Na 24. Sa(n)jam knjige u Puli dolazi Peter Sloterdijk

U pulski sajam knjige posjetitelje će uvesti prvi afrički dobitnik Nobelove nagrade za književnost, nestor postkolonijalne književnosti i borac za slobodno društvo, Wole Soyinka, a zatvorit će ga Javier Cercas, za mnoge koji ga čitaju najvažniji suvremeni europski autor

Big 1188 3607

Na ovogodišnji festival Sa(n)jam knjige u Istri, od 29. studenoga do 9. prosinca, dolaze Wole Soyinka, Peter Sloterdijk, Goran Stefanovski, Mirko Ilić, Javier Cercas i više stotina sudionika, domaćih i stranih autora, promotora i nakladnika. O knjigama i kulturnim fenomenima uopće govorit će se na predstavljanjima i raspravljati na okruglim stolovima, doručkovat će se s autorima, dočekivati suton uz knjigu, a knjižničari i prevoditelji dat će tome stručni ton, dodjeljivat će se nagrade, u programima Librić na Sajmu, Hop i Pop lektira razigravat će se fama o knjizi za buduće generacije.

Sa(n)jam knjige u Istri ove se godine kao programske poveznice drži teme - sloboda. Ta će po sebi velika tema zasigurno dobiti posebnu boju iz regionalnog programa s makedonskim piscima – Makedonija čita, književnosti maloga jezika koja se poput slobode svojom snagom prelila daleko preko rubova vlastitoga zavičaja.

U 24. Sa(n)jam knjige u Istri posjetitelji će uvesti prvi afrički dobitnik Nobelove nagrade za književnost, nestor postkolonijalne književnosti i borac za slobodno društvo, Wole Soyinka. U plejadi autora-slobodara slijedi Peter Sloterdijk, znameniti njemački pisac i svjetski utjecajan mislilac. Nadaleko su poznati i Mirko Ilić, ilustrator i dizajner s njujorškom, te Goran Stefanovski, dramski pisac i filmski autor, s londonskom adresom.

 

 

I ove godine u Pulu dolazi gost s Islanda, pjesnik i romanopisac Eiríkur Örn Norðdahl, s knjigom "Zlo". Norveški filozof Lars Svendsen govorit će o filozofiji straha, zla i slobode, a izraelski filozof Ishay Landa tumačiti zagonetke masovnog društva. Dolaze i klasik talijanskog stripa Vittorio Giardino, mlada makedonska književna zvijezda Rumena Bužarovska, a domaće slobodarske boje zastupat će Žarko Paić, Rajko Grlić, Ivana Dragičević, Danijel Žeželj, Sinan Gudžević, Borivoj Radaković, Julijana Adamović, Darko Berljak i dr. Sa(n)jam knjige u Istri zatvorit će Javier Cercas, za mnoge koji ga čitaju najvažniji suvremeni europski autor.

Ove godine pulski sajam knjiga postavlja salon knjiga s naslovima više od 200 domaćih i stranih nakladnika, izloženima po uzoru na klasične, raskošne knjižare Buenos Airesa. Sajamski program i teme bit će zaokruženi izložbama "Tolerancija" i "Poljski plakat": "Tijelo" Mirka Ilića, kuratora, "Sloboda" Alema Ćurina i "Dick Skinners" Tadeja Vaukmana. (N. K.)


Više o programu možete doznati na:
sanjamknjige.hr


Fotografija: Mauricio Ferlin (vizualni identitet sajma), Antonia Jacobsen (fotografija Petera Sloterdijka)

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više