Na treći Zagreb Book Festival dolazi stotinjak autora iz zemlje i inozemstva

Osim Erice Fischer koja otvara ZBF, najavljeno je i gostovanje Karl-Markusa Gaussa, Ece Temelkuran, Richarda Overyja, Roba Riemana, Franza Hammerbachera, Terese Forcades, Larsa Svendsena, Mische Glennyja i drugih

Big 1119 3480

Treći Zagreb Book Festival (ZBF), koji će se održati od 22. do 28. svibnja, ugostit će stotinjak autora na pedesetak događanja, a književni festival otvorit će austrijska spisateljica i novinarka Ericu Fischer. Na konferenciji za tisak organizatori su najavili i dolazak istaknutog austrijskog književnika Karl-Markusa Gaussa, jedne od najpoznatijih turskih književnica, novinarki i političkih komentatorica Ece Temelkuran, profesora povijesti na londonskom King’s Collegeu te nagrađivanog britanskog povjesničara Richarda Overyja, nizozemskog esejista i kulturalnog filozofa Roba Riemana, kao i Austrijanca Franza Hammerbachera.

Festival će ugostiti i Teresu Forcades, ikonu europske ljevice i najradikalniju časnu sestru Europe, austrijsku književnicu ruskog podrijetla Julyju Rabinowich, norveškog filozofa Larsa Svendsena, te dječjeg psihijatra i pisca Paulusa Hochgatterera. Najavljeni su i psihoterapeutkinja i književnica Monika Wogrolly, te engleski novinar i povjesničar Mischa Glenny.

Fokus ovogodišnjeg ZBF-a je na austrijskoj književnosti, filmu, glazbi i društvenoj klimi. Direktorica i idejna začetnica Petra Ljevak istaknula je, prenosi Hina, kako je ideja manifestacije motivirana željom da se u današnje doba pojačane digitalizacije potakne interes za čitanje, pisanje i literarnu komunikaciju "i to na način koji je pristupačan i zabavan".

 

 

Ideja je novog koncepta festivala da se težište programa prebaci s predstavljanja knjiga na večernje diskusije koje će pridonijeti promišljanju današnjice kroz razgovore s nekim od najznačajnijih europskih intelektualaca. U središtu će razgovora biti "naše svakodnevne fragilnosti" – ravnopravnosti, društvenih sustava, dijaloga o vrijednostima, slobode govora, virtualnih identiteta i drugih.

Pored diskusija o temi Festivala fragilnosti program će u sklopu stavke "Zemlja podrijetla" ugostiti brojne strane autore u razgovorima u kojima će se predstaviti njihov rad, teme kojima se bave te aktualne preokupacije, dok je zaseban programski segment, pod nazivom "Predavaonica", rezerviran za predavanja poznatih intelektualaca, filozofa i pisaca, vezana uz temu kojom se bave i temu festivala.

Koordinatorica programa Ivana Bodrožić istaknula je kako je cilj organizatora bio napraviti zanimljiv program kojim će se zagrebačkoj publici predstaviti "različiti autori, različiti kulturološki momenti koji nam nisu svakodnevno dostupni, i to kroz razgovore o temama koje se tiču svih nas".

Osim što će u svojem glavnom programu ugostiti ugledne inozemne goste, ZBF tradicionalno i ove godine velik dio programa posvećuje domaćim autorima. Tako će se na festivalsku pozornicu u sklopu programa "Svježe i domaće" među ostalima popeti Jelena Pervan, Anđelo Jurkas, Irena Matijašević, Đurđa Knežević, Zoran Ferić, Edo Popović, Predrag Lucić, Rade Šerbedžija, Tea Tulić, Dražen Katunarić i brojni drugi.

 

I ove godine na festivalu će se dodijeliti 50 tisuća kuna vrijedna nagrada za najpopularniji roman godine biblioteke Balkan Noir koja objavljuje kriminalističke romane iz pera hrvatskih (ili regionalnih) autora.

 

Imajući na umu da je znatiželju, promišljanje i odgovornost presudno usvojiti što ranije, prvi dio svakog dana bit će posvećen najmlađima, koji će u programu "Miksano za male" sudjelovati u više od petnaest događanja koja će ugostiti oko 20-ak gostiju. Suradnica na programu Diana Matulić istaknula je kako su ta događanja zamišljena interaktivno, kao kreativne i edukacijske radionice, živi susreti i razgovori s autorima, vježbaonice, literarno-scenske i kazališne igre.

Središnji festivalski program i ove se godine odvija u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO). Kao i dosad, u sklopu festivala održavat će se prodajni sajam na kojemu će po popularnim cijenama biti ponuđeno više od 5000 naslova.

Drugi važan identitetski pečat ZBF-a su glazbeni i filmski program: u želji da predstavi ne samo austrijsku suvremenu književnost već da ocrta širu sliku austrijske kulturne scene, u sklopu festivala na još dvije lokacije u samom centru grada, u kinu Tuškanac i Vinyl baru, bit će prikazana tri suvremena austrijska filma te održana četiri koncerta.

Bogat glazbeni program osigurat će dva inozemna i dva domaća glazbena sastava: austrijski indie rock bend Farewell Dear Ghost i berlinski jazz, funk i folk bend Holler My Dear. Na festivalu nastupa i ansambl studenata Muzičke akademije u Zagrebu Col Legno, te hrvatski kantautor Gentleman, koji kroz intimne, lirske i glazbeno moćne skladbe "izvlači ono najbolje od jazza".

U kinu Tuškanac bit će organizirane projekcije filmova "Macondo" (Sudabeh Mortezai, 2014.), "Black Brown White" (Erwin Wagenhofer, 2011.), te jedan igrani film za djecu, "Dječja magija" (Ruth Rieser, 2016.). (Hina, N. K.)

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više