Četvrti Festival svjetske književnosti otvara talijanski književnik Claudio Magris

Festival koji organizira nakladnička kuća Fraktura održat će se ove godine u dva gradu – u Zagrebu i Splitu, i to od 4. do 11. rujna. Osim Magrisa, na festivalu će gostovati pisci iz 16 zemalja, između ostalih i autorica hita "Otmjenost ježa" Muriel Barbery te Antonio Pennacchi, Ugo Volli, stripaš Zerocalcare i mnogi drugi

Big 1034 3273

Četvrti po redu Festival svjetske književnosti održat će se od 4. do 11. rujna, a ove će godine posebno biti posvećen talijanskim piscima i stripašima. Uz autore iz Italije, dolaze i pisci iz još petnaest zemalja svijeta, a festival će se prvi put održati u dva grada – Zagrebu i Splitu.

Otvorit će ga velikan talijanske književnosti Claudio Magris s kojim će o najnovijem romanu "Obustaviti postupak" razgovarati programski voditelj Festivala Seid Serdarević. Uz Magrisa svoj su dolaza potvrdili i dobitnik najuglednije talijanske nagrade Strega Antonio Pennacchi, zatim najveći poznavatelj djela i opusa Umberta Eca profesora Ugo Volli, mlada zvijezda talijanske književnosti Paolo Cognetti, najčitaniji suvremeni stripaš Michele Rech, poznatiji pod nadimkom Zerocalcare, te Magrisov sugrađanin, veliki pisac i filmski umjetnik Tršćanin Giorgio Pressburger.

 

Iz Francuske, najavio je Seid Serdarević na konferenciji za novinare, dolazi jedna od najvećih zvijezda suvremene svjetske književnosti, autorica jednog od najvećih hitova posljednjeg desetljeća "Otmjenost ježa" Muriel Barbery, strip-umjetnik Christian Durieux i dobitnica Nagrade Europske Unije za književnost Laurence Plazenet.

 

Iz Njemačke stiže Adriana Altaras, iz Austrije Karl-Markus Gauß, a iz susjedstva dolaze Dragan Velikić, Goran Vojnović i Dušan Šarotar. Festival će ugostiti i dva mađarska autora - Pétera Gárdosa i Viktora Horvátha, a tu su još i gosti iz Belgije, Finske, Bugarske, Irske, Rusije, Češke, Izraela...

Četvrti po redu festival počinje dvama pretprogramima u četvrtak, 1. rujna: u Talijanskom institutu za kulturu otvorit će se izložba likovnih djela hrvatskih umjetnika nastalih prema motivima književnih djela autora koji nastupaju na Festivalu te izložba portreta festivalskih autora.

 

U petak, 2. rujna, slijedi multimedijalna poslastica – nakon što je gostovala samo u Parizu, Bukureštu i Beogradu, a prije odlaska na Frankfurtski sajam knjiga, Zagrepčani i gosti Festivala moći će u suradnji s Francuskim institutom vidjeti jedinstvenu kabinu, posebno mjesto na kojem će čuti i osjetiti kako je to kada hologram čita iz omiljene knjige.

 

Uz tradicionalne programe Tribinu Razotkrivanje, okrugle stolove i razgovor Pisac i njegov čitatelj te tribine za gimnazijalce, Festival svjetske književnosti ove godine nastavlja s programima posvećenima stripu i odlično posjećenim filmskim programom prema književnim djelima gostiju Festivala. Uvodi se i novi program – Dvostruki portret, na kojem će uz jednoga gosta iz inozemstva u dijalogu biti i jedan domaći autor. Festival će ove godine u suradnji s HDP-om i PEN-om, a u organizaciji Tomice Bajsića, ugostiti dvije večeri poezije – večer poezije s izraelskim pjesnicima te će se 8. rujna pridružiti svjetskom čitanju poezije pod nazivom Demokracija bez populizma.

Festival će se održavati u Kinu Europa i Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu te u Knjižnici Marka Marulića u Splitu. Detaljan program bit će predstavljen na drugoj konferenciji za medije u Medijateci Francuskog instituta 24. kolovoza. (N. K.)
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više