Planetopija - 10 godina postojanja i 30 godina od izdanja prve knjige

Planetopijin tim dosad je objavio 500 naslova, a knjige za čitatelje, kažu, biraju krajnje pažljivo - i umom i srcem. I to samo one knjige i autore iza koji mogu u potpunosti stajati. A mnoge od tih autora ugostili su na iznimno popularnom ciklusu predavanja, Planetopija srijedom u Makronovi. Kroz pet sezona, održali su gotovo 50 predavanja, ugostili isto toliko domaćih i stranih autora i stručnjaka te gotovo 2500 tisuće posjetitelja

Big 1086 3418

 Za svakog strastvenog čitatelja, knjižara je sretno mjesto. Čak i ako ne kupi knjigu, ta vrsta koja se uporno opire umiranju naći će zadovoljstvo već u tome da dodiruje knjige, prelista nova izdanja, pogleda top listu najčitanijih knjiga i zaviri u neki kutak gdje žive baš njezine knjige. Ako ste se pronašli u ovom opisu, onda ste sigurno barem jednom ušli u Ilicu 68, u Planetopijinu knjižaru. Nije ovo klišej: ta je knjižara sretno mjesto jer u njoj rade sretni čitatelji. Osjeća se to.

Planetopijinu knjižaru vodi Kristina Pavlović koja tamo "zapovijeda knjigama" - ili, možda, one zapovijedaju njoj - već osam godina. Zajedno s Vlatkom Balinčić, Željkom Roguljić i Dejanom Polovinom, koji vodi i webshop, četverac su koji čini Planetopijini prodajni dream team na terenu i prepoznatljiva su lica svima koji kupuju u knjižari.

Ako ste stalni posjetitelj, onda i znate tko što preporučuje. Željka je, primjerice, pasionirana čitateljica s posebnim afinitetom za sve duhovne, eterične, ezoterične i anđeoske teme. Njezini kolege često je zadirkuju kako ona intuitivno osjeća koja je prava knjiga za kojeg čitatelja. Dejan je izvrsna kombinacija racionalnog i analitičkog uma. Voli knjige iz područja znanosti, ali to kombinira sa svojom toplom, otvorenom i znatiželjnom stranom, pa njegovi interesi sežu u područje duhovnosti, ali i puno šire. Alfa i omega za književnost u knjižari je bez premca Vlatka! Romani, kratke priče i poezija njezina su dugogodišnja ljubav koju bezrezervno prenosi svim kupcima u knjižari, a njezine preporuke iz tog područja zlata vrijede.

 

I tako već deset godina. Točno je toliko, naime, prošlo otkako je osnovana nakladnička kuća Planetopija, a ubrzo i otvorena knjižara. Osim deset godina "službenog izdavaštva", Planetopija ove godine slavi i 30 godina od objave prve knjige: tada je njihov utemeljitelj i glavni spiritus movens, Zlatko Pejić, napisao i objavio svoju prvu knjigu "Refleksoterapija – masažom stopala do zdravlja". Veliki uspjeh te knjige bio je odskočna daska za daljnje ideje i kontinuirani rad u objavljivanju knjiga, te potom slijedi cijeli niz uspješnica.

 

U deset godina Planetopija je objavila 500 naslova, podijeljenih u šest biblioteka, ovisno o tome koju tematiku pokrivaju. Primjerice, džepna izdanja u biblioteci Quantum pokrivaju vrhunce istočne i zapadne filozofije, Alter ego čine knjige za osobni razvoj, Osoba pokriva (auto)biografije, Makronova je predviđena za kuharice i priručnike o holističkom zdravlju, Matrix pokriva teme na rubu znanosti, a biblioteka Dodo namijenjena je slikovnicama i najmlađima.

