Aplikacija Croatia Reads ponudila 100 tisuća knjiga na besplatno čitanje

Od danas se unutar granica Hrvatske može čitati potpuno besplatno putem nove aplikacije Croatia Reads (Hrvatska Čita). Ulaz u virtualnu knjižnicu besplatan je svima, stanovnicima i turistima, a projekt traje tijekom prosinca

Big 1078 3385

Zahvaljujući projektu FREZ (Free Reading Zones), Hrvatska je danas postala zona besplatnog čitanja, a preko aplikacije Croatia Reads (Hrvatska Čita) moguće je besplatno "skinuti" čak 100 tisuća knjiga na raznim jezicima, od hrvatskih izdavača probrane naslove Naklade Ljevak i Frakture, naravno na hrvatskom jeziku.

 

Sve što je potrebno napraviti da biste koristili ovu uslugu je skinuti besplatnu aplikaciju Croatia Reads (Hrvatska Čita) za Android ili iOS pametne telefone i tablete, registrirati se (sign up) i čitati bilo kada i bilo gdje unutar Hrvatske.

 

Projekt FREZ (Free Reading Zones) prvi put je predstavljen početkom jeseni, kada je Café Velvet u Zagrebu postao prva Zona besplatnog čitanja u Hrvatskoj. Lansiranjem aplikacije Croatia Reads prvi put se na ovakav način otvorila knjižnica bogata svjetskim bestselerima i akademskim knjigama svim ljudima unutar jedne države.

“Ovo je potpuna demokratizacija pisane riječi kakvu do sada nismo vidjeli”, rekla je Mirela Rončević, voditeljica projekta. “Stvorili smo krug u kojem svi imamo korist, a pritom poklonili znanje ljudima bez obzira na njihovu lokaciju i kupovnu moć. Sponzori podržavaju plemenitu misiju koja je jednako vezana za kulturu, kao i obrazovanje i turizam, i pomažu da se znanje širi posvuda i na taj način oplemenjuju društvo. Izdavači, i s njima autori, plaćeni su za pročitano (zahvaljujući podršci sponzora), a ljudima diljem Hrvatske je pisana riječ na dohvat ruke.“

Aplikacija Croatia Reads, kao i cijela inicijativa pod istim imenom, velika je stvar za obrazovanje Hrvatske jer se studentima otvaraju novi vidici i pruža otvoren pristup znanju i knjigama koje njihove lokalne knjižnice nisu u mogućnosti kupovati. Podržava se i širenje digitalne pismenosti koja je ključan dio njihove sadašnjosti i budućnosti, stoji u priopćenju.

 

 

Prvi sponzor besplatnog čitanja u Hrvatskoj je internacionalni portal No Shelf Required koji se zalaže za promidžbu digitalne pismenosti i besplatan pristup znanju za svakog čovjeka. “Osigurali smo resurse za besplatno čitanje ove blagdane i nadamo se da će se ono nastaviti i nakon njih”, izjavila je Rončević. “Postavili smo čvrste temelje, u suradnji s top izdavačima iz cijelog svijeta i tvrtkom koja je ustupila najsuvremeniju tehnologiju za čitanje, kako bi napokon otvorili knjige u virtualnom svijetu kao što su se već otvorili drugi mediji poput novina i časopisa.“ (N. K.)

Vijesti o projektu Croatia Reads pratite na Facebook stranici:
www.facebook.com/croatiareads/


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više