Nova književna nagrada Fric pobjedniku donosi 75.000 kuna bruto

Tjednik Express pokrenuo je novu književnu nagradu za roman ili zbirku priča, a dobila je ime po nadimku Miroslava Krleže. Prvi dobitnik bit će objavljen u prosincu 2017. godine

Big 1130 3509

Osim VBZ-ovog natječaja za najbolji neobjavljeni roman, koji pobjedniku donosi 100 tisuća kuna, i nagrade tportala za najbolji hrvatski roman koja nosi i novčanu nagradu od 50 tisuća kuna, hrvatski pisci dobili su još jednu priliku da na književnosti i – zarade. Tjednik Express pokrenuo je, naime, novu nagradu za najbolju knjigu fikcijske proze u Hrvatskoj - nagradu Fric, koja je nazvana nadimkom najznačajnijeg hrvatskog pisca, Miroslava Krleže. Nagradu sponzorira Barcaffe, a pobjednik će dobiti 75.000 kuna bruto, što je, okvirno, oko 50 tisuća kuna neto.

Nova nagrada, rekli su organizator, zamišljena je kao hrvatski ekvivalent jedne od najvažnijih književnih nagrada, Bookera, zbog čega u žiriju ima i članova koji se primarno ne bave knjigom. Predsjednica žirija nagrade je urednica i prevoditeljica Biljana Romić, a članovi žirija su: urednik i publicist Kruno Lokotar, novinar Boris Rašeta, doktor medicine Dubravko Lepušić, glavni urednik Expressa i književnik Alen Galović, redateljica i scenaristica Hana Jušić te glavni urednik 24sata Goran Gavranović.

 

Nagrada će se dodjeljivati za najbolju knjigu neprevedene fikcijske proze - odnosno roman, zbirku pripovijedaka ili novela - premijerno objavljenu između 1. srpnja 2016. i 31. lipnja 2017. godine. Za nagradu se mogu prijaviti izdavači i sami autori, a naslove mogu predložiti i članovi žirija.

 

Rezultati izbora 13 naslova za nagradu Fric znat će se prije početka Interlibera, a još uži rezultat od šest djela koja će ući u izbor bit će poznati poslije Interlibera. Proglašenje pobjedničkoga djela bit će u prosincu. Nagrada može biti podijeljena između više naslova.

Na predstavljanju nagrade autori i nakladnici čije knjige još nisu stigle do žirija pozvani su da ih slobodno pošalju, pet primjeraka, na adresu: 24sata, za nagradu Fric, Oreškovićeva 6H/1, 10010 Zagreb. Zadnji rok za slanje knjiga je 15. kolovoza 2017., a pravovremenost se ustanovljava po poštanskom pečatu. (24sata, N. K.)

Fotografija: Anto Magzan/PIXSELL
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više