Knjige u Planetopiji biraju pažljivo, umom i srcem, i to samo one knjige i autore iza koji mogu u potpunosti stajati. "Već deset godina predano i strastveno radimo na predstavljanju najznačajnijih ideja, saznanja i metoda u području holističkog pristupa ljudskom zdravlju, kao i zdravlju našeg okoliša. Od samog početka nama su knjige medij kojim želimo mijenjati sebe i svijet, obogaćivati ljudski duh i otvarati vrata novim spoznajama i saznanjima. Ljepota ljudske znatiželje, jednako onih koji pišu, kao i onih koji čitaju, te strastvena žudnja za otkrivanjem novog nikada ne jenjavaju. U tome pronalazimo svoju inspiraciju i svoju misiju", kažu nam u Planetopiji.

U Planetopiji danas, zajedno s timom iz knjižare, radi 12 zaposlenika. Kao direktorica, tamo je već 20 godina, od samoga početka, Marina Kralj Vidačak. Prvih deset bila je voditeljica izdavačke djelatnosti u Planetopijinoj matičnoj tvrtki Biovega. Biovega grupacija osmišljena je kao vrlo cjelovita priča o prirodnom zdravlju, uz trgovine bio&bio, bio bistro Zrno, organsko imanje Zrno u Habjanovcu te Planetopiju.

 

 

Svi su tu već desetak godina. Mi ostali smo u uredu, iznad naše knjižare, u kojem kreiramo uređivačku politiku, osmišljavamo naslovnice, planiramo sajmove i prodaju, organiziramo gostovanja i večernja predavanja, surađujemo s medijima, vodimo duge i kratke sastanke, budno pratimo domaću i svjetsku ponuda - kako knjiga, tako i eko-gift proizvoda koji su dio ponude naše knjižare koja je upravo po tome i specifična. Ukratko, u uredu kreiramo našu sudbinu! A smatram da je upravo dugi stažu u istoj poslovnoj grupaciji pokazatelj da su zaposlenici zadovoljni te da postoji međusobno razumijevanje i podrška što posljedično radni tim čini vrlo kompaktnim i brzim s jasno podijeljenim ulogama i zadacima", objašnjava nam Marina.

Biti izdavač knjiga u Hrvatskoj nije posljednjih godina lako. Dok se u Americi, Rusiji ili u Aziji prodaju milijuni primjeraka samo jedne knjige, u Hrvatskoj se prodane naklade, otkriva Marina, po naslovu kreću od 500 do 2000 komada. Kad se neki naslov proda u 2000 komada, obično se u našim razmjerima govori o bestseleru. S takvim uvjetima često su nezadovoljni svi dionici u lancu knjige, od autora do prevoditelja, lektora, dizajnera, ilustratora, te u konačnici i samog izdavača.

Zato je, kaže Marina, Planetopiji iznimno bitno objavljivati knjige za koje vjeruju da će ih zbog njihove kvalitete tržište moći apsorbirati. "No bez entuzijazma i posebne ljubavi prema knjigama teško bi bilo opstati u ovome poslu. Mi smo i dalje zaljubljenici u ovaj posao i knjige su centar našega svijeta – svjesni smo da bez knjiga i bez znanja nema napretka, da knjige čuvaju naš jezik i našu kulturu. Knjige su medij inspiracije, intelektualne pustolovine, i odraz ljudske radoznalosti i ljubopitljivosti u stalnoj potrazi za novim", dodaje.

 

Mnoge od njihovih knjiga su nagrađene. Primjerice, kuharica "Ljeto" Jadranke Boban Pejić, u oštroj je svjetskoj konkurenciji, po izboru Gourmand World Cookbook Award, svrstana među tri najbolje u kategoriji vegetarijanskih kuharica u 2007. u svijetu, zauzevši laskavo drugo mjesto. Drugi Planetopijin autor, Zdenko Bašić, dvije godine za redom osvojio je nagradu Kiklop u kategoriji Knjige godine za djecu i mladež. Prvi put za "Sjeverozapadni vjetar", a drugi put za "Mjesečeve sjene".

