Danas na Festivalu svjetske književnosti gostuju Mittermayer, Kyrö i Schuberth

Zašto Njemačka objavljuje najviše prijevodnih knjiga? Tko je bio Thomas Bernhard? Tko je autor jednog od najemotivnijih romana posljednjih godina u kojem otkriva kako se sprijateljiti sa zecom? Zašto Richarda Schubertha nazivaju nasljednikom Karla Kraussa? Odgovore možete doznati posjetite li neko od današnjih događanja na Festivalu svjetske književnosti koji se održava u Zagrebu i Splitu

Big 1140 3522

 Zašto Njemačka objavljuje najviše prijevodnih knjiga? Tko je bio Thomas Bernhard? Tko je autor jednog od najemotivnijih romana posljednjih godina u kojem otkriva kako se sprijateljiti sa zecom? Zašto Richarda Schubertha nazivaju nasljednikom Karla Kraussa? Odgovore možete doznati posjetite li neko od današnjih događanja na Festivalu svjetske književnosti koji se održava u Zagrebu i Splitu.



PROGRAM U ZAGREBU


#1 Predavanje o suvremenoj njemačkoj nakladničkoj sceni
06.09.2017 // 11:00 - 12:00 // ZAGREB // DVORANA MÜLLER KINA EUROPA


Njemačka autorska i nakladnička scena jedna je od najaktivnijih u Europi. Na njemačkom se jeziku svake godine objavi više od 80.000 novih naslova, njemačka književnost i autori prevode se na brojne svjetske jezike, a istodobno Njemačka je zemlja koja objavljuje najviše prijevodnih knjiga. O suvremenom njemačkom nakladništvu, trendovima i autorima govorit će jedan od najboljih poznavatelja scene, dugogodišnji glavni urednik najuglednije nakladničke kuće Hanser iz Münchena i pjesnik Michael Krüger iz Njemačke.


#2 Književna matineja: Franjo Janeš
06.09.2017 // 12:00 - 13:00 // ZAGREB // VELIKA DVORANA KINA EUROPA
Moderiraju učenici XII. gimnazije, Zagreb


Četvrtu godinu zaredom program književnih matineja dokazuje kako knjige jesu omiljene među srednjoškolskom publikom, kako lektira, ako je biraju učenici sami uz razgovore sa svojim profesorima, može biti itekako zanimljiva. Romani autora koji se bave suvremenim temama, pogađajući bilo suvremene generacije, dokazuju da i čitanje može biti in. Učenici koji moderiraju i koji redovito svojim svježim, pametnim pitanjima, drugačijim uvidom iznenade pisce, te profesori hrvatskoga jezika i književnosti koji su im mentori pokazuju da je potrebno unijeti promjene u nastavu jezika, ali i da književnost i dobre priče ne mogu biti u drugom planu.


#3 Novinarska radionica za učenike srednjih škola
06.09.2017 // 14:30 - 15:30 // ZAGREB // DVORANA MÜLLER KINA EUROPA


U moru lažnih vijesti, u vremenu kada se novinarska struka itekako mijenja, u doba kada se pisana vijest kombinira s videom, novinarstvo i dalje može biti itekako atraktivno. Novinarske radionice sa zagrebačkim srednjoškolcima na kojima će se govoriti o uređivanju, pisanju vijesti, komentara, reportaže, prenošenju vijesti i korištenju novim medijima tijekom tri dana s kasnijim posjetom redakciji održat će vodeći urednici, kolumnisti i novinari 24sata, Večernjeg lista i Expressa.


