Marente de Moor predstavlja svoj roman

Hrvatski čitatelji autoricu će imati prilike upoznati na posljednjem proljetnom predstavljanju festivala Europea u Dvorištu. Marente de Moor svoj će roman, za koji je dobila prestižnu nizozemsku književnu nagradu AKO kao i nagrade Europske unije za književnost 2014., predstaviti u kafiću U Dvorištu, u četvrtak, 23. ožujka, s početkom u 19 sati ... opširnije »

Dževad Karahasan - Vrijeme svijeta i vrijeme spletke

Karahasan u romanu “Sjeme smrti“ piše o moći koja stoji iza moći, o pravoj moći koja od ove funkcijske, ritualne, pravi tek lutkarsko kazalište: tako i bagdadski kalif nije ništa više od bespomoćne lutke u rukama moćnih vladara svijeta, kratkotrajnih, često promjenjivih, o kojima je kalif ovisan i izvan čijih mreža nema nikakvih ovlasti ... opširnije »

Zoran Malkoč - Hiperrealizam i groteska

Bajka o psu, “Roki Raketa“, antitetički je postavljena spram realija o nevjerojatnim likovima hrvatske posttranzicije. Zašto posttranizicije? Pa jer je njihova pretvorba završena, radi se o ljudima koji su sad dobro razvijene maligne izrasline na tijelu hrvatskoga društva za čije bi se stanje maltene moglo reći kako je u neizlječivom stadiju i kako je teško zamisliti kvalitetan izlaz iz situacije ... opširnije »

Izdavačka kuća Nojzac - 5 izvrsnih naslova koje morate pročitati

Dario Grgić odabrao je pet knjiga novosadske izdavačke kuće iza koje stoji Relja Dražić. Riječ je o sljedećim izdanjima: romanu “Ledeni“ Roberta Schindel, biografiji “Tomas Bernhard“ Manfreda Mittermayera, “Ostavštini za života“ Roberta Musila, “Imaginarnim pismima“ Huga von Hofmannsthala i “Kao varvarin u Prateru“ Gerharda Amanshausera ... opširnije »

Dragan Velikić - Sinteza zaborava i izmišljaja

Velikić se kreće velikim vremenskim prostranstvom, njegov roman obuhvaća preko stotinu godina, na neki je način, uz hommage majci, “Islednik“ i minijaturna povijest Jugoslavije, Balkana, dajući i kritiku duhova svih dosad bilježenih vremena kroz osudu ljudi zbog nedostatka personalizma, on s pravom piše o nama kao o bijednim zarobljenicima mentaliteta. Kao neuke, nesposobne da shvatimo čak i one jasno napisane stvari ... opširnije »

Novo u katalogu