60 najboljih knjiga za ljeto 2017. godine

Mi na portalu Najbolje knjige vjerujemo kako je ljeto doba godine kad konačno možete odahnuti od obaveza i pretvoriti se u strastvene čitatelje. Ako još niste postali strastveni čitatelj, eto, mi se usrdno – i idealistički - nadamo da ćete postati možda baš nakon ovih preporuka. Lista je dosad najdulja, na njoj je čak 60 knjiga, no vjerujemo da je u pitanju kvalitetan popis i da će svaki čitatelj naći nešto za sebe

Big 1126 3502

Piše Tanja Tolić
Ilustracija: hpaspartanburg.com

Mi na portalu Najbolje knjige vjerujemo kako je ljeto doba godine kad konačno možete odahnuti od obaveza i pretvoriti se u strastvene čitatelje. Nismo snobovi – svako čitanje je dobro čitanje, ali smo ambiciozni, pa smo vam i ove godine sastavili popis knjiga koji je... pa ambiciozan. Ako još niste postali strastveni čitatelj, eto, mi se usrdno – i idealistički - nadamo da ćete postati možda baš nakon ovih preporuka. Lista je dosad najdulja, na njoj je čak 60 knjiga, no vjerujemo da je u pitanju kvalitetan popis i da će svaki čitatelj naći nešto za sebe.

Ima ovdje krimića, ljubića, klasičnih romana, fantastike, budućih klasika, nobelovaca, duhovne literature, publicističkih djela, zbirki priča, domaćih autora, poezije, jedna stara, ali važna knjiga, noviteta koji će tek biti objavljeni i priličan broj preporuka objavljenih u posljednjih godinu dana u našoj rubrici Recenzije. Ono što možete biti sigurni jest da je ovdje - samo ono najbolje.

P. S. Knjige su poredane abecednim redom prema prezimenu autora. Poredak nije mjerilo vrijednosti knjiga. Naslovnice knjiga možete pogledati u galeriji (kliknite na ilustraciju).



1. Adonis, Zrcalo sna (Sandorf)
POEZIJA

Pravim imenom Ali Ahmad Said Isbir, Adonis (1930) je sirijski pjesnik, najistaknutiji predstavnik arapske modernističke poezije i jedan od najvećih pjesnika današnjice, zbog čega se često nagađa da je on idući dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Nazivaju ga vitezom neobičnih riječi jer su njegove pjesme često kriptične i nepronične, na što je on odgovarao citirajući pjesnika Abu Tammama iz 9. stoljeća koji je na pitanje "Zašto ne govoriš ono što se može razumjeti?" odvraćao protupitanjem: "Zašto ti ne razumiješ ono što je rečeno?" Na hrvatski ga je, neposredno prije zadnjeg sajma Sa(n)jam knjige u Istri na kojem je gostovao, divno prevela Tatjana Paić-Vukić. Pa, evo, mali zalogaj njegove poezije.

PISANJE
Kozmos je krv i uništenje.
Od pisanja načinih bezdan:

riječi se moje spustiše
tijelo se moje spušta
a i glava je sve bliže.


2. José Eduardo Agualusa, Opća teorija zaborava (MeandarMedia)
ROMAN

U stanu na jedanaestom katu, u Zgradi zavidnih, sredinom 70-ih godina sakrit će se jedna žena. Nakon što metkom probuši rupu u vratima, sagradit će zid ispred vrata i potonuti u nevidljivost punih dvadeset i osam godina. Na terasi do koje vode spiralne stepenice zakopan je kostur, u stanu će živjeti samo s psom Utvarom. Kad krenu redukcije struje, ljudski će se glasovi utišati, a onda i sasvim nestati. Lišena radija, ostat će joj samo knjige. Ali ugasit će i grijanje, pa će riječi na papiru postati ogrjev. Od bogate knjižnice, ostat će tek stotinjak knjiga. Najdraže rečenice iz književnosti počet će zapisivati na zidove. Štedjet će pridjeve. "Opća teorija zaborava" za pozornicu uzima život u glavnom gradu Luandi nakon portugalske revolucije 1974. godine i proglašenja angolske neovisnosti. Angola sedamdesetih je Balkan devedesetih. U najdužem sukobu u Africi, ratu bez epiteta koji je trajao gotovo 28 godina, do 2002., a toliko je i Ludo živjela u izolaciji, poginulo je preko pola milijuna ljudi. Roman je ušao među lanjske finaliste Man Booker International Prize.


3. Margaret Atwood, Sluškinjina priča (Nakladni zavod Globus)
ROMAN (DISTOPIJA)

"Sluškinjina priča" na ovom se popisu nalazi kao upozorenje. Iako je roman objavljen davne 1985., a na hrvatski preveden tri godine kasnije, zahvaljujući političkim okolnostima u kojima se i Hrvatska i svijet utapaju zadnjih godina – jačanju radikalne desnice i zastrašujućoj revitalizaciji fašizma – ne može biti suvremeniji. Književnost kao proročanstvo, to je ova distopija (od 7. srpnja, u Hrvatskoj, HBO počinje prikazivati i istoimenu seriju, već emitiranu u SAD-u).

Ukratko: u Gileadskoj republici ženama bi odsjekli ruku ako bi ih ulovili da čitaju. Pisanje im je također zabranjeno. I razmišljanje ti može upropastiti izglede ako kaniš izdržati. Žene nemaju pravo na privatno vlasništvo, ne smiju raditi, nemaju pristup novcu, ne samo zato što novac više ne postoji. Zabranjeni su pobačaji i bilo koja vrsta kontracepcije. Porodi su isključivo prirodni, javna događanja poput mise, spol djeteta se ne zna do rođenja jer liječnici i znanstvenici više nisu poželjni, zbog čega se četvrtina djece rađa s nekom malformacijom. Žene su potpuno podređene funkciji materinstva i isključivo o tome ovisi njihov društveni status. One su Supruge, Sluškinje, Marte ili Tetke.


4. Clare Azzopardi, Iza svake je ostalo ime (VBZ)
KRATKE PRIČE

Novi naslov u VBZ-ovoj izvrsnoj biblioteci Europom u 30 knjiga, zbirka je priča malteške spisateljice koja je 2016. na Londonskom sajmu knjiga proglašena jednim od deset Novih glasova Europe u sklopu projekta Literary Europe Live. Azzopardi je, kako sama napominje, željela dati glas ženama različitih provenijencija i osobnosti (radnice, pjesnikinje, prosjakinje...) jer u malteškoj književnosti žene su najčešće prikazivane kroz stereotipe: žena kao majka, kao inspiracija ili kao prostitutka. Pred nama je osam običnih žena koje su sve redom žene jakih osobnosti. Sandra ostavlja ključeve nepoznatim muškarcima koje tako osvaja pa napušta. Priča o Gracey donosi element nadnaravnoga ili je Gracey tek projekcija potisnute putenosti prodavačice Helene. Roża cijeli život čeka: nekada muža, a sada smrt. Polly su oduzeli dijete pa sada tješi svoje lutke kao da su joj djeca...


5. Damir Barbarić, Skladba svijeta: Platonov „Timej“ (Matica hrvatska)
PUBLICISTIKA (FILOZOFIJA)

Platonov dijalog "Timej" jedna je od prvih rasprava o filozofiji prirode u cjelokupnoj zapadnjačkoj povijesti, koja je možda više od bilo koje druge utjecala na povijesni hod filozofije prirode i prirodne znanosti. Iznimna, štoviše središnja važnost Platonova "Timeja" u dugom razdoblju europske povijesti sve do sedamnaestog i osamnaestog stoljeća, počivala je na kasnije više nikad dostignutoj sintezi kozmoloških, prirodoznanstvenih, psihologijskih, fizio-logijsko-medicinskih spoznaja s onima čisto teoretske, naime ontologijske, teologijske i etičke naravi. U novije vrijeme, poglavito od tridesetih godina 20. stoljeća, učestalo se javljaju pokušaji da se naučavanja izložena u "Timeju" povežu s najnovijim fizikalnim spoznajama, prvenstveno onima polučenima u obzoru kvantne fizike i teorije fluidnih čestica i polja. Ovo je prvi hrvatski prijevod, a autor Damir Barbarić je na gotovo pet stotina stranica čitateljima ponudio ne samo izvoran grčki tekst djela sa svojim hrvatskim prijevodom nego i opsežan uvod s poviješću njegove europske recepcije te podroban i iscrpan filološki i filozofski komentar cjelokupnog teksta. Ovim prijevodom i komentarom "Timeja" Damir Barbarić nastavlja svoje dugogodišnje intenzivno bavljenjem Platonovom filozofijom.


