Koliko je knjiga na svijetu? Točno 129.864.880!

U sklopu svog projekta digitalizacije knjiga, Google se odvažio na pionirski pothvat – odlučio je pobrojati koliko je knjiških naslova na svijetu

Big 114 402

Jeste li se ikad upitali koliko je točno knjiga na svijetu? Googleov softverski inženjer Leonid Taycher ima odgovor na to – točno ih je 129.864.880. Na svom blogu Taycher objašnjava kako je njegova tvrtka pokušala izračunati koliko je knjiga na svijetu, napominjući kako to nije bio nimalo lak zadatak. Google se na pothvat odvažio u sklopu svog projekta digitalizacije knjiga.
Najprije je trebalo definirati što točno znači pojam “knjiga”. Na primjer, je li ista knjiga u dva različita izdanja – tvrdom i mekome, jedna ili dvije knjige? Google je ipak odlučio da je riječ o dvije. Googleova definicija toga što je knjiga vrlo je bliska definiciji knjige koja ima pravo na ISBN, što je kratica za međunarodni standardni broj knjige, no ipak nije bilo dovoljno samo popisati ISBN-ove.
Zašto? Najprije stoga što se oni koriste tek od sredine 60-ih, a u široku upotrebu ušli su tek početkom 70-ih godina. Njima se uglavnom koriste zapadne zemlje, što znači da mnoge knjige tiskane prije 60-ih, potom one koje nisu bile namijenjene komercijalnoj distribuciji, te knjige iz drugih, nezapadnjačkih regija, uopće nemaju ISBN. Pored toga, ISBN se često koristi na nestandardan način, iako mu je ideja bila standardizirati katalogiziranje knjiga. Tako se, primjerice, isti broj pridaje različitim knjigama – od dvije do čak 1500 različitih knjiga imaju isti ISBN, otkrio je Google. Potom, ISBN se nekad dodjeljuje i proizvodima koji nisu knjige – kompakt-diskovima, majicama, bookmarkovima…
Nakon što je razriješio prvi problem, Google je prikupio meta-podatke iz različitih izvora (više od 150), koji uključuju knjižnice, najveći katalog knjiga na svijetu WorldCat, komercijalne izvore… Kad se sve zbrojilo, baza podataka dosegla je gotovo milijardu jedinstvenih “sirovih” upisa. Potom je sve to trebalo svesti na razumnu mjeru. Brojali su se samo naslovi, a ne svi otisnuti primjerci neke knjige, izbacile neknjige poput mikroformi, audio-zapisa, videa, karata, majci s ISBN-ovima… Konačni rezultat pokazao je da je na svijetu gotovo 130 milijuna knjiga. Ili, kako bi to Taycher rekao, barem ih je bilo toliko do nedjelje, 1. kolovoza.
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više