Bookvica Patricije Horvat slavi 10 godina

Književni program Bookvica, koji je 2009. godine pokrenula prevoditeljica i književna promotorica Patricija Horvat, idući tjedan slavi deset godina. U proteklih deset godina održano je 170 Bookvica, na kojima je nastupilo više od 200, uglavnom domaćih, autorica i autora te je predstavljeno barem jednako toliko knjiga. Osim poznatih, uglednih književnika i književnica, u programu su se predstavljali i oni manje poznati, još neafirmirani, spisateljski početnici i mlade nade.

Sve ovo vrijeme Bookvica se redovito održava u splitskom klubu Quasimodo (Gundulićeva 26a/II), uglavnom dvaput mjesečno tijekom sezone od listopada do svibnja. To ju čini najdugovječnijom redovitom književnom manifestacijom u Splitu, a i šire. Od početka su ciljevi programa bili obogaćivanje kulturnog života grada Splita; približavanje književnosti širokoj publici, s naglaskom na mlađoj populaciji, čemu posebno pogoduje opuštena klupska atmosfera u kojoj se program održava; kao i podrška postojećoj literarnoj produkciji, poticanje stvaranja novih književnih djela te promocija čitanja, prije svega domaće književnosti.

 

 

Patricija Horvat pokrenula je Bookvicu u proljeće 2009. godine u funkciji organizatorice i voditeljice, a u lipnju 2012. godine osnovala je Udrugu za promicanje kulture i umjetnosti „Bookvica“, čija je predsjednica. Rođena je 1970. u Osijeku, 1994. godine diplomirala je engleski i njemački jezik i književnost na Sveučilištu u Osijeku. Od 1998. živi u Splitu, od 2004. bavi se prevođenjem kao samostalnom djelatnošću, a od 2005. članica je DHKP-a. Kao voditeljica i moderatorica sudjeluje i na festivalima Pričigin, Festivalu svjetske književnosti, na Sajmu knjige u Leipzigu i sličnim događanjima čiji je cilj promoviranje knjiga i čitanja. Radi i kao konferencijska prevoditeljica, a dosad je prevela četrdesetak knjiga, uglavnom s engleskog, a nekoliko i s njemačkog na hrvatski jezik. Većinom je riječ o suvremenim romanima, među kojima je i nekoliko publicističkih djela.


Deseta godišnjica Bookvice obilježit će se trodnevnom književnom proslavom koja će se sastojati od sljedećih događanja (sve programe, osim zadnjeg, vodi Patricija Horvat):


* četvrtak, 11. travnja u 20.30 sati: ZORAN PREDIN
* petak, 12. travnja u 20.30 sati: KNJIŽEVNI TULUM (RAZNI IZVOĐAČI)
* subota, 13. travnja u 20.30 sati: KATHERINE ARDEN.
1. DAN: ZORAN PREDIN (ČETVRTAK, 11. travnja u 20.30 sati)

Prvog dana u goste dolazi Zoran Predin, popularni pjesnik i kantautor, nepopravljivi romantik, vječni šaljivdžija, neizliječeni nostalgičar, oštar kritičar, neostvareni košarkaš i još mnogo više, kojeg će posjetitelji upoznati u još jednoj ulozi koja mu sjajno leži: kao autora kratkih priča. Uz potporu Ante Tomića, Borisa Dežulovića i Zlatka Galla predstavit će svoju drugu proznu knjigu "Glavom kroz zid" (Fraktura, 2018.), zbirku blistavih proznih minijatura u kojima se suvereno kreće kroz buntovne mladenačke dane, intimne obiteljske zgode i tmurnu političku sadašnjost.

U tradicionalnoj nagradnoj igri netko iz publike osvojit će roman "Glavom kroz zid", a glazbena podloga večeri bit će, dakako, glazba Zorana Predina i Lačnog Franza.2. DAN: KNJIŽEVNI TULUM (PETAK, 12. travnja u 20.30 sati)

Drugog dana posjetitelje Bookvice očekuje književno događanje kakvo Split ne pamti: u proslavi bookvičke obljetnice sudjelovat će čak dvadesetak autor(ic)a. To su (abecednim redom): Renato Baretić, Jasen Boko, Boris Dežulović, Damir Duplančić, Zlatko Gall, Marijo Glavaš, Katja Grcić, Emir Imamović Pirke, Ivica Ivanišević, Aleksandra Kardum, Edi Matić, Tanja Mravak, Jurica Pavičić, Marija Rakić Mimica, Mejrema Reuter, Olja Savičević Ivančević, Ante Tomić, Marina Vujčić, Jasmina Žiljak Ilinčić, a možda se pridruži još tko...

Svi navedeni autori i autorice nastupili su (barem jednom) u Bookvici, a svatko će nešto kratko pročitati ili ispričati te eventualno najaviti novu knjigu ili nekakav drugi projekt na kojem trenutačno radi. Bookvica poziva ljubitelje književnosti da ne propuste ovu jedinstvenu priliku da na jednom mjestu vide svoje omiljene spisateljice i pisce i druže se s njima.3. DAN: KATHERINE ARDEN (SUBOTA, 13. travnja u 20.30 sati)

Trećeg dana na redu je još jedna književna poslastica: jedna od novih zvijezda američke književne scene, spisateljica Katherine Arden, autorica trilogije "Zimska noć" – knjiga "Medvjed i Slavuj", "Djevojka u tornju" i "Zima za vješticu" – čiji je hrvatski prijevod objavila nakladnička kuća Mitopeja, u sklopu gostovanja u Hrvatskoj nakon Osijeka i Zagreba dolazi u Split. S autoricom će razgovarati nakladnik i prevoditelj Vladimir Cvetković Sever, a nekog iz publike očekuje i knjiga na dar. (N. K.)
 

Facebook komentari

Novo u katalogu