6. Laura Barnett, Tri priče o nama (Mozaik knjiga)
ROMAN

Prvi roman bivše novinarke i kazališne kritičarke Guardiana uspoređuju s filmom "Sliding Doors" (kod nas su ga preveli kao "Volim, ne volim") u kojem Gwyneth Paltrow, kad se ukrca na vlak u Londonu, život počinje teći u dvije paralelne stvarnosti. U "Tri priče o nama", koji je ubrzo nakon objavljivanja postao bestseler i preveden na tridesetak jezika, u prvoj verziji Eva i Jim se upoznaju i zaljubljuju na sveučilištu 50-ih godina prošlog stoljeća, u drugoj verziji se promaše, a u trećoj sve krene u potpuno krivom smjeru.


7. Wolfgang Bauer i Stanislav Krupar, Preko mora: Sirijci bježe u Europu (Sandorf)
PUBLICISTIKA (REPORTAŽA)

Novinar Wolfgang Bauer i fotograf Stanislav Krupar, prerušeni u učitelje engleskog jezika iz neke kavkaske republike, 2014. priključili su se sirijskim izbjeglicama koji su se, preko mora, pokušali prebaciti iz Egipta u Italiju. Svoje su sudbine povjerili krijumčarima, a tko su doista - novinari, a ne izbjeglice - znaju samo Amar Obaid i njegova obitelj. "Preko mora" nevelika je knjižica, od svega stotinjak stranica. Bauer pripovijeda reportažu u dva dijela: u prvom on i Krupar "glume" izbjeglice, što znači da pregovaraju s prodajnim agentom, posrednikom do krijumčara, skrivaju se u Aleksandriji u napuštenim stanovima, budu oteti u ratovima krijumčarskih bandi, pretučeni na plaži, gotovo utopljeni, pa ostavljeni na pustom otoku, a onda i zatvoreni. U drugom dijelu se sudbine razdvajaju. Nakon što grupi, kojoj su se reporteri priključili, pokušaj bijega ne uspije, novinari će biti deportirani u Europu, a prave izbjeglice će pokušati ponovo. I tu zapravo počinje priča ove reportaže jer ono što su prošli Bauer i Krupar, koliko god strašno bilo, u suštini je kozmetika.


8. Lucia Berlin, Priručnik za spremačice (OceanMore)
KRATKE PRIČE

Da bi mogla uzdržavati djecu, autorica je radila najrazličitije poslove: bila je medicinska sestra, spremačica, bolnička administratorica, profesorica u gimnaziji. U tom je razdoblju imala velikih problema s alkoholizmom, ovisnošću, neuspješnim odvikavanjima... Sav taj buran život: ljubavi, zlostavljanja, bolesti, patološki odnosi u obitelji i zajednici, ovisnost i odvikavanja od alkohola pretočeni su u ove autobiografske priče koje su tek posthumno, jedanaest godina poslije njezine smrti, doživjele priznanje književne javnosti. Već u drugom tjednu od objavljivanja, zbirka priča "Priručnik za spremačice" dospjela je na listu bestselera New York Timesa.


9. Tereza Boučková, Godina pijetla (Hena com)
ROMAN

"Godina pijetla" autobiografski je i kontroverzni roman Tereze Boučkove, stilski izbrušen, prepun grubog humora i samoironije, koji je postao senzacija u Češkoj te otvorio polemiku u koju su bili uključeni različiti društveni i kulturni slojevi - od književnih krugova, socijalnih ustanova, domova za nezbrinutu djecu pa do samih roditelja. Autorica je, naime, majka dvojice usvojenih romskih dječaka koji u pubertetu postaju problematični, neukrotivi i neprepoznatljivi te nadjačavaju sva njezina dobronamjerna nastojanja. Posljedično, brak joj je poljuljan te zapada u stvaralačku krizu rastrgana željom da ispuni sve svoje uloge. Ipak, ta teška godina - godina pijetla - ima i pozitivnu putanju, vodi je od pukog beznađa do oslobađajuće hrabrosti.


10. Alina Bronsky, Posljednja ljubav babe Dunje (Naklada Ljevak)
ROMAN

Ne obazirući se na upozorenja vlasti na visok stupanj radijacije u njezinom rodnom mjestu u blizini Černobila, baba Dunja vraća se kući. Zajedno sa šačicom starih ljudi, ta bivša pomoćna medicinska sestra usred zone smrti gradi novi život. U zdencima ima vode, katkad dođe i struja, a voće i povrće svi uzgajaju sami. Ptice su u Černovu glasnije nego igdje drugdje, pauci pletu čudne mreže, a i mrtvi znaju navratiti na čaj. Smrtno bolesni Petrov ljulja se u mreži i čita ljubavne pjesme, bračni par Gavrilov igra šah, mljekarica Marja flertuje sa stogodišnjakom Sidorovim, a baba Dunja piše pisma svojoj kćeri Irini, kirurginji u njemačkoj vojsci, i unuci Lauri koju nikad nije vidjela. Ali onda se u selu pojave stranci, i nova se prijetnja nadvije nad malu zajednicu i njihov uvrnuti raj. Priča o selu koje više ne bi trebalo postojati i priča o izvanrednoj ženi koja u poznoj dobi stvara vlastiti raj.


11. Justin Cronin, Grad zrcala (Lumen)
ROMAN (ZNANSTVENA FANTASTIKA)

Oni koji znaju za Justina Cronina, znaju i priču. Godine 2007. nagrađivani, ali ipak slabo poznati američki autor dva romana imao je 400 stranica novoga rukopisa. Ideju za roman "u kojem djevojčica spašava svijet" dala mu je tada desetogodišnji kći Iris. Croninova agentica Ellen Levine nedovršeni je rukopis, koji je od ideje prerastao u plan za postapokaliptičnu vampirsku trilogiju, uspjela prodati nakladničkoj kući Ballantine, a potom je prodala i filmska prava. U deset dana jednog srpnja Justin Cronin zaradio je 5,5 milijuna dolara.

Deset godina kasnije, Cronin iza sebe ima dovršenu trilogiju "Prijelaz", ukupno 2000 napisanih stranica. "Grad zrcala" perfektan je, elegantno izveden završetak epa o Amy, Djevojci iz Nigdine, koja je živjela tisuću godinu i gotovo zaboravila samu sebe u vrtu kraj mora. "Grad zrcala", kao i prethodni nastavci, jezovit je i napet, toliko da je čitatelja strah proviriti kroz prozor, jer svijet je možda nestao u mraku; dirljivo opisuje tu silu, ljubav, od koje ljudi trepere već tisućama godinama; elegantno perpetuira vječni mit o potrazi za svjetlom i postojanju koje natkriljuje vrijeme, i u tome je poetičan i nježan, autentično skrban za čitatelja. Ako tražite veliku, kolosalnu priču koju ćete si pokloniti ovoga ljeta, upravo ste je našli.


12. Benji Davies, Olujni kit (MeandarMedia)
SLIKOVNICA

Noi i njegov otac žive u kući pokraj mora: otac je ribar, radi naporno, Noi je često usamljen, društvo mu radi šest mačaka. Jednog dana, nasukanu na plaži nakon oluje, nalazi bebu kita i odvodi je kući. Novog prijatelja skriva od oca, u kadi, no ne zadugo. Otac je jasan: kit se mora vratiti tamo gdje pripada, no iako ga Noi ne može "zadržati", njegov će se život promijeniti na bolje. Ovu nježnu slikovnicu koja će vam ugrijati srca napisao je i ilustrirao Benji Davies, jedan od najdarovitijih autora za djecu.


