Mo Yan, Umoran od života i smrti - nasmijani tip koji svijetli usred mraka

Mo Yan nije socijetalni pisac. On je i podrugljiv pisac koji je vrlo žestoko ismijao sama sebe – nikoga od nadmenih autora koji se zaklinju da su samokritični nije moguće ni zamisliti da sanja ovakve rečenice kakvima je Mo Yan izvrgavao sebe podsmijehu. Ne da je to terapija, nije to nikakva purgativna akrobatika, nego je to već zdravlje koje skače po rečenicama onako kako – da ostanemo među životinjama – magarac skače po livadi ... opširnije »

Miljenko Jergović, Selidba – sjećanje vrijedno pamćenja, literatura visokog ranga

Sjećanje vrijedno pamćenja daroviti, veliki autori mogu pretvoriti u književnost, koja je sinonim za konstrukt na temu događaja, ali toliko puniji životom da onaj prvi, poticajni, stvarni prelazak preko ceste, ili odlazak u goste, ne vrijede ni pet para u odnosu na ovo procvjetavanje života koje se dogodilo na neuronskim stazama, u duši, i onda, na kraju, u rečenici, kada sve stvari i svi događaji napokon dostignu razinu života i kliknu u ležište svoga smisla
... opširnije »

Ljudmila Ulicka, Jakovljeve ljestve – obiteljska priča s lomovima kostiju

Roman "Jakovljeve ljestve" (Fraktura, Zaprešić, 2018., prijevod Igor Buljan) povijest je Dvadesetog stoljeća na ruski način i povijest autoričine mrvičak transponirane obitelji, Ulicka je roman napisala, kako sama kaže na kraju, služeći se fragmentima pisama iz obiteljskog arhiva i izvacima iz dosjea Jakova Ulickog, sačinjenih od strane KGB-a ... opširnije »

Bookvica Patricije Horvat slavi 10 godina

Književni program Bookvica, koji je 2009. godine pokrenula prevoditeljica i književna promotorica Patricija Horvat, idući tjedan slavi deset godina. U proteklih deset godina održano je 170 Bookvica, na kojima je nastupilo više od 200, uglavnom domaćih, autorica i autora ... opširnije »

Novo u katalogu