Počinje peti Zagreb Book Festival, tema je vrli novi svijet

Tijekom šest festivalskih dana bit će održano pet panel diskusija, sedamnaest promocija knjiga, dva predavanja, dva okrugla stola, dvije radionice i jedan storytelling. U programu će sudjelovati osamdesetak domaćih i inozemnih književnika, intelektualaca, te stručnjaka iz psihologije, novinarstva i obrazovanja ... opširnije »

André-Jean Voelke, Filozofija kao liječenje duše

Duša je u gabuli u ovom ovozemaljskom Sibiru i prijeko ju je potrebno spasiti, pa makar to značilo, eto, zapravo je steći, i tek onda upasti u nove, još pravije nevolje od onih prethodnih, dok se bilo bezdušnim. André-Jean Voelke piše slično kao Pierre Hadot, njega također objavljuje isti izdavač, kada je filozofska literatura u pitanju nezaobilazni Sandorf. Hadot je napisao predgovor gdje je konstatirao da se ni s jednim filozofom svoga vremena nije slagao kao s Voelkeom ... opširnije »

Mo Yan, Umoran od života i smrti - nasmijani tip koji svijetli usred mraka

Mo Yan nije socijetalni pisac. On je i podrugljiv pisac koji je vrlo žestoko ismijao sama sebe – nikoga od nadmenih autora koji se zaklinju da su samokritični nije moguće ni zamisliti da sanja ovakve rečenice kakvima je Mo Yan izvrgavao sebe podsmijehu. Ne da je to terapija, nije to nikakva purgativna akrobatika, nego je to već zdravlje koje skače po rečenicama onako kako – da ostanemo među životinjama – magarac skače po livadi ... opširnije »

Novo u katalogu