Tportalov žiri odabrao 11 polufinalista za književnu nagradu

Peteročlani stručni žiri koji čine književna prevoditeljica Ursula Burger (predsjednica žirija), književna kritičarka Katarina Luketić, pisci i urednici Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić te kazališni redatelj Ivica Buljan odabrao je 11 polufinalnih naslova među 49 naslova prijavljenih na 12. natječaj tportala za najbolji hrvatski roman. To su, abecednim redom:


1) Julijana Adamović, Divlje guske (Hena com)
2) Ratko Cvetnić, Blato u dvorištu (Mozaik knjiga)
3) Ivica Đikić, Ukazanje (Fraktura d.o.o.)
4) Kristina Gavran, Gitara od palisandra (Disput)
5) Dario Harjaček, Sanjica Lacković (Naklada OceanMore)
6) Boris Perić, Povijest paučine (Naklada Ljevak)
7) Dino Pešut, Poderana koljena (Fraktura d.o.o.)
8) Nikola Petković, Put u Gonars (Profil)
9) Ivana Šojat, Ezan (Fraktura d.o.o.)
10) Milana Vuković Runjić, Majstori u mojoj kući (Vuković & Runjić)
11) Zoran Žmirić, Pacijent iz sobe 19 (Hena com)U ovogodišnjem polufinalnom izboru četiri su debitantska romana koja su napisali Harjaček, Pešut, Gavran i Adamović. U konkurenciji je i Ivica Đikić, ranije nagrađen tportalovom književnom nagradom za svoj roman "Sanjao sam slonove" (Naklada Ljevak). U finalima prijašnjih natječaja tako su već bili Boris Perić, Ratko Cvetnić i Zoran Žmirić, a u polufinalu Ivana Šojat.

Tportalov žiri sredinom svibnja odabrat će pet finalnih naslova, a pobjednik će biti proglašen 3. lipnja u Zagrebu. Od 2008. godine tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodijeljena je jedanaest puta. Lani je najboljim proglašen roman "Lisica" književnice Dubravke Ugrešić, a koji je objavila Fraktura. (tportal / N. K.)

 

Facebook komentari

Novo u katalogu