Žiri odabrao 5 finalista književne nagrade tportala

Žiri književne nagrade tportala, kojim predsjeda književna prevoditeljica Ursula Burger, a čine ga još književna kritičarka Katarina Luketić, urednici i pisci Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović te kazališni redatelj Ivica Buljan, odabrao je pet romana koji ostaju u finalnom izboru za nagradu vrijednu 50 tisuća kuna.

Za književnu nagradu tportala, koja se ove godine dodjeljuje 12. put, prijavljeno je 49 naslova. U konkurenciju ulaze hrvatski romani objavljeni u prošloj kalendarskoj godini, a prijavljivali su ih izdavači ili autori. Nakon suženja izbora na jedanaest polufinalnih naslova, žiri je odlučio da ovih pet ostaje u finalu:

* JULIJANA ADAMOVIĆ, Divlje guske (Hena com)
* KRISTINA GAVRAN, Gitara od palisandra (Disput)
* NIKOLA PETKOVIĆ, Put u Gonars (Profil)
* IVANA ŠOJAT, Ezan (Fraktura d.o.o.)
* ZORAN ŽMIRIĆ, Pacijent iz sobe 19 (Hena com)

Svečanost proglašenja dobitnika književne nagrade tportala održat će se 3. lipnja u Zagrebu. Od 2008. godine tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodijeljena je jedanaest puta. Lani je najboljim proglašen roman „Lisica“ književnice Dubravke Ugrešić, a koji je objavila Fraktura.

Godinu ranije najboljim romanom proglašen je „Ciganin, ali najljepši“ Kristiana Novaka u izdanju nakladničke kuće OceanMore, a Novaku je to drugi put da je dobio tportalovu književnu nagradu. Ranije je nagrađen za roman „Črna mati zemla“ (Algoritam, novo izdanje OceanMore).

Prethodnih godina nagradu su dobile autorice Olja Savičević Ivančević za roman „Adio kauboju“ (Algoritam, novo izdanje Sandorf) i Sibila Petlevski za „Vrijeme laži“ (Fraktura) te autori Dalibor Šimpraga za roman „Anastasia“ (Durieux), Tahir Mujičić za roman „Budi Hamlet, pane Hamlete“ (AGM), Drago Glamuzina za roman „Tri“ (Profil), Zoran Malkoč za roman „Roki Raketa“ (Profil), Ivica Đikić za roman „Sanjao sam slonove“ (Naklada Ljevak) te Slobodan Šnajder za „Doba mjedi“ (Tim Press). (tportal/N. K.)

 

Facebook komentari

Novo u katalogu