U 88. godini umrla velika američka književnica Ursula K. Le Guin

Le Guin je pisala uglavnom fantastiku i znanstvenu fantastiku, no i dječje knjige, kratke priče, poeziju i eseje. Objavljivati je počela u 1960-ima, a u svojem se pisanju – zbog čega je prelazila granice žanra – najčešće bavila politikom, spolom, okolišem, religijom, seksualnošću i etnografijom. Objavila je više od 20 romana, a njezino najpoznatije djelo je "Lijeva ruka tame" te trilogija "Zemljomorje"

Big 1161 3577

Ursula K. Le Guin, jedna od najutjecajnijih američkih književnica druge polovice 20. stoljeća, preminula je u 88. godini u ponedjeljak, 22. siječnja, u svojem domu u Portlandu, objavljeno je danas. Vijest je potvrdio njezin sin koji je medijima rekao kako mu je majka bila vrlo lošeg zdravstvenog stanja posljednjih mjeseci.

Le Guin je pisala uglavnom fantastiku i znanstvenu fantastiku, no i dječje knjige, kratke priče, poeziju i eseje. Objavljivati je počela u 1960-ima, a u svojem se pisanju – zbog čega je prelazila granice žanra – najčešće bavila politikom, spolom, okolišem, religijom, seksualnošću i etnografijom. Objavila je više od 20 romana, a njezino najpoznatije djelo je "Lijeva ruka tame" (1969) te trilogija "Zemljomorje", romani koji spadaju u tzv. Hainski ciklus, a poveznica im je zamisao o humanoidnoj prarasi, Haincima, koji su u dalekoj budućnosti zasijali život na više svjetova (uključujući i Zemlju) u jednom području Galaktike. "Lijeva ruka tame", takoder spada u Hainski ciklus, kao i njezin roman „Čovjek praznih ruku“, kapitalno djelo svjetske znanstveno-fantastične i utopijske književnosti. Njezine romane u Hrvatskoj je objavila nakladnička kuća Izvori, i to djela: "Lijeva ruka tame", "Ljudi bez ičega", "Pričanje" i "Svijet se kaže šuma".

Ursula K. Le Guin (1929) diplomirala je 1951. te magistrirala 1952., francusku renesansnu književnost. Premda je od samoga početka više naginjala epskoj fantastici, počinje 1962. objavljivati SF priče, jer se početkom šezdesetih godina, i po autoričinom priznanju, znanstvena fantastika više tražila, što je mladim autorima omogućilo eksperimentiranje i objavljivanje djela. U djelima Ursule Le Guin, znanstveni element bitno je reduciran na samo nekoliko žanrovskih artefakta, a težište je na antropologiji, mitologiji, ekologiji i vječitoj ljudskoj drami presađenoj u posve neobične okolnosti.

Kako je otkrila u intervjuu The New Yorkeru u listopadu 2016. godine, autorica je odrasla uz oca koji je bio jedan od najutjecajnijih kulturalnih antropologa prošloga stoljeća, Alfreda L. Kroebera. Godinama poslije jednom je prijatelju rekla kako je počela pisati o čarobnjacima možda zato "što je odrasla uz jednoga".

Ursula K. Le Guin nekoliko je puta osvajala prestižne nagrade Hugo Award, Nebula Award, Locus Award i World Fantasy Award, a kao uzor u pisanju isticali su je Salman Rushdie, David Mitchell i Neil Gaiman. (T. T.)

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više