13. Michel de Montaigne, Eseji I-III (Disput)
ESEJI

Drugo izdanje "Eseja" Michela de Montaignea objavljuje se deset godina nakon njegova prvotnog hrvatskog izdanja u sklopu "Sabranih djela Michela de Montaignea" (Disput, 2007.) i deset godina od smrti prevoditelja Vojmira Vinje, istaknutoga hrvatskog lingvista, romanista i prevoditelja. U riznici svjetske književnosti, posebice u graničnom području koje ona dijeli s tradicijom filozofskog mišljenja, djelo Michela de Montaignea (1533-1592) zauzima prijelomno i stoga nezaobilazno mjesto. Svojim "Esejima" (prvo izdanje: Bordeaux 1580), koje je kasnija kritička recepcija atribuirala djelom epohe, Montaigne je utemeljio, odnosno kanonizirao novi književni oblik: po naslovu njegovih lucidnih razmatranja kasnije je nazvan cijeli jedan književni žanr. Svojim načinom pisanja Montaigne se svrstava među ključne pionire epohalnog zaokreta u zapadnoj kulturi, koji je donio nov način promišljanja subjektivnoga, i koji se danas općenito smatra jednom od najvažnijih značajki moderne što je nicala u renesansi. Danas ga analitičari stavljaju uz bok Shakespeareu i Machiavelliju, u red velikana renesanse koji su izvršili najznačajniji utjecaj na razvoj modernog mišljenja.


14. Jenni Desmond, Plavetni kit (Planetopija)
SLIKOVNICA

Još jedna prelijepa slikovnica o kitu, ovoga puta plavetnome. Plavetni kit je fascinantna životinja, najveće stvorenje na ovom našem čudesnom planetu. Kako i gdje žive, čime se hrane plavetni kitovi i koliko je to veliko zapravo veliko u dječjim razmjerima, saznajte u knjizi u koju će djeca – i odrasli! - zaroniti dušom i tijelom, plivajući, igrajući se i sanjajući plavo i veliko. Jenni Desmond, britanska ilustratorica koja je diplomu stekla na uglednoj kraljevskoj umjetničkoj akademiji u Cambridgeu, koristi kolaž, boje i drvene bojice za svoje predivne slike koje zatim kompjuterski dorađuje kako bi dobila prekrasne i zabavne ilustracije.


15. Philip K. Dick, Ubik (Vuković & Runjić)
ROMAN (ZNANSTVENA FANTASTIKA)

Iz Sjevernoameričke konfederacije, gdje je radnja smještena, civili redovito putuju na Mjesec, ali im je najveći problem ugrožena privatnost. Ne hrvaju se, kao mi danas, s internetom i trolovima, nego s poplavom ekstrasensa ili psiona različitih talenata, uglavnom telepata i vidovnjaka od kojih obične ljude, ali i tvrtke, čuvaju anti-psi diskrecijske ustanove koje na teren šalju inercijale, sposobne ih blokirati. U tri i tridest ujutro, u noći 5. lipnja 1992., upravo je "nestao" glavni telepat u sustavu Sol, zbog čega su u centrali tvrtke Runciter i partneri u New Yorku svi vidifoni zazvonili na uzbunu. S. Dole Melipone samo je jedan iz cijelog niza telepata opasnoga Raymonda Hollisa koji su u posljednje vrijeme nestali. Gdje su nestali i što spremaju, nitko ne zna, no Glen Runciter zabrinuo se do te mjere da je hitno otputovao u Švicarsku u Moratorij drage braće i iz rashlađenog odlagališta, hladopaka, "probudio" svoju već 60 godina mrtvu suprugu Ellu, kako bi se s njom posavjetovao što da učini... Remek-djelo!


16. Dave Eggers, Hologram za kralja (Vuković & Runjić)
ROMAN

Bili jednom jedan kralj i grad što niče iz pustinje u Saudijskoj Arabiji, daleko od Amerike izmrcvarene recesijom. Alan Clay, poslovnjak zaglibio u teškoće, pokušat će pred saudijskim kraljem održati hologramsku prezentaciju i tvrtki Reliant osigurati unosan ugovor. To mu je posljednja prilika da spriječi ovrhu koja mu prijeti u domovini, plati kćeri školarinu za studij i da napokon učini nešto spomena vrijedno. U šator razapet na rubu pustinje i nepostojećeg grada kralj bi trebao stići već danas, ili sutra, možda prekosutra; kralj ne otkriva svoje namjere da se informacija ne bi dočepali njegovi neprijatelji. Alanu i ekipi iz Relianta ne preostaje ništa drugo nego da čekaju i osluškuju kraljev dolazak... Ovim je romanom Eggers ušao među finaliste američke National Book Award, iako je mnogo poznatiji po romanu "Circle" (preporučili smo vam ga preklani), po kojem je snimljen istoimeni film, u kinima od proljeća.


17. Jenni Fagan, Panoptikum (Hena com)
ROMAN

Panoptikum je centar za socijalnu skrb maloljetnih prijestupnika u koji, u pratnji policije, stiže petnaestogodišnja Anais Hendricks. Njezina krvlju umrljana suknja i pretučena policajka koja leži u komi dokazi su navodnog zločina kojeg se Anais ne može prisjetiti. Rođena u psihijatrijskoj bolnici, napuštena, uzastopno udomljavana i od malena izložena nasilju i nepravdi, ova inteligentna i oštroumna djevojka nema previše razloga vjerovati sustavu, odraslima i skrbnicima. U domu Anais upoznaje ostale štićenike pa djeca koja su prerano uvučena u vrtlog droge, nasilja, prostitucije i zločina razvijaju međusobne odnose koji su, premda manjkavi, ipak nalik onim obiteljskim…


18. Elena Ferrante, Priča o novom prezimenu (Profil)
ROMAN

Rasprave o stvarnom identitetu Elene Ferrante ne prestaju, kao ni one o tome ima li ikakvog opravdanja da se taj identitet javnosti otkrije. "Priča o novom prezimenu" drugi je dio tetralogije o Eleni i Lili koji je misterioznoj Eleni Ferrante donio svjetsku slavu i unisono oduševljenje kritike. Dok smo u prvom romanu "Genijalna prijateljica" pratili djetinjstvo i adolescenciju, u "Priči o novom prezimenu" Elena i Lila sad su u svojim dvadesetima. Lila je postala zatočenica svog braka, dok se Elena polako otkriva. Obje postaju žene plaćajući visoku, a ponekad i okrutnu cijenu koju taj prijelaz zahtijeva.


19. Erica Fischer, Aimée & Jaguar (Mediart International)
DOKUMENTARNI ROMAN

Roman tematizira dvije tabu teme ratnoga Berlina - lezbijstvo i židovstvo, same po sebi toliko velike da nadmašuju dokumentarnost romana, pa se na momente čini kao da je sve izmišljeno, toliko je nevjerojatno. U trenutku kad se upoznaju Lilly i Felice, od milja su jedna drugu zvale Aimée i Jaguar, Elisabeth Wust ima dvadeset devet godina, udana je za nacista, ima četvero djece i vodi život milijuna njemačkih žena. A onda upoznaje dvadesetjednogodišnju Felice Schragenheim, obrazovanu kćer stomatologa, iz bogate i ugledne židovske obitelji. Jedino što Lilly ništa od toga ne zna. Dogodit će se ljubav, sa svim sentimentalnostima koje slijede. Jedna drugoj pišu ljubavna pisma i pjesme, kuju planove o budućnosti, sklapaju svoj poseban bračni ugovor, kupuju čak i prstenje. Felice u jednom trenutku prizna Lilly da je Židovka, no ljubav postaje još čvršća. Ono što će vas najviše šokirati ako se odlučite pročitati ovaj roman, nije lezbijska ljubav, nego nevjerojatna količina slobode koju su te žene uživale u Berlinu toga doba.


20. Richard Flanagan, Uskim putom duboko na sjever (Fraktura)
ROMAN

Kad Japanci 1942. osvoje Singapur, zarobljavaju dvadeset dvije tisuće Australaca. Među njima je i mladić s Tasmanije Dorrigo Evans, koji kao liječnik pokušava svoje sunarodnjake zaštititi od okrutnog bojnika Nakamure. No australski zarobljenici dobivaju nemoguć zadatak: da goloruki izgrade željezničku prugu kroz neprohodne šume Sijama. U svakodnevnoj borbi s bolestima i smrti Dorrigo nastoji ostati pribran prisjećajući se trenutka kad je prvi put ugledao Amy, plavokosu djevojku s grimiznom kamelijom. Premda je mislio kako je više nikad neće sresti, zapanjilo ga je kad je naišao na nju u hotelu svojeg tetka Keitha. U sijamskom paklu ostale uspomene iz predratnog doba sve više blijede, pa tako i ona na njegovu zaručnicu Ellu. No kad konačno nastupi mir, Dorrigo, Nakamura i ostali zarobljenici moraju se suočiti s mirnodopskim životom. Roman vodećega australskog pisca srednje generacije dobio je 2014. nagradu Booker.


