Na peti Festival svjetske književnosti dolaze Daniel Kehlmann, Monaldi i Sorti te Chigozie Obioma

Festival će se održavati u Zagrebu i Splitu od 3. do 9. rujna, a ugostit će, između ostalih, neke od najvažnijih književnika s njemačkog govornog područja. Od domaćih i regionalnih imena najavljeno je gostovanje Franje Janeša, Pavla Pavličića, Olje Savičević Ivančević, Ognjena Spahića, Vladimira Tabaševića, Dubravke Ugrešić i Marine Vujčić

Big 1129 3507

Peti Festival svjetske književnosti, koji će se ove godine održati od 3. do 9. rujna u Zagrebu i Splitu, ugostit će neke od najvažnijih književnika s njemačkog govornog područja, pa se najveći broj gostiju očekuje iz Austrije, Njemačke i Švicarske, najavio je u ime organizatora na konferenciji za novinare Seid Serdarević. Na festival tako dolaze Daniel Kehlmann, Christian Kracht, Michael Krüger, Philippe Claudel, Eduardo Halfon, Rita Monaldi, Francesco Sorti, Chigozie Obioma i Clara Usón, među ostalima.

"Festival ćemo svečano otvoriti 3. rujna u 20 sati s jednom od najvećih zvijezda suvremene europske i svjetske književnosti, Austrijancem i Nijemcem, ali prije svega građaninom svijeta Danielom Kehlmannom, a s njim ćemo razgovarati o književnosti i njegovu novom kratkom romanu 'Trebao si otići'. Od velikih zvijezda njemačkoga govornog područja u goste nam dolaze jedan od najznačajnijih švicarskih pisaca Christian Kracht te možda najveći živući urednik i pjesnik njemačkoga područja Michael Krüger. Tu su i mlada nadolazeća zvijezda grafičke novele Ulli Lust, najveći poznavatelj djela Thomasa Bernhardta Manfred Mittermayer te nagrađivana Marjana Gaponenko i Richard Schuberth. Od važnih pisaca izdvojit ću u Hrvatskoj omiljeni spisateljski par supružnike Ritu Monaldi i Francesca Sortija, koji će ove godine otvoriti splitski dio Festivala predstavljanjem romana 'Smrt poput mene'", najavio je Seid Serdarević.

 

I ovogodišnji festival zamišljen je kao platforma koja će okupiti najbolje od europskih i svjetskih pisaca i staviti ih u dijalog s ponajboljim hrvatskim piscima, kako u razgovorima tako i na okruglim stolovima. Od domaćih i regionalnih imena najavljeno je gostovanje Franje Janeša, Pavla Pavličića, Olje Savičević Ivančević, Ognjena Spahića, Vladimira Tabaševića, Dubravke Ugrešić i Marine Vujčić.

 

Peti Festival bit će poseban ne samo po broju gostiju – uz spomenute dolaze i gosti iz Gvatemale, Sjedinjenih Država, Finske, Španjolske (čak troje autora), Francuske, Srbije, Bosne, Mađarske, Slovenije i Makedonije – već i po samom otvaranju koje će nakon razgovora s Danielom Kehlmannom uveličati koncert Austrijanke porijeklom iz Zrenjanina Jelene Popržan, violistice, pjevačice, performerice jedne od najvećih zvijezda suvremenog austrijskog i europskog cross overa, te Damira Imamovića, jednog od najvećih interpreta bosanske sevdalinke.

Peti Festival svjetske književnosti odvijat će se u Zagrebu na tri lokacije - u prostorima kinu Europa, Knjižnici Bogdana Ogrizovića i galeriji "Josip Račić", a u Splitu u Gradskoj knjižnici Marka Marulića i kinoteci Zlatna vrata.

Vizualni identitet ovogodišnjeg festivala nastao je otvorenim pozivom i u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu pod mentorstvom Svjetlana Junakovića, a među više od stotinu radova čak osamnaestero mladih umjetnika žiri je izabrao rad Roberta Fenricha, koji će zajedno s grafičkim dizajnerom Mariom Aničićem biti zadužen za vizualni identitet petoga po redu Festivala svjetske književnosti. (N. K.)

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više