 

U deset godina postojanja, u Planetopiji su nastojali svake godine ugostiti barem jednog od svojih autora s područja zdravlja i prehrane, ekologije, duhovnosti, popularne filozofije i psihologije. Jedan od prvih gostiju bio je Michio Kushi, jedan od osnivača pokreta makrobiotike, vizionar i borac za mir. Slijedili su učitelj makrobiotike i feng shui majstor William Spear, shiatsu terapeutkinja Shizuko Yamamoto, publicist i znanstvenik koji je među prvima upozoravao na opasnosti GMO uzgoja hrane Jeffrey Smith, britanska nutricionistica i spisateljica dr. Marilyn Glenville, potom Aine McAteer, "kuharica slavnih" kao što su Robert Redford, John Cusak, Nicole Kidman, Tom Cruise...

Planetopijin gost bio je i Stuart Sim, britanski pisac i teoretičar fundamentalizma koji je, ponovno, prije puno godina, upozoravao na situaciju s kojom se danas suočavamo u svijetu. Gošća im je bila i dr. Anne Wilson Schaef, psihoterapeutkinja međunarodnog ugleda koja radi na području teorije feminizma, psihologije i samoiscjeljenja. Jedna od u Hrvatskoj najpopularnijih autorica svakako je Sonia Choquette koja je dolazila čak pet godina zaredom, potom Margrit Coates, iscjeliteljica životinja, i popularni filozof naših korijena Roman Krznaric. Na predavanje uglednog francuskog liječnika dr. Davida Servana-Schreibera, autora svjetskog bestselera "Protiv raka", u zagrebačku Mimaru došlo je pak više od 500 ljudi.

"Cilj svih tih gostovanja i predavanja koja su održali naši autori bio je da posjetitelji saznaju nešto novo, korisno, praktično, dobiju nadahnuće i motivaciju, razmjene misli i iskustva, postave pitanja koja ih muče te na njih dobiju odgovore. Naravno, uvijek je povod knjiga, ali priču i temu širimo puno dalje – na iskustvo, praksu, život! Zato smo i pokrenuli ciklus predavanja Planetopija srijedom u Makronovi u kojem smo, kroz pet sezona, održali gotovo 50 predavanja, ugostili isto toliko domaćih i stranih autora i stručnjaka te gotovo 2500 tisuće posjetitelja. Od ožujka krećemo s novom, šestom sezonom i pozivamo sve na naša druženje srijedama u Makronovi od 19 sati", kaže Marina Kralj Vidačak.

 

 

Uskoro će pak zaživjeti i Planetopijina nova web stranica, na istoj adresi (www.planetopija.hr). Nova web stranica i novi unaprijeđeni webshop projekt je na kojem su dugo radili i vjeruju da će posjetitelji nove stranice i webshop kupci biti veoma zadovoljni. Web će biti mnogo jednostavniji, pregledniji i brži za korištenje, a čitatelje će sigurno obradovati pojednostavljeni proces kupnje. (N. K.)


NAJPRODAVANIJE PLANETOPIJINE KNJIGE U ZADNJIH 10 GODINA

1. Žensko tijelo, ženska mudrost, dr. Christiane Northrup
2. Hrana za život, Jadranka Boban Pejić i Zlatko Pejić
3. Transurfing, Vadim Zeland
4. Za bebe i djecu, Jadranka Boban Pejić
5. Protiv raka, dr. David Servan-Schreiber
6. Soda bikarbona, dr. Penny Stanway
7. Prirodno i slatko, Jadranka Boban Pejić
8. Alisa u zemlji čudesa, s ilustracijama Zdenka Bašića
9. Čarobne svjetiljke, meditativne priče za djecu
10. Hormonska ravnoteža, dr. Sara Gottfried


Planetopijina knjižara u Ilici 68 radi od ponedjeljka do petka od 9 do 20 sati, a subotom od 9 do 15 sati.

Sva Planetopijina izdanja na webshopu se mogu kupiti uz 10% popusta, a svaki mjesec u ponudi na webshopu (www.planetopija.hr) imaju i knjige na sniženju.

Sve informacije vezane uz webshop narudžbe možete dobiti na broj 01 4846 197 ili na mail: knjizara@planetopija.hr


Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više