Nada Topić o malim stvarima i meteorologiji tijela

Autorica večeras gostuje u Zagrebu na Cruisingu sa Srđanom Sandićem. O nastanku njezine knjige, ali i pjesničkim zbirkama koje je autrica ranije objavila, razgovarat će od 20 sati u klubu MaMa, Preradovićeva 18

Big 1110 3460

Glavna junakinja "Malih stvari" djevojčica je koja kroz tridesetak kratkih priča otkriva svoju zaokupljenost noćnim ormarićima, sobama, kosom, ormarom, voćem ili crvenim klompama. Malim stvarima, ali i velikim stvarima, jer prve otkrivaju kako funkcioniraju druge: stvari su i simbol iza kojeg se kriju kompleksne, velike teme, poput gubitka bliske osobe, osamljenosti, sestrinskog i prijateljskog odnosa, zaljubljenosti, bolesti, tijela...

 

Autorica "Malih stvari", zbirke kratkih proza koje je objavila nakladnička kuća VBZ, večeras gostuje u Zagrebu na Cruisingu sa Srđanom Sandićem. O nastanku njezine knjige, ali i pjesničkim zbirkama koje je autrica ranije objavila, razgovarat će od 20 sati u klubu MaMa, Preradovićeva 18.

 

U razgovoru o malim i velikim stvarima u vezi autoričnih tekstova, o "meteorologiji" tijela, o znanosti, o radu u knjižnici, o svecu u trajektnoj luci, sudjelovat će i urednica knjige – Marija Bošnjak.

Nada Topić (Split, 1977.), piše poeziju i kratku prozu. Objavila je dvije zbirke pjesama "Svetac u trajektnoj luci" (2005) i "Meteorologija tijela" (2015), zbirku kratkih priča "Male stvari" (2016) i slikovnicu "Kako se rodila roda" (2007). Zbirka "Meteorologija tijela" našla se u užem izboru za književne nagrade "Risto Ratković" i "Tin Ujević" za 2015. godinu.

Tekstovi su joj objavljivani i izvođeni na Trećem programu Hrvatskog radija, u časopisima (Zarez, Fantom slobode, Poezija, Tema, Sarajevske sveske, Mogućnosti…), u zbornicima i na internetskim portalima. Doktorirala je u polju informacijskih i komunikacijskih znanosti. U izdanju Naklade Ljevak u pripremi za objavu joj je znanstvena monografija "Knjižara Morpurgo u Splitu (1860.-1947.) i razvoj kulture čitanja". Od 2017. godine predsjednica je Društva knjižničara u Splitu. Živi i radi u Solinu. (N. K.)

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više