Nikica Petrak - Povratak pjesnikovanja čitateljima

Ova osma zbirka majstorovih pjesama, “Na otvorenom kraju“, nalik je kantatama Johanna Sebastiana Bacha, koji je kantatirao i na temu kave. O, kako banalno, može pomisliti stručnjak i ispasti laik nad laicima, zar kava, to s čime počinjemo i završavamo dan, može biti temom jednome Bachu, a u Petrakovom svijetu ništa nije veće od dana i njegove potencijalne velike Svjetlosti, i ostalih darova koje se percepciji ukazuju u stanjima goleme vidljivosti ... opširnije »

Stanko Cerović – Umjetnik u civilizaciji smrti

Danas, tvrdi Cerović u knjizi "Vrijeme je krv", više nema utjehe ni u grobu, nego ćemo svi morati umrijeti bezbroj puta na svim mjestima na kojima je život izdan i prodan, a i onda, procvjeta li jedan jedini cvijet bit će to samo zahvaljujući neobjašnjivoj milosti. I što je onda potrebno? Ono što je znao još i Goethe, što je naslutio pretkraj života: potreban više nije talent, nego karakter ... opširnije »

Planetopija - 10 godina postojanja i 30 godina od izdanja prve knjige

Planetopijin tim dosad je objavio 500 naslova, a knjige za čitatelje, kažu, biraju krajnje pažljivo - i umom i srcem. I to samo one knjige i autore iza koji mogu u potpunosti stajati. A mnoge od tih autora ugostili su na iznimno popularnom ciklusu predavanja, Planetopija srijedom u Makronovi. Kroz pet sezona, održali su gotovo 50 predavanja, ugostili isto toliko domaćih i stranih autora i stručnjaka te gotovo 2500 tisuće posjetitelja ... opširnije »

Andrija Škare - Književni portret pronađene generacije

Ako zbirka priča ima potencijal najave senzibiliteta drugačijih ljudi od ovih koji su zagadili hrvatski kulturni, politički i sportski život, onda je “Život svijeta koji će doći“ jedna od važnih knjiga, onih kojima se treba okretati i zbog ovih izvanknjiževnih razloga. A književno je Škare pokazao fino filigransko umijeće koje uokviruje povremeno nepatvoreno uživanje u malom životu ... opširnije »

Ottó Tolnai - Pisac koji se spustio u zdenac vremena

Uz roman “Morska školjka“ mogla bi ići napomena: Oprez! Sada ćete ući u svijet pisca koji radi na tanananim, a opet i temeljitim radovima iskapanja tunela kroz vrijeme. Prije nego je započeo s poslom, pisac se oboružao starim riječima, onako kako je Nietzsche, pišući čekićem svoju novu filozofiju, posegnuo za riječima otprije par stotina godina, već zaboravljenim riječima i intonacijama, jer su nove užasno umorne i prekrivene krivim razumijevanjima ... opširnije »

Novo u katalogu