21. Mihaela Gašpar, O čajnicima i ženama (Disput)
ROMAN (DOMAĆA KNJIŽEVNOST)

Treći roman Mihaele Gašpar u velikoj je mjeri roman o ženskom alkoholizmu. A ženski alkoholizam, i u društvu i u (hrvatskoj) književnosti, toliki je tabu da čak ne mogu napisati da je Mihaela Gašpar hrabra u odabiru teme. Hrvatska pristojno održava kult majke i svaka žena koja isklizne iz te svete uloge – bila ona kurva, uspješna, neudana ili alkoholičarka - bit će adekvatno kažnjena. Ignoriranje i šutnja najblaži su oblici kazne. Glavna junakinja "Čajnika", Barbara, najprije postane majka, a onda i alkoholičarka, uglavnom zahvaljujući suprugu zlostavljaču. Barbara ima sestru Irmu koja je naoko bolje prošla i tetu Agatu, maminu sestru, koja je jedan dan odlučila zaleći u svoj krevet s madracem od kokosovih vlakana i čekati smrt. Četvrti glas u ovom romanu pripada Jasenu, Barbarinu prijatelju kojeg je upoznala kad je pao s balkona prvog kata i otad s njim pije...


22. Elizabeth Gilbert, Signatura svih stvari (VBZ)
ROMAN

Elizabeth Gilbert uživa gotovo kultni status u Hrvatskoj, sve od memoara, a kasnije i filma "Jedi, moli, voli". Ovom, novom knjigom vraća se fikciji s fascinantnom pričom smještenom u 19. stoljeće o životu botaničarke Alme Whittaker. Roman prati sudbinu obitelji Whittaker – počevši od poduzetnog Henryja, rođenog u siromaštvu u Engleskoj koji s vremenom stječe golemo bogatstvo u trgovini kininovcem u Americi i postaje najbogatiji čovjek u Philadelphiji. Njegova darovita kći Alma, rođena 1800., botaničarka je velikog talenta. Bori s ograničenjima koja tadašnji svijet nameće ženama i pitanjem – što znači biti neudana žena i znanstvenica u to doba? Znanstvena istraživanja vode je u proučavanje pitanja evolucije, a u zrelim godinama zaljubljuje se u umjetnika Ambrosea Pikea kojeg privlači upravo suprotno – svijet duhovnog i magijskog. Po objavljivanju romana, Gilbert je zaradila laskave kritike i usporedbe s Jane Austen i George Eliot.


23. Frode Grytten, Sutra je ponedjeljak (Disput)
ROMAN

I Grytten je u Hrvatskoj voljen i čitan pisac, a u novome romanu razračunava se s posljedicama kapitalizma i vladavine korumpiranih političara u sprezi s moćnim biznismenima u manjim gradovima koji su nekada bili industrijska središta, a sada postali zapuštene urbane sredine iz kojih se ljudi masovno iseljavaju. U centru priče je Harold, čovjek u kasnim šezdesetima, vlasnik cijenjene obiteljske trgovine kvalitetnog namještaja u jednom takvom norveškom gradu u kojem se upravo otvorila IKEA. U početku se borio, razgovarao s gradonačelnikom, pregovarao s upravom IKEE, tješio se da će sve biti u redu jer ljudi ipak prepoznaju kvalitetu, ali Harold počinje shvaćati da u današnjem svijetu više nema mjesta za kvalitetu i solidarnost. Kupci prestaju dolaziti u njegov salon i njega sve više obuzimaju bijes i beznađe. Harold bankrotira na svim poljima, te mu ne preostaje više ništa osim želje za osvetom. Netko mora za sve to platiti, a to će biti osoba koja mu je "otela" život, Ingvar Kamprad – osnivač IKEE.


24. Yuval Noah Harari, Homo deus: Kratka povijest sutrašnjice (Fokus)
PUBLICISTIKA


Harari je postigao svjetsku slavu svojom prethodnom provokativnom knjigom "Sapiens: Kratka povijest čovječanstva", u kojoj je pokušao dati pregled genetičke, antropološke, kulturalne, društvene i epistemološke povijesti ljudi u proteklih 100 tisuća godina. U novoj knjizi, također provokativnog naziva, pokušava zamisliti našu budućnost. Hoćemo li doista, nakon životinjske borbe za opstanak, postati bogovi, može li se Homo sapiens pretvoriti u novu vrstu, Homo deus?


25. Jane Harper, Suša (Profil)
TRILER

Usred najgore suše u proteklih sto godina, u ruralnom dijelu Australije farmer Luke Hadler poubijao je svoju obitelj i onda sebe. Policajac Aaron Falk dolazi na posljednji ispraćaj svog prijatelja u grad koji ga je okrutno odbacio prije dvadeset godina. U potrazi za istinom, otkriva i tajne vlastitog djetinjstva. Bestseler australske spisateljice – priča o očaju, odlučnosti i predrasudama male sredine - objavljen je u 25 zemalja svijeta, a prava za ekranizaciju kupila je Reese Whiterspoon.


26. Kent Haruf, Naše duše u noći (Naklada Ljevak)
ROMAN

Kent Haruf u Hrvatskoj je dugo bio nepriznati dragulj, a njegovo ime i filingranska proza "dijelili" su se među rijetkima koji su na engleskom (jer nikad nije preveden na hrvatski) 1999. godine pročitali njegov roman "Plainsong", finalist National Book Award. Ovo ni ja nisam znala, sa žaljenjem to otkrivam tek sad: "Plainsong" je trilogija. Haruf je umro 2014. godine, a "Naše duše u noći" njegov je "oproštajni" roman, objavljen je posthumno. Evo kako počinje: jedne svibanjske večeri Addie odlazi u posjet Louisu i na njegovo zaprepaštenje predlaže mu da ponekad spava s njom, bez seksa, zbog potrebe za ljudskom bliskošću – da leže jedno uz drugo u mraku i naprosto razgovaraju. Kao i "Plainsong", i ovaj je roman smješten u izmišljeni gradić Holt, konzervativan i religiozan, gdje svatko svakoga poznaje, a koji su promatrači izvana skloni otpisati kao uskogrudan i nazadan. No Holt je nastanjen uglavnom radišnim, pristojnim, čestitim i nepretencioznim ljudima. Toj kategoriji pripadaju i glavni junaci Harufova romana – sedamdesetogodišnjakinja Addie Moore i njezin vršnjak Louis Waters.


27. Paula Hawkins, U vodu (Mozaik knjiga)
TRILER

Samohranu majku pronađu mrtvu u rijeci koja teče kroz gradić. Ranije tog ljeta, osjetljiva tinejdžerica doživjela je istu sudbinu. Njih dvije nisu prve žene koje su umrle u tim tamnim vodama, ali njihove smrti uznemirile su rijeku i njezinu povijest i iskopale davno potopljene tajne. Iza utopljenice ostala je usamljena petnaestogodišnja kći. Bez oca i majke, i sad bez ijednog prijatelja, našla se na skrbi majčine sestre, neznanke koja ju plaši i koju su dovukli na mjesto iz kojeg je namjerno pobjegla – mjesto za koje se zaklela da se u njega nikad neće vratiti. Autoričin prethodni roman "Djevojka u vlaku" bio je jedan od čitateljskih hitova i u Hrvatskoj, čak i prije nego što je u kinima počelo prikazivanje istoimenog filma. "U vodu" se stoga nestrpljivo očekivao.


28. Aleksandar Hemon, Kako su nastali "Ratovi zombija" (VBZ)
ROMAN

Joshua Levin živi u Chicagu, s Japankom Kimmy, i želi biti scenarist. Nakon niza neuspješnih pokušaja, započinje pisati "Ratove zombija" i čini mu se da bi to napokon moglo biti nešto ozbiljno. Čekajući uspjeh, za život zarađuje predajući engleski jezik imigrantima. Među njima je i Bosanka Ana koja ima ljubomornog, ratom skršenog i nasilnog muža. Započinje aferu, ali vrlo brzo uslijedi i katastrofa, a događaji koje pratimo istovremeno su urnebesno smiješni i potresni, razotkrivajući pritom neke najneuralgičnije točke našeg doba.


