Danas na Festivalu svjetske književnosti gostuju Ulli Lust i Marjana Gaponenko

Što je zajedničko dvjema mladim stripašicama i likovnim umjetnicama? Gdje se susreću Eduardo Halfon i Damir Karakaš? Kakve veze ima ornitolog s čajnicima i ženama? O čemu jedan od najzanimljivijih književnih glasova Crne Gore piše u svojem romanu „Calypso“? Odgovore možete doznati posjetite li neko od današnjih događanja na Festivalu svjetske književnosti koji se održava u Zagrebu i Splitu

Big 1143 3525

 Što je zajedničko dvjema mladim stripašicama i likovnim umjetnicama? Gdje se susreću Eduardo Halfon i Damir Karakaš? Kakve veze ima ornitolog s čajnicima i ženama? O čemu jedan od najzanimljivijih književnih glasova Crne Gore piše u svojem romanu "Calypso"? Odgovore možete doznati posjetite li neko od današnjih događanja na Festivalu svjetske književnosti koji se održava u Zagrebu i Splitu.



PROGRAM U ZAGREBU


#1 Književna matineja: Marina Vujčić
08.09.2017 // 12:00 - 13:00 // ZAGREB // VELIKA DVORANA KINA EUROPA
Moderiraju učenici Obrtničke škole za osobne usluge, Zagreb


Četvrtu godinu zaredom program književnih matineja dokazuje kako knjige jesu omiljene među srednjoškolskom publikom, kako lektira, ako je biraju učenici sami uz razgovore sa svojim profesorima, može biti itekako zanimljiva. Romani autora koji se bave suvremenim temama, pogađajući bilo suvremene generacije, dokazuju da i čitanje može biti in.


#2 Novinarska radionica za učenike srednjih škola
08.09.2017 // 14:30 - 15:30 // ZAGREB // DVORANA MÜLLER KINA EUROPA


Novinarske radionice sa zagrebačkim srednjoškolcima na kojima će se govoriti o uređivanju, pisanju vijesti, komentara, reportaže, prenošenju vijesti i korištenju novim medijima tijekom tri dana s kasnijim posjetom redakciji održat će vodeći urednici, kolumnisti i novinari 24sata, Večernjeg lista i Expressa.


#3 Dvostruki portret: Ulli Lust & Ivana Pipal
08.09.2017 // 17:00 - 18:00 // ZAGREB // DVORANA MÜLLER KINA EUROPA


Dvije mlade, perspektivne stripašice i likovne umjetnice svojim su biografskim i autobiografskim grafičkim romanima ostavile dubok i zanimljiv trag. Ulli Lust u knjizi "Danas je posljednji dan ostatka tvog života" crta i ispisuje jednu od ponajboljih autobiografskih priča o odrastanju koje smo čitali posljednjih godina. Ivana Pipal, s druge strane, u "Priči o teti Mandi" pripovijeda i evocira život svoje tete, koja je pak može biti bilo čija rođakinja, tete kakvu svatko od nas ima. S autoricama razgovara urednik, poznavatelj stripa i autor Vladimir Šagadin.


#4 Dvostruki portret: Eduardo Halfon & Damir Karakaš
08.09.2017 // 18:00 - 19:00 // ZAGREB // DVORANA MÜLLER KINA EUROPA


Svojom prvom knjigom "Poljski boksač" Eduardo Halfon skrenuo je pozornost svjetske javnosti na Gvatemalu i odmah se uvrstio u red predvodnika novog vala južnoameričke proze. Njegovi likovi putuju diljem svijeta i suočavaju se sa svojom prošlošću, događajima u kojima se dodiruju humor i bizarnost. Damir Karakaš od Like je stvorio vlastiti Macondo te bizarnim humorom u pričama o odrastanju i obitelji stvorio jedinstveni, pamtljivi svijet. S ovom dvojicom osebujnih autora razgovara Roman Simić.


#5 Filmska večer: Pozdravi iz Fukušime
08.09.2017 // 18:30 - 20:00 // ZAGREB // VELIKA DVORANA KINA EUROPA
Redateljica Doris Dörrie, Njemačka, 2016., 104'


Ova tiha, ali iznimno intenzivna drama redateljice i scenaristice Doris Dörrie govori o susretu mlade Njemice s japanskom staricom na mjestu nuklearne katastrofe. Bježeći od svojih neostvarenih životnih snova, Marie (Rosalie Thomass) se pridružuje organizaciji Clowns4Help, koja na području nuklearne katastrofe u Fukušimi 2011. pokušava unijeti tračak radosti u svakodnevicu žrtava. Tu susreće tvrdoglavu Satomi, posljednju gejšu u Fukušimi, koja je odlučila pod svaku se cijenu vratiti u svoju uništenu kuću u kontaminiranoj zoni. Marie joj pomaže pri raščišćavanju ruševina i ove se dvije žene, različite da različitije ne mogu biti, polako zbližavaju i suočavaju svaka sa svojim duhovima iz prošlosti…
Na njemačkom jeziku s hrvatskim titlovima.


