Kako je stidljivost postala bolest našeg doba?

Povjesničar kulture Joe Moran u novoj je knjizi dao povijesni, antropološki i sociološki pregled stidljivosti. Rezerviranost postoji otkad ima civilizacije, no ono što se nekad smatralo osobinom plemenitih u digitalnom dobu pretvoreno je u - bolest ... opširnije »

Ludwig Bauer - Dobro je zlo, a zlo je dobro

"Karusel" nije samo odgođena ljubavna priča s lijepim mogućnostima jedne neispunjene ljubavi nego i priča o svima nama, i to ispričana perom pisca koji ima ono treće oko koje vidi stvari što se kriju iza fasade naše zajedničke sreće, naših zajedničkih neprijatelja, naših zajedničkih niskih strasti koje nikada ne dočekaju svoj trenutak ispostave računa, jer kolektivne krivice nema ... opširnije »

Asja Bakić među deset Novih glasova Europe

Projekt Literary Europe Live okuplja partnere iz područja književnosti iz 15 europskih zemalja, a sjedište mu je na Mercator institutu pri Sveučilištu Aberystwyth. Deset Novih glasova Europe za 2017. godinu su romanopisci, pjesnikinje, dramaturzi i prevoditeljice iz Belgije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Islanda, Latvije, Luksemburga, Poljske, Rumunjske, Španjolske i Walesa ... opširnije »

Bora Ćosić - Predmeti imaju zadnju riječ

Ćosić konstantno, tijekom cijele knjige “Mirni dani u Rovinju“ nemilosrdno paradira podacima i potvrđuje veliku erudiciju, igra se asocijacijama, sve povezujući u jedan čvor. Sam kraj knjige je nemilosrdan, Ćosić navodi riječi Stjepana Planića koji kaže kako kuća ne mora biti vječna, nego joj kraj može biti onda kada i njenom gospodaru. Kuća ovoga gospodara više ne može biti srušena jer je o njoj napisana knjiga ... opširnije »

FALIŠ pokrenuo crowdfunding kampanju za spas Festivala

Nemoj da fališ/Don't fail ime je kampanje koju je pokrenuo šibenski Festival alternative i ljevice. Na ovaj način fališevci se obraćaju publici, prijateljima i donatorima, za novac koji će im omogućiti održavanje 5. FALIŠ-a. Cilj kampanje je prikupiti 15.000 američkih dolara ... opširnije »

Midhat Ajanović - Potraga za Dobrom

Midhat Ajanović - Potraga za Dobrom

Tri gradivna lika “Salijevanja strave“ svojevrsni su sanjari neuklopljeni u ponudu sustava. Ajanoviću su važnije njihove nutarnje biografike, one silnice nutarnjeg svijeta po kojima se vrti njihov kozmos. Cijeli je roman između ostaloga i nastojanje da se prikaže taj ratovima i onda kasnije nabujalim ideologizacijama potisnuti svijet, bolji svijet, svijet kojeg još uvijek ima ispod površine suvremene prostote ... opširnije »

Novo u katalogu