29. Ivica Ivanišević, Knjiga žalbe (VBZ)
ROMAN (DOMAĆA KNJIŽEVNOST)

U "rumunjskoj nigdini", u rezidenciji za pisce, smještena su četiri junaka koja, pored što pišu književnost, pišu i dnevnike pisanja. Najprije, "imamo Hrvata kojeg se ne može napisati, takav se kreten mogao samo roditi". Upravo ga je napucala bivša, zove se Petar Grah. U sobi do Grahove po krevetu se vrti Aimée Kuusisto, mlađa kolegica iz Finske koja izgleda kao manekenka iz reklame za pogrebno poduzeće. Na gornjem katu je postariji Rus, Vasilij Pankratov, pisac debelih realističnih romana o strahotama života pod komunističkim zlosiljem. I zadnja stanarka, Čehinja, Zdena Zahradníková, pjesnikinja je koja iz sobe izlazi samo u sitne sate, kako bi obila ormarić s pićem. Urnebesno duhovito!


30. Lejla Kalamujić, Zovite me Esteban (Sandorf)
KRATKE PRIČE


Zbirka devetnaest kratkih priča sarajevske autorice nagrađena je književnom nagradom „Edo Budiša“, ali to je manje bitno. Ono što jest bitno: čitatelj pred sobom ima malo čudo, književni dragulj koji odolijeva zaboravu. Autobiografska književnost u posljednje vrijeme doživljava novi uzlet: neukusno zvuči, ali na cijeni je trauma. Shodno tome, većinu takve književnosti nije lako čitati, a čitatelj se ponekad pita i čemu: svi imamo traume, no istinski zanimljive su, mislim, samo preobrazbe. Upravo zbog tih preobrazbi, proza Lejle Kalamujić se ne zaboravlja; upoznajte spisateljicu koja ima srca.


31. Damir Karakaš, Sjećanje šume (Sandorf)
ROMAN (DOMAĆA KNJIŽEVNOST)

Damiru Karakašu u "Sjećanju šume" uspjelo je ono što uspijeva rijetko kojem piscu. Prosijao je rečenice, destilirao je riječi, ostao je alem-kamen. Sve stvari prirodno teže zrelosti, tvrdi jedna vrtlarica, jer je zrelost stabilan ekosustav. Svaki je književnik vrtlar u, nada se, rajskom vrtu riječi. U njega se ne može ući zaslugom, on se gradi. Karakašu (1967) je trebao jedan putopis, tri knjige priča, dvije drame i četiri romana da bi stigao na cilj i napisao malen roman perfektnog stila koji je ušao i u polufinale tportalove nagrade za najbolji hrvatski roman (dobitnik će biti poznat 7. srpnja).


32. Senko Karuza, Prsa u prsa (MeandarMedia)
KRATKE PRIČE I ESEJI (DOMAĆA KNJIŽEVNOST)

Senko Karuza živi na otoku Visu, studirao je filozofiju, ova je zbirka sastavljena od stotinu priča o konkretnim otocima, a nedavno ju je na vRIsku najavio kao angažirani prosvjed u obranu otočkih, ljudskih vrijednosti koji istodobno funkcionira kao literarni dnevnik nestajanja jednog svijeta. Evo rečenice, iz knjige, koja je mene kupila: "Ljudi se otvaraju s lakoćom s kojom se otvara kutija cigareta, samotni zanosi sada su neka stvarna, zajednička utopija, i ponovo svi prepoznaju samo najbolje kod drugih i svi koji imaju tako malo odjednom imaju sve." Eto, to je književnost.


33. Lars Kepler, Uhoda (Fraktura)
TRILER

Peti povezani triler iz radionice švedskog bračnog para Ahndoril koji ima odvojene književne karijere, a pod zajedničkim pseudonimom piše mračne krimiće. U "Uhodi" su okupili sve dosadašnje junake koje dobro znamo i volimo: psihijatra Erika Mariju Barka, inspektora Joonu Linu, nakratko čak i vilinski lijepu inspektoricu Sagu Bauer, iako većinu radnje nosi novo lice, trudna policajka Margot Silverman. Osobno, "Uhoda" mi je nešto slabiji od prethodna četiri romana, isključivo zato što su mi motivi serijskog ubojice neuvjerljivi, no tempo je i dalje furiozan, a priča uzbudljiva, kompleksna i prigodno – strašna.


34. Karl Ove Knausgård, Moja borba, četvrta knjiga (OceanMore)
AUTOFIKCIJA

Tijekom ljeta, najavljuju iz nakladničke kuće OceanMore, bit će objavljen četvrti nastavak kontroverznog heksaloga "Moja borba". U novom nastavku susrećemo osamnaestogodišnjeg Karla Ovea Knausgårda koji napokon živi sâm u malom i izoliranom ribarskom selu na sjeveru Norveške gdje se zaposlio kao učitelj u osnovnoj školi. Zimsko vrijeme u okrutnoj studeni Karl Ove provodi u uskom društvu lokalaca iz Håfjorda koji živote krate poslom, napijanjem, zezancijom i razgovorom o djevojkama. Stalno ga progone unutrašnji demoni i pritom osjeća strašno poniženje zbog nedostatka romantičnog iskustva, sve dok se ne ohrabri sasvim malim, gotovo beznačajnim pobjedama. U četvrtoj knjizi Karl Ove mora se odvažiti na odvagivanje teške odluke hoće li započeti svoj novi život spisatelja, ili će od takve budućnosti odustati.


35. Hanif Kureishi, Posljednja riječ (VBZ)
ROMAN

Ako ste voljeli "Buddhu iz predgrađa" i "Intimu", onda vam je ime Hanifa Kureishija dobro poznato. "Posljednja riječ" sedmi je roman istaknutog britanskog pisca i scenarista nominiranog za Oscara, a govori o Mamoonu, priznatom piscu indijskog podrijetla koji je izgradio karijeru u Engleskoj. Sada, na pragu sedamdesetih, reputacija mu počinje blijedjeti, njegove se knjige uopće ne prodaju, a nastojanje da održi život na visokoj nozi na koji je navikla njegova lepršava druga supruga potpuno ga iscrpljuje. U zadnjem pokušaju da oživi njegovu karijeru, Mamoonov izdavač angažira ambicioznog mladog pisca Harryja čiji je zadatak napisati biografiju koja će Mamoona vratiti na stare staze slave. Harry se doseli na Mamoonovo imanje ne sluteći što ga čeka. Ondje umjesto svog idola upoznaje veličanstveno, ali komično čudovište – taštog, netrpeljivog, ciničnog, razmaženog i okrutno manipulativnog genija spremnog na nadmudrivanje.


36. Eka Kurniawan, Ljepota je njezina rana (Znanje)
ROMAN

"Bilo je popodne jednog vikenda u ožujku kada je Dewi Ayu ustala iz groba nakon što je bila mrtva dvadeset jednu godinu." Tako počinje ovaj roman indonezijskog pisca koji je lani bio nominiran za The Man Booker International Prize. Kurniawana nazivaju novim Márquezom, ne samo zbog stila, nego i raskošne i ironične priče u ovom epskom obiteljskom romanu koji obuhvaća nekoliko desetljeća recentnije indonezijske povijesti. Dewi Ayu koja je ustala iz mrtvih je prostituka. Spavala je sa stotinu sedamdeset dva muškarca. Nekad je bila samo izvanbračno dijete brata i sestre, unuka jednog od najbogatijih Nizozemaca u fikcionalnom obalnom mjestu Halimunda - indonezijskom Macondu - dok je Indonezija još bila nizozemska kolonija. Indoneziju će poharati nekoliko sila - nizozemska, japanska, gerilska, komunistička, no najgora će biti zabluda neovisnosti. Svaka će sila Dewi posijati jedno dijete...


