Miljenko Jergović pokrenuo online književni časopis na svojoj web stranici

Na stranici www.jergovic.com, u rubrici Ajfelov most, možete pročitati što novoga pišu Semezdin Mehmedinović, Ivana Simić Bodrožić, Ivica Prtenjača, Ivan Lovrenović i mnogi drugi

Big 118 408

Piše Merita Arslani
Nedavno je Miljenko Jergović otvorio svoju web stranicu, www.jergovic.com na kojoj se mogu naći sve njegove kolumne iz serijala Sumnjivo lice i Subotnja matineja iz Jutarnjeg lista, kao i niz ostalih zanimljvih stvari koje Jergović piše.
Međutim, ono što posebno privlači pažnju na njegovoj stranici je rubrika Ajfelov most. Zapravo, nije riječ o rubrici, već o intimnom književnom online časopisu kojeg je Jergović pokrenuo.
Ime je, kaže Jergović, dobio po starom austrougarskom pješačkom mostu preko Miljacke u centru Sarajeva. Pokrenut je kao biblioteka u kojoj je 2007. izašlo nekoliko knjiga, uključujući i “Freelander” i Bazduljev "Tranzit kometa". Znak biblioteke, koji se danas koristi kao znak časopisa, nacrtao je Braco Dimitrijević, a kao autori u “Ajfelovom mostu“ javljaju se zanimljiva imena poput Semezdina Mehmedinovića, Ivane Simić Bodrožić, Ivice Prtenjače, Ivana Lovrenovića te ostalih autora koje je izabrao Jergović.
Poznavajući Jergovića, znamo da nedostatak prostora u medijima za teme iz kulture njemu ide na živce, pa je tako on odlučio dati kulturi malo svog prostora na svojoj stranici.
“Časopis je pokrenut u vrijeme kada u Zagrebu više nije bilo nijednog dnevnog lista u kojem bi postojala rubrika kulture. Časopis koncipiraju i pišu ljudi srodnih pogleda na društvo i kulturu, koji danas žive u Zagrebu, Sarajevu i Washingtonu. Časopis je javan, jer ga svatko može čitati, ali je po izboru suradnika elitistički i privatan“, kaže Jergović.
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više