Objavljen elektronički zbornik 12 radova pod nazivom 'Kamen na cesti'

U zborniku su objavljeni radovi sa znanstvenog skupa "Marija Jurić Zagorka – život, djelo, nasljeđe / Preko granica: opresija i imperativ solidarnosti” održanog u studenom 2016. godine u sklopu 10. Dana Marije Jurić Zagorke. Dio radova posvećen je upravo Zagorki, a zbornik se može besplatno pročitati i skinuti

Big 1167 3583

Centar za ženske studije u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu objavio je elektronički zbornik 12 radova pod nazivom "Kamen na cesti: granice, opresija i imperativ solidarnosti", zbornik radova sa znanstvenog skupa "Marija Jurić Zagorka – život, djelo, nasljeđe / Preko granica: opresija i imperativ solidarnosti” održanog 25. i 26. studenoga 2016. godine u sklopu 10. Dana Marije Jurić Zagorke.

U zborniku su predstavljeni radovi Nede Novosel, Biljane Oklopčić i Lucije Saulić, Vinka Drače, Iskre Vuksanović, Janice Tomić, Tee Raše, Mirele Berbić Imširović, Jasmine Bolfek Radovani, Marte Baradić, Petre Šarin, Sare Kekuš i Davora Konjikušića, Ane Fazekaš i Antonije Vodanović.

 

 

Zašto "Kamen na cesti"? U priopćenju Centra za ženske studije navodi se kako naslove zbornika tradicionalno izravno povezujeu sa Zagorkinim naslovima i tako daju zasluženu počast njezinu nasljeđu i djelu. "Drugo, ovaj naslov jednog od najpopularnijih Zagorkinih romana, koji je netipičan u opusu (najupečatljivije po izostanku sretnog završetka) pa je i sam usamljen u tome smislu, odnosi se na Mirjanu, nesretnu, zlostavljanu i diskriminiranu junakinju. Kamen na cesti označava onoga tko je odbačen zbog svoje različitosti i posljedičnu beskrajnu usamljenost, stranca na opasnom putovanju preko kojeg mnogi gaze i koji se u svojoj izmještenosti osjeća kao da više nigdje ne pripada", zaključuje Anita Dremel u svom predgovoru.

Znanstvene tekstove recenzirale su dr. sc. Suzana Coha i dr. sc. Marina Protrka Štimec, uredile: dr. sc. Lidija Dujić, dr. sc. Lada Čale Feldman, dr. sc. Renata Jambrešić Kirin, dr. sc. Anita Dremel, dr. sc. Maša Grdešić i Nataša Medved, a e-izdanje Zbornika uredila je Ana Pavlić. Za dizajn naslovnice zaslužan je Studio Bilić_Müller.


e-zbornik možete pročitati na poveznici:
zenstud.hr/library/kamen-na-cesti-granice-opresija-i-imperativ-solidarnosti/
 

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više