37. Camilla Läckberg, Sirena (VBZ)
TRILER

Šesti roman Camille Läckberg iz serije psiholoških trilera smještenih u ribarski gradić Fjällbacka. Radnja romana prati Christiana, autora čiji se životni san ostvario: njegov prvijenac "Sirena" dočekan je s oduševljenjem, no on se doima otuđenim i nesretnijim no ikad. Kada Erica Falck, spisateljica koja je otkrila Christianov talent, sazna da mu stižu anonimna prijeteća pisma, zaputi se u istragu Christianove mutne prošlosti. U međuvremenu nestane Christianov bliski prijatelj Magnus. Ericinu mužu, detektivu Patriku Hedströmu potvrđene su najcrnje sumnje kada se obistine psihološke igre usmjerene prema Christianu i njegovim bližnjima. Ali, sa žrtvama koje same ne žele priznati istinu, istraga je u slijepoj ulici...


38. Sándor Márai, Buntovnici (OceanMore)
ROMAN

Rani roman velikog mađarskog pisca priča je o grupi otuđenih mladića na pragu odraslog života – a moguće i smrti – tijekom Prvog svjetskog rata. U ljeto 1918. godine četiri dječaka/mladića žive u gradu u kojem nema očeva, ujaka ni starije braće jer se svi oni bore na frontu. Dječaci znaju da će i njih uskoro poslati starijima, a u posljednjim tjednima slobode ispoljavaju frustracije i strahove u seriji subverzivnih igara i sitnih krađa. U trenutku kad privuku pažnju stranca koji je doašo u gradu – putujućeg glumca – njihove igre i životi krenut će smjerom koji nisu mogli predvidjeti i ne mogu ga kontrolirati...


39. Javier Marías, Tako počinje zlo (Profil)
ROMAN

Novi roman jednog od najcjenjenijih suvremenih španjolskih pisaca Javiera Maríasa, intimna je, stišana priča o žudnji, prigovaranjima i opraštanjima u jednoj obitelji, među prijateljima, u društvu. Javier Marías i u ovome opsežnom, izuzetnom romanu "hoda" po dobro mu poznatom teritoriju osobnih tajni, neobičnih privlačnosti i zatomljenih osjećaja. "Tako počinje zlo" španjolska je kritika dočekala s ovacijama, a bonus hrvatskog izdanja je prijevod Dinka Telećana.


40. Željka Matijašević, Crna limfa/Zeleno srce. Alternativni leksikon duše (Durieux)
PUBLICISTIKA (ESEJI)

Željka Matijašević diplomirala je komparativnu književnost i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a magistrirala i doktorirala na Sveučilištu Cambridge (Trinity College) tezom o odnosu lacanovske psihoanalize i filozofije. Temeljni joj je znanstveni interes teorijska i primijenjena psihoanaliza, pa otuda i ovaj "priručnik" – usudila bih se nazvati ga priručnikom iz najmanje dva razloga. Prvi je "gotska Hrvatska" – zemlja bez prošlosti, a time i budućnosti. Treba vam karta da se kroz nju krećete jer na društvenoj razini postat će sigurno gore (čuvajte se patrijarhata i vjerskog licemjerja!); istodobno treba vam i mapa do srca, vašega srca, jer to je jedini način da preživimo to "gore". "Crna limfa / zeleno srce" rijetko je pametna knjiga na temu i preživljavanja i življenja, bez obzira na povremeno opori ton (imamo se pravom braniti sarkazmom!); kratko, jezgrovito, inteligentno, intuitivno i srčano, sve je ovdje zapisano, sve bitno što trebate znati/otkriti o sebi, ako naravno želite sebstvo.


41. Dan Mazur i Alexander Danner, Svjetska povijest stripa: od 1968. do danas (Sandorf)
PUBLICISTIKA

"Svjetska povijest stripa" Dana Mazura i Alexandera Dannera predstavlja kroniku stripa diljem svijeta u posljednjih pet desetljeća, uz gotovo 290 ilustracija preuzetih iz stripova, mangi, bandes dessinées, fumettija i historietas. Pred čitateljem je djelo originalno po svom opsegu, ali i po detaljnim uvidima, kao i prva knjiga ove tematike prevedena na hrvatski jezik. Autori su se, štoviše, potrudili rasvijetliti ulogu stripa kao medija trajno ispred svog vremena. Robert Crumb i Gabrielle Bell, Jack Kirby i Hermann, Moebius, Yumiko Ōshima, Osamu Tezuka i Jiro Taniguchi samo su neki od stotinjak crtača i pisaca spomenutih u ovome djelu što ga čini jedinstvenim i nezaobilaznim štivom za sve zaljubljenike u "devetu umjetnost".


42. Semezdin Mehmedinović, Me’med, crvena bandana i pahuljica (Fraktura)
KNJIŽEVNOST

Nova Mehmedinovićeva knjiga formom je hibridan književni tekst, obitava na razmeđi poezije i proze, pa otud i odrednica – (samo) književnost. Autor riječima slika prizore iz svakodnevice braka i roditeljstva. Mala je to knjiga, obiteljski spomenar: Me'med je Semezdin, pahuljica je Sanja, između njihovih poglavlja u sredini je stisnut, kao u zagrljaj, danas odrastao sin Harun. Crvena bandana opisuje pet dana skitanja oca i sina američkim cestama. Harun je profesionalni fotograf, "noćni ribar" kaže otac pjesnik, jer mu je čest motiv noćno nebo. U ovom životu otac i sin su zamijenili uloge: Harun je starinski, "onakvi kakvi su bili, a valjda su i sad, bosanski očevi, koji pokazivanje emocija smatraju izrazom slabosti". Mehmedinović stariji sva svoja osjećanja odmah učini javnim. Autora, tematski, opsjeda zaborav: kako stari, toga se sve više boji, nije siguran je li to kazna ili blagoslov, ili barem nije siguran dok zaborav ne zaprijeti ljubavi. Čini se da je Sanja zaboravila sve osim strahova.


43. Chigozie Obioma, Ribari (Hena com)
ROMAN

Ovo nije priča o obitelji nigerijskih ribara, već nešto puno intrigantnije i - razornije. Ribarenje je nestašluk četvorice braće u koji se upuste kad ostanu sami s majkom zbog očeva premještaja na novi posao u drugi, udaljeni grad. Njihov dječački san da budu ribari obilježit će proročanstvo mjesnog beskućnika i luđaka – proročanstvo koje će iz temelja promijeniti njihove živote. Jednom kad se radnja pokrene, događaji se strelovito smjenjuju i pretvaraju u tragediju. Ovaj debitantski roman osvojio je nagradu Oppenheimer, brojna priznanja, aklamacije kritičara, a ušao je i u finalni izbor nagrade Man Booker 2015. godine.


44. Ondjaki, Prozirni (Hena com)
ROMAN

Koliko je Ondjaki dobar pripovjedač dokazao je uživo, gostujući nedavno u Zagrebu na Festivalu europske kratke priče. U prepunoj Booksi posjetitelje je naprosto začarao svojom pripovijesti o susretu s – vukodlacima. Njegov roman "Prozirni" šarolik je portret stanovnika angolskoga glavnoga grada. Dok čekaju pomrčinu Sunca najavljivanu u medijima, lokalno stanovništvo ima i previše svojih briga s kojima se mora nositi: siromaštvo, nezaposlenost, nasilje. Odonato je ostao bez posla, pa njegova obitelj preživljava na tuđim ostacima. Kada jednog dana prestane jesti, postaje neobično proziran, a kada mu sin umre u zatvoru, postaje toliko lagan da ga žena mora privezati kako ne bi odlebdio...


45. Louise Penny, Dugo putovanje kući (Lumen)
TRILER

Inspektor Armande Gamache otišao je u mirovinu i preselio se u selo Three Pines, no to mu nije donijelo mir koji je tražio. Njegova prijateljica, slikarica Clara Morrow, zatražila je od njega pomoć jer je nestao njezin muž Peter. Obećao je da će se vratiti nakon godine razdvojenosti točno na dan kada su se odlučili razići, no nije se pojavio i ona mora znati zašto nije došao. Autorica Louise Penny, višestruka je dobitnica nagrade Agatha, a hrvatski čitatelji upoznali su nju i njezina glavnog junaka preko romana "Kako ulazi svjetlost".


