Sotonski tango - Snažan moralistički roman o moći beznađa

László Krasznahorkai nije opisao običnu izgubljenost i nije joj samo zapametovao, nego je i moguće izlaze iz situacija prikazao kao neutemeljena bulažnjenja – ne kao neki dadaizam koji bi mogao biti s distance i simpatičan, nego kao potpunu uzaludnost propalih mesnatih stvorova koji se baš i ne bi trebali blamirati ufanjima ... opširnije »

Danas na Festivalu svjetske književnosti gostuju Ivana Rogar, Kristian Novak i Marina Vujčić

Jedna slovenska i jedna hrvatska spisateljica, obje mlade i talentirane, govorit će o intimnim ženskim pitanjima i problemima. Što je zajedničko Kristianu Novaku i Vladimiru Tabaševiću? Zašto je Igoru Štiksu trebalo jedanaest godina da napiše novi roman? Odgovore možete doznati posjetite li neko od današnjih događanja na Festivalu svjetske književnosti koji se održava u Zagrebu i Splitu ... opširnije »

Danas na Festivalu svjetske književnosti gostuju Ulli Lust i Marjana Gaponenko

Što je zajedničko dvjema mladim stripašicama i likovnim umjetnicama? Gdje se susreću Eduardo Halfon i Damir Karakaš? Kakve veze ima ornitolog s čajnicima i ženama? O čemu jedan od najzanimljivijih književnih glasova Crne Gore piše u svojem romanu „Calypso“? Odgovore možete doznati posjetite li neko od današnjih događanja na Festivalu svjetske književnosti koji se održava u Zagrebu i Splitu ... opširnije »

Baudelaireova sjenica - prijelomni momenti moderna duha

Logično je da svaki pisac (pa je tako i Baudelaire) preuzimao od drugih pisaca: njemu je u tom smislu bio drag Chateaubriand – “pravi pisac ne posuđuje nego krade“, kažu ovi meštri, a mogu to reći jer se radi o procesu transformacije gdje usput pokupljena slučajna misao na koncu stvara svoj vlastiti program koji više nema direktne veze s ishodišnom točkom. Takva manufaktura na koncu je urodila Baudelaireovim rečeničnim sklopovima koji bacaju “čarobno i nadnaravno svjetlo na prirodnu nejasnoću stvari“ ... opširnije »

Novo u katalogu