#4 Manfred Mittermayer o Thomasu Bernhardu
06.09.2017 // 18:00 - 19:00 // ZAGREB // DVORANA MÜLLER KINA EUROPA


Thomas Bernhard autor je koji je obilježio drugu polovinu dvadesetog stoljeća. Genijalni mizantrop, dosljedni kritičar malograđanštine, austrijskog provincijalizma i svake vrste nacionalizma u svojim je djelima oblikovao austrijsku njemačku i europsku literarnu scenu dvadesetog stoljeća. I danas inspirativna, stilski briljantna djela ovoga genija pronalaze svoje nove i stare čitatelje tr oduševljavaju i nove generacije, a aktualnija su nego ikada. O Berhnardu će svoje predavanje održati jedan od najvećih poznavatelja njegova lika i djela, sveučilišni profesor i ravnatelj Literarnog arhiva u Salzburgu te autor najbolje Bernhardove biografije i član uredništva sabranih Bernhardovih djela Manfred Mittermayer.


#5 Filmska večer: Tschick
06.09.2017 // 18:30 - 20:00 // ZAGREB // VELIKA DVORANA KINA EUROPA


"Tschick" je snimljen prema istoimenom bestseleru Wolfganga Herrndorfa. Roman je preveden na 24 jezika i višestruko je nagrađivan, između ostalog i 2011. Nagradom za najbolji njemački roman za djecu i mlade. Četrnaestogodišnji Maik Klingenberg (Tristan Göbel) ne može se požaliti što zahvaljujući svojim dobrostojećim roditeljima provodi vrijeme u luksuznoj kući s bazenom. Na žalost, ipak mu prijete dosadni ljetni praznici jer majka odlazi u kliniku za odvikavanje, a otac na "službeno putovanje" s asistenticom. Tada se pojavljuje Tschick (Anand Batbileg) i njegovo ljeto se čini spašenim. Tschick, koji dolazi iz daleke Rusije i živi u neboderu berlinskog predgrađa Marzahn, ukrao je auto. Dvojica prijatelja se odmah odlučuju otisnuti na putovanje bez karte, kompasa i cilja...
Na njemačkom jeziku s hrvatskim titlovima.


#6 Svjetsko čitanje poezije
06.09.2017 // 19:00 - 20:00 // ZAGREB // KNJIŽNICA I ČITAONICA BOGDANA OGRIZOVIĆA


Već drugu godinu zaredom u organizaciji i koprodukciji Hrvatskog centra P.E.N., Hrvatskog društva pisaca i Festivala svjetske književnosti u Zagreb dolaze pjesnici koji su itekako zanimljivi i angažirani, pjesnici koje u njihovim zemljama smatraju vodećim glasovima svojih generacija. Prvoga dana, u srijedu, povodom Deklaracije o prvima čovjeka Ujedinjenih naroda svoju poeziju čitat će pjesnici Marco Fazzini, Rino Cortiana i Franco Ferrari Delfino iz Italije, Cláudia R. Sampaio i Andreia C. Faria iz Portugala, Michael Krüger iz Njemačke te Ana Brnardić, Silvestar Vrljić, Goran Čolakhodžić, Sibila Petlevski, Dorta Jagić i Miroslav Kirin iz Hrvatske.


#7 Tribina Razotkrivanje: Tuomas Kyrö
06.09.2017 // 19:30 - 20:30 // ZAGREB // DVORANA MÜLLER KINA EUROPA


Autor jednog od najemotivnijih romana posljednjih godina u kojem s mnogo humora i topline opisuje što to znači biti u rukama mafije, kako se sprijateljiti sa zecom i kako iz Rumunjske završiti u dalekoj Finskoj. "Prosjaka i zeca" i Tuomasa Kyröa razotkrit će strip-autor, novinar i košarkaš Vladimir Šagadin.