46. Sara Pennypacker, Pax (Lumen)
DJEČJA KNJIŽEVNOST

"Pax" je knjiga koju već dugo gledam, u nekoliko navrata sam je gotovo i kupila preko interneta (ali ipak nisam u naletu racionalizacije – imam dovoljno nepročitanih knjiga...), pa me silno razveselila najava da će ovoga ljeta biti objavljena i na hrvatskom jeziku. Stavila sam je pod dječju književnost, iako je ovo roman u čijoj će blagosti moći uživati svi. U pitanju je doista zadivljujuća priča o snažnoj poveznosti dječaka i lisca; toliko je oduševila i publiku i kritičare da su je već proglasili modernim klasikom. Svevremenska priča o sukobu i gubitku, o ljubavi i slobodi, zadržala se 48 tjedana na ljestvici bestselera New York Timesa, roman je na popisu za National Book Awards, a dobio je i nagradu za najbolju knjigu godine po izboru Amazona.

Lisac Pax i dječak Peter nerazdvojni su otkako je dječak spasio životinju dok je bila mladunče. No prijetnja rata nadvila se nad njihovom sudbinom. Peterov se otac prijavio u vojsku, a sinu naredio da lisca vrati u divljinu. Četiristo kilometara daleko od doma, pod djedovim krovom, Petera proganja činjenica da nije s Paxom. Unatoč blizini rata, sam kreće na put, gonjen ljubavlju, odanošću i tugom, ne bi li se ponovo našao s liscem. U međuvremenu Pax, dok vjerno čeka dječaka, doživljava vlastite pustolovine i otkriva nove spoznaje.


47. János Pilinszky, Čovjek je ovdje nedostatan za ljubav (HDP)
POEZIJA

Uvjerena sam da poezija u čitatelju otvara vrata koja proza rijetko može otvoriti. To je zato što poezija ne otvara ta vrata samo riječima; uglavnom zato što to nisu vrata od riječi. Ta vrata... postoje u središtu našeg bića, tu doista prebivamo mi, iako to možda nikad ne spoznamo. Tamo je vječna vatra, struna života, tamo smo i životinje, i ljudi, i bogovi. János Pilinszky jedan je od najvećih mađarskih pjesnika 20. stoljeća. A evo kako on otvara "vrata":

Plakao sam. Poslije su mi leđa postala mokra,
odijelo zgužvano i ruke tupe
Zaželio sam da imam krzno na udovima,
da ono što zagrliš bude
što svaki pravi zagrljaj traži:
predanost životinje.


48. Ivica Prtenjača, Tiho rušenje (VBZ)
ROMAN (DOMAĆA KNJIŽEVNOST)

U "Tihom rušenju" Ivica Prtenjača ponovo se uspinje na "brdo", ali ovaj put ono se nalazi u Haulikovoj ulici, u jednom oronulom zagrebačkom stanu. Glavni junak, soboslikar s diplomom profesora književnosti, sa svojim pomoćnikom treba učiniti ono što i inače radi – oljuštiti sve sa zidova i ponovo oličiti. Čini se kao ugodan, prilično usamljen rutinski posao, daleko od nametljivih ljudi, baš onako kako najviše voli. Ali, čovjek koji ih je angažirao, i njegova životna priča, promijenit će živote svih likova u romanu. Tijekom rušenja i renoviranja događa se isto što i tijekom života na brdu u prošlom, nagrađenom Prtenjačinu romanu – odmak, kontempliranje i preslagivanje života. Ali pisac je ovaj put, usprkos tragičnim događajima o kojima čitamo, optimističniji, a njegovi junaci čine se spremniji za nastavak života. "Tiho rušenje" može se čitati i kao svojevrstan nastavak "Brda", ne po principu što je bilo dalje, jer likovi su novi, nego kao sljedeća pjesma u pjesničkom ciklusu.


49. Gabrielle Roth, Veze (Planetopija)
PUBLICISTIKA (DUHOVNA LITERATURA)

"Veze" su oproštajna knjiga autorice, osnivačice plesa 5 ritmova, dovršavala ju je posljednjih dana svojeg života, iako ju je uvijek smatrala svojom malenom crnom knjigom (u knjizi je zabilježeno i mnoštvo pjesama i citata njoj dragih autora). Posvetila ju je sinu Jonathanu, također učitelju plesa, oporučno je odredila da mu je predaju šest mjeseci nakon što umre. Njezina knjiga nema čvrstu strukturu, nije zamišljena kao priručnik koji vam daje jasne naputke kako živjeti, ali djeluje meditativno - što čitatelj dalje odmiče s čitanjem, osjeća kako se smiruje. U svojim zapisima Roth je strastvena, kaotična, razigrana, poetična, duhovita i ima divne metafore. Piše kao da pleše. "Veze" su baš dragulj.


50. Monique Schwitter, Jedno u drugom (OceanMore)
ROMAN

Glavna junakinja mlada je i udana žena s dvoje djece, spisateljica koja upravo radi na dugo pripremanu romanu. Jedne večeri, umjesto da ispisuje svoj tekst, kreće u mentalno istraživanje svoje ljubavne povijesti. Naposljetku svoje djelo stubokom mijenja i piše svojevrsnu biografiju prisnosti na primjeru dvanaest muškaraca apostolskih imena. Riječ je o gotovo mitskim opisima njezinih intimnih suputnika koje protagonistica ispunjava ljubavlju, životom i poviješću. Postavlja pitanja o ljubavi: kako nastaje, ali i kako nestaje. Gdje točno nestane kad nestane?


51. Gary Snyder, Prašina u vjetru – izabrane pjesme (HDP)
POEZIJA

Gary Snyder (San Francisco, 1930.) autor je tridesetak pjesničkih zbirki, desetak proznih i esejističkih knjiga, dvije knjige putopisa… i predložak za lik Japhyja Ridera u Kerouacovu romanu "Dharmine skitnice". Dobitnik je svih uglednijih američkih nagrada za poeziju, uključujući Pulitzerovu 1975. godine. Snyder ne izmišlja, nego promišlja svijet, poezija mu je meditativna, a praksa fizička i meditirajuća. Kako se radi o osobnosti bitno formiranoj na dalekoistočnoj duhovnosti, ponajprije zen budizmu s povremenim izletima u indijski budizam, na pripadnosti antigradskom pokretu i ekologiji, interesu za antropologiju i šamanizam, njegovu poeziju napučuju motivi svakodnevnog rada i događajnosti, divljenja trenutku i prirodi. Izvrstan prijevod Voje Šindolića.


52. Haemin Sunim, Ono što vidiš kad usporiš (Planetopija)
PUBLICISTIKA (DUHOVNA LITERATURA)

Novo Planetopijino izdanje svjetski je fenomen – knjiga budističkog redovnika i učitelja iz Koreje prodana je u više od tri milijuna primjeraka. U prijevodu, Sunimovo ime znači "spontana mudrost", a u svojoj knjizi iskreno i otvoreno opisuje svoja iskustva i opažanja kako bi nam ponudio niz savjeta i mudrosti o različitim područjima života – od ljubavi i prijateljstva do duhovnosti i budućnosti. Te su nadahnute misli poziv upućen svakome od nas: da usporimo i pogledamo, otvorimo se za sreću.


53. Nada Topić, Male stvari (VBZ)
KRATKE PRIČE (DOMAĆA KNJIŽEVNOST)

Nada Topić u trideset kratkih poglavlja/zapisa - koje treba čitati redom, kako su posloženi, jer tvore cjelinu - s riječima postupa ekonomično. Očita je pjesnička vokacija, ako ste, primjerice, čitali njezinu zbirku "Meteorologija tijela" (2015) ili prvu "Svetac u trajektnoj luci" (2005) prepoznat ćete za nju tipične motive, još više prepoznat ćete "glas". Ona mala iz "Sveca", koja u autobusu promatra radnice od kojih bi svaka mogla biti njezina majka, ista je mala iz ove knjige. Žena iz "Meteorologije" koja bilježi samoću upisanu u vlastito tijelo, također se ovdje, retrogradno, naslućuje u razbijenim koljenima, guranju glave u zemlju, gutanju kamenja. Uistinu je fascinantno u kojoj je mjeri pisanje Nade Topić zgotovljeni i prepoznatljiv koncept, ali bez te pompozne težnje da se proizvede i bude nešto - što, mislim, potvrđuje da je u pitanju rijedak talent.


