Sa(n)jam knjige u Istri donosi više od 10 tisuća knjiga, uz popust od 10 do 70 posto

Zadnji dan Sajma dodijelit će se dvije nagrade. Već tradicionalna Čitalačka nagrada "Dr. Ivo Borovečki" i nagrada publike "Libar za vajk", koja je pokrenuta prošle godine, ali ove godine u malo drugačijem obliku. Namijenjena je svim kupcima na Sajmu, koji će s brojem računa moći sudjelovati u odabiru knjiga koje će ponijeti titulu “Libra za vajk“

Big 1074 3374

Ovogodišnji Sa(n)jam knjige u Istri donosi više od 10 tisuća naslova, koji će biti sniženi od 10 do čak 70 posto. Pulski sajam ovogodišnjom postavkom potpuno se odmiče od sajmova koji su konceptualno usmjereni na outlet izdanja i rasprodaje starih zaliha. Iako su popusti veliki, radi se mahom o najnovijoj produkciji, knjigama iz 2016. i izdanjima unazad nekoliko godina te bezvremenskim klasicima. Rečeno je to na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u Puli u Centaralnoj dvorani Doma hrvatskih branitelja, a na kojoj su predstavljene zadnje novosti književnog festivala koji počinje u četvrtak, 1. prosinca 2016., u 12 sati.

Direktorica sajma Magdalena Vodopija predstavila je novosti u izložbeno-prodajnom dijelu. Osim što tradicionalno posebnu pažnju posvećuje malim nakladnicima, onima koje je teško pronaći u knjižarskoj mreži, na sajmu će ove godine biti i tematski štand Histrica s istarskim izdavačima. Ove godine, s obzirom na regionalni program “Ljubljana bere“, koji predstavlja književno-kulturnu scenu grada Ljubljane, moći će se pronaći i veliki izbor slovenskih nakladnika. Zajedno sa Slovencima svoja izdanja predstavit će i nakladnici iz Srbije, Crne Gore, Italije…

 

Najuočljivija novost s kojom će se susresti svi posjetitelji bit će drugačija, transparentnija postavka izložbenog dijela, koja je rezultat promišljanja i rada autora vizualnog identiteta Mauricija Ferlina te ovogodišnjeg savjetnika u prodaji, poznatog knjižara Dražena Dabića. Naglasak je na pravu knjižarsku prezentaciju kada su knjige uvijek nadohvat ruke. Za razliku od knjižnih stupova, osvanut će knjižni otoci, a uz visoke police brodske palete pretrpane knjigama.

 

Dio centralne dvorane pretvorit će se u Art kvart – dosada najveću prezentaciju knjiga iz umjetnosti: vizualne umjetnosti, glazbe, dizajna, filma, kazališta, stripa, arhitekture... U Art kvartu moći će se pronaći i gramofonske ploče, nosači zvuka, umjetničke slike i grafike, karikature Davora Štambuka povezane s gastronomijom, Post Scriptum – vino sajma, a posebno i produkcija (plakati, majice) kolektiva Laibach koji će za vrijeme Sajma u Svetim Srcima postaviti izložbu i održati glazbeni performans. Art kvart zaživjet će i kao prostor u kojem se okupljaju autori Sajma, potpisuju svoje knjige i gdje su otvoreni za neformalan razgovor s publikom.

Za razliku od prijašnjih godina, sajamski letak koji donosi 10 posto popusta na već snižene naslove neće se dijeliti samo na svečanom otvorenju, već i iduće dvije subote u centru grada Pule. A sajamske dane svakodnevno će pratiti i tzv. happy hour – svaki dan knjige drugačije tematike moći će se kupiti na dodatnom popustu od 10 posto. Ovogodišnje izdanje obilježit će i inaguracija web knjižare u kojoj će se moći naručiti naslovi iz najnovije hrvatske produkcije. Web trgovina bit će dostupna na adresi knjizara.sanjamknjige.hr, a istoj će se moći pristupiti i s www.sanjamknjige.hr.

 

 

Zadnji dan Sajma dodijelit će se dvije nagrade. Već tradicionalna Čitalačka nagrada “Dr. Ivo Borovečki“ i nagrada publike “Libar za vajk“, koja je pokrenuta prošle godine, ali ove godine u malo drugačijem obliku. Namijenjena je svim kupcima na Sajmu, koji će s brojem računa moći sudjelovati u odabiru knjiga koje će ponijeti titulu “Libra za vajk“. Iz ponuđenog sajamskog izbora moći će birati knjigu za koju su uvjereni da neće biti samo sezonski hit već knjiga zanavijek. (N. K.)
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više