Festival europske kratke priče otvaraju Ben Okri i Tea Obreht

Festival europske kratke priče (FEKP) okupit će od 27. svibnja do 1. lipnja u Zagrebu, Rijeci i Samoboru niz istaknutih inozemnih i domaćih autora oko teme nasljeđa koja će se kroz čitanja, razgovore, promocije, druženja, sagledati u kontekstu aktualnog trenutka. Kreativni direktor festivala Roman Simić objasnio je kako je nasljeđe shvaćeno kao ono oko čega se u Hrvatskoj i Europi posljednjih godina "lome koplja" - u kontekstu geografije, povijesti, nacije, kulture, spola, roda, svjetonazora, klase, rase, obitelji.

"Nasljeđe može biti puno toga, nasljeđujemo jezik, boju kože, povijest, priču svoje obitelji, kulturu, svjetonazor. Od nekog nasljeđa se možemo osloboditi, od nekoga ne možemo ili ne želimo, a nama je zanimljivo progovoriti o svemu što jesmo i što ostavljamo generacijama iza nas", rekao je Simić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen ovogodišnji program festivala.
Tema nasljeđa odredila je i odabir gostiju koji će sudjelovati na ovogodišnjem, 17. izdanju festivala. Inozemnim gostima dobrodošlica će se izraziti već na neformalnom otvorenju kada će im kuhati domaći pisci - Zoran Ferić, Senko Karuza, Robert Mlinarec i Ivica Prtenjača, u tradicionalnom programu "Čuvajte se: Hrvatski pisci kuhaju!".

 

Među ovogodišnjim gostima ističe se američka autorica srpskih i slovenskih korijena Tea Obreht, dobitnica Nagrade Orange za prvijenac, roman "Tiger's wife" koji je bio proglašen bestselerom New York Timesa. Na Festival dolazi i dobitnik Bookerove nagrade, britanski autor Ben Okri, čija su djela, prepoznatljiva po magijskom realizmu, prevedena na dvadesetak jezika. Rođen je u Nigeriji, a nakon studija u Velikoj Britaniji ostao je raditi u Londonu. Uspoređuju ga Marquezom i Rushdiejem.

 

Bit će tu i velška spisateljica Carys Davies, dobitnica prestižne "kratkopričaške" nagrade Frank O'Connor te jedan od najznačajnijih španjolskih autora srednje generacije, Ignacio Martínez de Pisón, koji je često na filmovima surađivao sa španjolskim redateljima, primjerice slavnim Fernandom Truebom. Ukrajinski pisac Andrej Kurkov, najpoznatije svjetsko ime suvremene književnosti na ruskom jeziku i autor više od dvadeset knjiga, u Zagrebu će predstaviti svoj novi roman "Zakon puža".

Festivalska publika imat će se prilike upoznati i s belgijskom autoricom Rachidom Lamrabet koja se u svojim romanima i pričama bavi sudbinom imigranata marokanskog podrijetla (odakle je i ona) te sudarom dviju kultura. Zalaže se za pravo žena muslimanske vjeroispovijesti da nose burku.

Gosti su još talijanski autor Flavio Soriga, najmlađi predstavnik sardinskog književnog vala, Jan Carson iz Sjeverne Irske, Carlos Fonseca iz Kostarike, koji glasi za jednog od najperspektivnijih južnoameričkih autora današnjice, te nagrađivani pisci Inga Žolude iz Latvije, Suzana Tratnik iz Slovenije i Vladimir Arsenijević iz Srbije.

 

Festival se neformalno otvara kulinarsko-književnim događanjem 27. svibnja u vrijeme ručka, no već isti dan počinje i s programom, prvim razgovorom o nasljeđu u kojemu će s vlastitim iskustvima nasljeđa iz Srbije, odnosno Nigerije, sudjelovati Tea Obreht i Ben Okri.

 

Ove godine programi su povezani i s drugim granama umjetnosti, pa će se već u nedjelju oddržati izvedba plesne predstave "Ples i priča" u Zagrebačkom plesnom centru, a organizirat će se i razgovori o odnosu književnosti i stripa.

U okviru Festivala proglasit će se pobjednici festivalskog natječaja, 29. svibnja u Teatru &TD u Zagrebu. Čitanje pobjedničke priče tradicionalno će zatvoriti festival. Pobjednik odlazi na nagradni dvotjedni boravak u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u Ventspilsu u Latviji. Druga nagrada je rezidencija Kurs u Splitu, a treća besplatna radionica Centra za kreativno pisanje za kratku priču. (Hina, N. K.)
 

Facebook komentari

Novo u katalogu