanje dva metra? Tko može misliti na ljubav u trenutku kad je gotovo jedino što osjećamo strah? Budistička redovnica Pema Chödrön ponudila je moguće odgovore na ta pitanja u svojim knjigama ... opširnije »

Sapiens – od slabića u savani do modernog Frankensteina

Naši ljudski preci nisu bili baš netko i nešto u hranidbenom lancu. U savani vrijedi pravilo "tko jači, taj kvači" i "tko bježi, ne leži mrtav". Pripadnici vrste Homo nisu bili ni brzi ni jaki. Veća im je briga bila da ne budu pojedeni, nego što su mogli birati što će jesti. No pojava Homo sapiensa, prije nekih 100.000 godina, ustoličila je rod Homo na vrhu hranidbenog lanca. Harari kaže da je uzrok bila kognitivna revolucija: slučajna mutacija koja je naše neurone prespojila na način još nepoznat u prirodi ... opširnije »

Susret psihoanalitičarke i Marine Abramović

U kolovozu 2015. godine u američkom domu Marine Abramović u Hudsonu sastale su se umjetnica i njezina prijateljica i psihoanalitičarka Jeannette Fischer. Četverodnevni razgovor prerastao je u knjigu koju je objavila nakladnička kuća Geopoetika iz Srbije, a koja je krajem 2019. godine predstavljena i na pulskom Sajmu knjige ... opširnije »

U Zagrebu se od 8. do 11. ožujka održava festival 'Feminizam je za sve'

Što je feminizam danas? Koji su njegovi suvremeni zahtjevi, a koja su mu ograničenja? Zašto nam je potreban i je li nam, u ovom trenutku u povijesti, potrebniji nego ikad? Kako se feminizam prilagodio novom, tehnološkom dobu? Ovo su samo neka od pitanja na koje će odgovore ponuditi sudionice četverodnevnog festivala "Feminizam je za sve" koji uključuje predstavljanje knjiga, večer poezije, tribine i rasprave, a koji u fokus stavlja brojne feminističke teme ... opširnije »

Goran Marković, Beogradski trio -  ljubav kao potonuće

Goran Marković je poznati filmski i kazališni redatelj, pripadnik čuvene Praške škole, a roman „Beogradski trio“ (Laguna, Beograd, 2018.), o kojem piše Dario Grgić, četvrto je izdanje, što je vijest i pol, jer se radi o odličnoj književnosti, čovjek bi na nju posljednju posumnjao kada je čitanost u pitanju. Marković je roman napisao oko boravka sjajnog pisca Lawrencea Durrella u Jugoslaviji, gdje je pri britanskoj ambasadi bio ataše za tisak ... opširnije »

Novo u katalogu