#6 Dvostruki portret: Marjana Gaponenko & Mihaela Gašpar
08.09.2017 // 19:30 - 20:30 // ZAGREB // DVORANA MÜLLER KINA EUROPA


Dva naizgled različita romana. "Tko je Martha?" njemačke spisateljice ukrajinskog porijekla Marjane Gaponenko govori o posljednjim danima ornitologa koji trošeći svoju ušteđevinu uživa u životu, a kroz njegovu priču razvija se i povijesna priča o Srednjoj Europi. "O čajnicima i ženama" akademske kiparice i spisateljice Mihaele Gašpar pripovijeda priču iz perspektive četiriju likova koji rastvaraju svoju povijest i povijest svoje obitelji. Oba povijesna romana ispisana su poetski, a obje spisateljice čitatelja uvlače u svoj svijet nenametljivo ali snažno. S autoricama će razgovarati prevoditeljica s nizozemskog i njemačkog Romana Perečinec.


#7 Čitanje na otvorenom
08.09.2017 // 20:00 - 21:00 // ZAGREB // STROSSMAYEROV TRG

ČITAJU CLARA USÓN, MIROSLAV MIĆANOVIĆ I LÁSZLÓ VÉGEL


#8 Tribina Razotkrivanje: Ognjen Spahić
08.09.2017 // 21:00 - 22:00 // ZAGREB // DVORANA MÜLLER KINA EUROPA


Jedan od najzanimljivijih književnih glasova ne samo iz Crne Gore već i iz regije Ognjen Spahić u svom je novome, zgusnutom, majstorski napisanom romanu "Calypso" ispisao ne samo tragediju jedne porodice nego i antičku tragediju posttranzicijskog društva. Zapetljana između prošlosti i sadašnjosti, erosa i thanatosa, ova je priča univerzalna kao rijetko koja. O nekim rukavcima svijeta romana "Calypso" sa Spahićem će razgovarati pisac i njegov generacijski prijatelj Igor Štiks.



PROGRAM U SPLITU


#1 Razgovor: Ivica Prtenjača
08.09.2017 // 19:00 - 20:00 // SPLIT // GRADSKA KNJIŽNICA MARKA MARULIĆA


Pjesnik koji je pretočio poetsko u prozno, autor čiji je roman "Brdo" opisao bijeg od urbanosti, u svom novom romanu progovara o još jednom bijegu od strke, od manije novca. Njegov junak profesor je koji se bavi soboslikarstvom, autor koji će se u želji da pobjegne od tuđih priča naći u jednoj iznimno zamršenoj, ali dirljivo ljudskoj situaciji. "Tiho rušenje" roman je pred kojim ćemo se kao čitatelji srušiti jednako lako kao što smo se i popeli na Brdo. S Ivicom će o pisanju, životu, ribanju i kuhanju razgovarati Nebojša Lujanović.


#2 Filmska večer: Tschick
08.09.2017 // 20:00 - 22:00 // SPLIT // KINOTEKA ZLATNA VRATA
Redatelj Fatih Akin, Njemačka, 2016., 93'


"Tschick" je snimljen prema istoimenom bestseleru Wolfganga Herrndorfa. Roman je preveden na 24 jezika i višestruko je nagrađivan, između ostalog i 2011. Nagradom za najbolji njemački roman za djecu i mlade. Četrnaestogodišnji Maik Klingenberg (Tristan Göbel) ne može se požaliti što zahvaljujući svojim dobrostojećim roditeljima provodi vrijeme u luksuznoj kući s bazenom. Na žalost, ipak mu prijete dosadni ljetni praznici jer majka odlazi u kliniku za odvikavanje, a otac na "službeno putovanje" s asistenticom. Tada se pojavljuje Tschick (Anand Batbileg) i njegovo ljeto se čini spašenim. Tschick, koji dolazi iz daleke Rusije i živi u neboderu berlinskog predgrađa Marzahn, ukrao je auto. Dvojica prijatelja se odmah odlučuju otisnuti na putovanje bez karte, kompasa i cilja...
Na njemačkom jeziku s hrvatskim titlovima.
• Ulaz za filmske večeri u Kinoteci Zlatna vrata 20 kn


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više