#8 Čitanje na otvorenom
06.09.2017 // 20:00 - 21:00 // ZAGREB // STROSSMAYEROV TRG

ČITAJU KORANA SERDAREVIĆ, PHILIPPE CLAUDEL I IGOR ŠTIKS


#9 Dvostruki portret: Morten A. Strøksnes & Ivica Prtenjača
06.09.2017 // 21:00 - 22:00 // ZAGREB // DVORANA MÜLLER KINA EUROPA


Dva vrsna pisca koja itekako znaju kako bježati i pobjeći od urbanoga kaosa – jedan traži mir u lovu na morskog psa iz gumenog čamca na dalekim sjevernim morima, a drugi je bježao u izolaciju dalmatinskog otoka, ili u najnovijem romanu u mir soboslikarskog posla sa svojim pomoćnikom u jednom zagrebačkom stanu u kojem se drži daleko od ljudi i njihovih problema. Morten A. Strøksnes nova je zvijezda norveškoga književnog panteona, a njegova "Knjiga o moru" najprevođenija je suvremena norveška knjiga nakon "Moje borbe". Ivica Prtenjača odavno je osvojio srca čitateljica i čitatelja svojim knjigama. Razgovor moderira mladi pisac i kritičar Andrija Škare.



PROGRAM U SPLITU


#1 Razgovor: Mirko Božić
06.09.2017 // 19:00 - 20:00 // SPLIT // GRADSKA KNJIŽNICA MARKA MARULIĆA


Jedna od najnagrađivanijih bosanskohercegovačkih pjesnika mlađe generacije, kulturtreger i organizator književnog festivala splitskoj će publici premijerno predstaviti svoju proznu knjigu "Kristalno zvono". Knjiga koja se može čitati i kao roman i kao niz ulančanih priča jedna je od onih koje nadrastaju sebe samu, knjiga je to koja je divan hommage pokojnoj majci, ali i još nevjerojatniji zaziv nekog drugog, prošlog, toplijeg vremena u kojem je piščev rodni Mostar bio sasvim drugačiji grad. S Mirkom Božićem razgovarat će kratkopričašica Tanja Mravak.


#2 Filmska večer: Povratak u Montauk
06.09.2017 // 20:00 - 22:00 // SPLIT // KINOTEKA ZLATNA VRATA
Redatelj Völker Schlöndorff, Njemačka, Francuska, Irska 2017., 106'


Scenarij za film "Povratak u Montauk" redatelj Völker Schlöndorff napisao je u suradnji s irskim piscem Colmom Tóibínom, a prema motivima autobiografskog romana Maxa Frischa "Montauk". Pisac Max Zorn (Stellan Skarsgård) putuje u New York, kako bi ondje predstavio svoj najnoviji roman, vrlo osobno djelo u kojemu pripovijeda o neuspjeloj velikoj ljubavi. U New Yorku ga očekuje supruga (Susanne Wolff), ali tu susreće i Rebeccu (Nina Hoss), ženu koju je nekada volio. Njih dvoje provode zajednički vikend u Montauku, obalnom gradiću blizu Long Islanda, kao davno kada su bili zajedno sretni. Razgovaraju o sjećanjima na zajedničko vrijeme, o godinama nakon toga i o svojim osjećajima…
Na engleskom jeziku s hrvatskim titlovima.
* Ulaz za filmske večeri u Kinoteci Zlatna vrata 20 kn



#3 Razgovor: Richard Schuberth
06.09.2017 // 20:30 - 21:30 // SPLIT // GRADSKA KNJIŽNICA MARKA MARULIĆA


Autor bezbrojnih aforizama, čovjek koji ubada i savršeno opisuje suvremenu stvarnost, dostojni nasljednik Karla Kraussa, kako ga nazivaju njegovi obožavatelji i kritičari u Austriji, svojim prvim romanom "Kronika vesele zavjere" upustio se u pričanje zabavne, lucidne priče o muško-ženskim odnosima, o piscu i ljudima koji žele i uspijevaju spriječiti mladog nadobudnog pisca da na osnovi dviju informacija preradi nečiji život. Troje junaka ovoga romana s puno humora, vrckastosti i oštroumnosti pripovijeda priču o tome kako sačuvati vragolasti duh i ne pasti u iskušenje banalnoga. S autorom će razgovarati spisateljica, prevoditeljica i humanitarna aktivistica Luiza Bouharaou.

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više