54. Desmond Tutu i Mpho Tutu, Knjiga opraštanja (Naklada Ljevak)
PUBLICISTIKA (DUHOVNA LITERATURA)

Desmond Tutu je taj od kojeg sam prvi put čula za pojam – ranjeni iscjelitelji. Nešto nas je jednom u životu razbilo, nastala je pukotina do dubine bića. Lagala bih kad bih rekla da smo svi icijeljeni, ali neki od nas su pukotinu uspjeli ispuniti svjetlom, sami su se iscijelili, i baš zato što su se iscijelili sami, najbolji su iscjelitelji na svijetu za sve druge koji su ranjeni. Dobitnik Nobelove nagrade, nadbiskup Desmond Tutu, svjedočio je nekim od najgorih zločina koje ljudi mogu počiniti jedni drugima. Stoga mu, kamo god krenuo, ljudi uvijek postavljaju ovo pitanje – kako oprostiti? Ova je knjiga njegov odgovor. Nadbiskup i njegova kći, Mpho Tutu, anglikanska svećenica, izlažu jednostavne, ali duboke istine o važnosti opraštanja: kako oprostiti, zašto bi svatko trebao znati kako dati oprost i kako ga primiti i zašto je oprostiti sebi samima najveći dar koji si možemo dati kada smo postupili pogrešno.


55. Dubravka Ugrešić, Lisica (Fraktura)
ROMAN (DOMAĆA KNJIŽEVNOST)

Osim kitova, čini se da me u ovogodišnjim ljetnim preporukama opsjedaju i lisice. Dakle: lisica zna mnoge stvari, a jež samo jednu. Taj grčki aforizam poslužio je Isaiahu Berlinu da podijeli pisce na dvije skupine, one koji pišu i djeluju koristeći se jednom idejom – ježeve, i one koji su raznorodni, višestruki – lisice. Poigravajući se mnogostrukostima, pokazujući veličanstven rep i mijenjajući maske, putujući literarno i stvarno od Japana preko mnogih ruskih klasika do Nabokovljevih američkih avantura ili pak besmislenih predstavljanja knjiga u današnjem svijetu, Dubravka Ugrešić piše roman o pripovijedanju. Što je književnost danas, koja je njezina uloga i, još važnije, koja je uloga pisca, je li on(a) samo klaun koji putuje svijetom, mogu li se uopće još pričati priče, je li moguće samo tako stvoriti roman i ispripovjediti priču te tko ima kontrolu nad tekstom, autor ili priča sama, sve su to pitanja koja pokreću "Lisicu".


56. Iva Ušćumlić, Omara (Durieux)
ROMAN (DOMAĆA KNJIŽEVNOST

U ljeto 2016. godine nadzorne kamere na utrinskoj tržnici u Zagrebu zabilježile su zadnji trenutak prije nestanka četrdesettrogodišnje knjigovotkinje Nevene Ramljak. Bio je to zagrljaj i poljubac s mužem Vladimirom Ramljakom (45). Posljednji je put viđena 20. lipnja u 8 i 10 ujutro. U danima koji slijede, u gradu koji gori, Nevenin nestanak prerast će u intimnu tragediju i medijsku travestiju. "Omara" nije krimić u punom smislu riječi, ali možete ga tako čitati. Autorica je "ukrala" najbolje od žanra: sporu radnju, razbacane tragove, tempiranje napetosti, a onda to vješto ugradila u roman koji slika intimne pejzaže - malo "čitamo" Nevenu, nekadašnju i današnju; malo Branku, razočaranu novinarku staroga kova koja izvještava o njezinu nestanku; malo Vladu, muškarca koji je spavao pa se naglo probudio. Iva Ušćumlić kao spisateljica predstavila se debitantskim romanom "Duhovi" (2013) i već tad je bilo jasno da je pred nama talent - psihologizacija je njena jaka strana, kao i konstruiranje fabule.


57. Ksenija Vidmar Horvat, Imaginarna majka: rod i nacionalizam u kulturi 20. stoljeća (Sandorf)
PUBLICISTIKA

"Imaginarna majka" je kolektivna biografska studija majke u zapadnoj kulturi 20. stoljeća. Biografija je usredotočena na mitološko društveno utemeljenje žene u ulozi majke s jedne, i etnografsko svjedočenje žena o majčinstvu s druge strane. Presjecište tih dviju silnica prostor je brojnih napetosti i sukoba koje autorica osvjetljava uz pomoć povijesno-kulturnog i povijesno-sociološkog istraživanja vizualnih žanrova, prije svega fotografije, medijskih etnografija i različitih stručnih diskursa. Autorica majke i majčinstvo smatra ključnim ideološkim parametrom za utvrđivanje nacionalnih politika u 20. stoljeću - bez obzira na to radi li se o zapadnoj američkoj ili istočnoj socijalističkoj kulturi. Autoricu sam imala prilike nedavno upoznati, na predstavljanju njezine knjige u Zagrebu. Osim što je riječ o iznimno obrazovanoj osobi, ugodnoj osobnosti i zanimljivoj sugovornici, iza ove knjige stoji impresivan znanstveni rad, a na razini laičkog čitanja ova knjiga doista otvara oči i rastvara opasne nacionalističke mitove.


58. Lada Vukić, Specijalna potreba (VBZ)
ROMAN (DOMAĆA KNJIŽEVNOST)

"Specijalna potreba" napisana je čisto, gotovo školski, jednostavnim rečenicama. Lada Vukić nije stilistica, ili jest, ali je ispravno procijenila da ovo nije roman u kojem se pokazuje raskoš jezika. Priča o Emilu i mami, koja teško zarađuje prodajući božićne ukrase smrznuta na štandu, prvenstveno je priča srca, ali bez patetike; ovdje se superiorno demonstrira raskoš osjećanja, ne samo emocija, nego cjelokupnosti svijeta. Fascinantno je kako je Lada Vukić "pogodila" realnost, osim što nije pogađala. Kako izgleda prosječan život u Hrvatskoj? Ovako. A opet, ništa u ovome romanu nije prosječno, na jednak način na koji "specijalni" Emil nije običan, iako stalno govori da jest. U toj igri riječi, jedinoj na kojoj ovaj roman počiva, o tome kako se nekoga tko je po sudu većine običan uporno, i uvredljivo zapravo, naziva specijalnim, počiva unutarnji zaplet romana. Emil i mama neprestano udaraju u zidove i "dobre" ljude, koji načelno nisu loši ni bezosjećajni, ali nemaju vremena od vlastitih života pogledati u drugoga. I ovaj je roman polufinalist tportalove književne nagrade.


59. Peter Wohlleben, Tajni život drveća (Fokus)
PUBLICISTIKA

Drveće se međusobno sporazumijeva, brižno skrbi o svojim potomcima, njeguje ih, dijeli hranu sa starim i nemoćnim rođacima, upozarava susjede kad im zaprijeti neka opasnost... Stabla imaju osjećaje, navike i pamćenja. Zvuči nevjerojatno? Možda. Ali je svejedno tako. A tako je zato što jedno drvo ne čini šumu i zato što je svako stablo dragocjeno za (šumsku) zajednicu. U takvom okruženju drveće je zaštićeno i može ostarjeti. Knjiga njemačkog šumara zvuči kao poezija. I jest poezija. Divna knjiga!


60. Carlos Ruiz Zafón, Labirint duhova (Fraktura)
ROMAN

U Barceloni 50-ih godina prošlog stoljeća Daniel Sempere više nije onaj dječak koji je otkrio svezak što će mu zauvijek promijeniti život. Sada je muškarac u čijoj je duši zagonetka prerane smrti njegove majke Isabelle otvorila mračan ponor od kojega ga pokušavaju spasiti njegova supruga Bea i vjerni prijatelj Fermín. I dok se Daniel gubi u svome labirintu, zlokobna zavjera širi se do samoga srca Režima. Lijepa Alicia Gris, ranjena duša rođena u sjenama Građanskog rata, pojavit će se da Sempereove povede sve do srca tame, mjesta gdje će, uz užasnu cijenu, saznati tajnu obiteljske povijesti. "Labirint duhova" roman je na čijim će se stranicama razriješiti sudbine likova koje su čitatelji zavoljeli u "Sjeni vjetra", ujedno završetak tetralogije o Groblju zaboravljenih knjiga.


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više