Na FEKP-u danas gostuju Melania G. Mazzucco i Rosa Liksom

Rosa Liksom nagrađivana je finska spisateljica, ali i renominara slikarica i redateljica. Potječe iz obitelji farmera i lovaca na sobove sa sjevera Finske

Big 1214 3638

Danas će se na Festivalu europske kratke priče (FEKP) posjetiteljima predstaviti dvije autorice: Melania G. Mazzucco i Rosa Liksom. Melania Gaia Mazzucco rođena je 1966. godine u Rimu. Ondje je završila dva studija: talijansku književnost na Sveučilištu La Sapienza i scenarij u Eksperimentalnom centru za kinematografiju (CSC). Njezini prvi romani “Il bacio della Medusa” (1996) i “La camera di Baltus” (1998) bili su finalisti prestižne književne nagrade Strega. Treći roman “Lei così amata” osvojio je nekoliko priznanja, uključujući i Premio Napoli. Nagrada Strega dodijeljena joj je za svjetski priznat roman “Vita” (2003). “Limbo” (2012), roman o ratu u Afganistanu, također je dobio brojne nagrade, kao i “Savršen dan” (Un giorno perfetto, 2005.), ekraniziran 2009. godine. “Ja sam s tobom” (2016), koji će predstaviti na festivalu, osvojio je nagradu Premio Letterario Basilicata 2017. Uz niz romana, Mazzucco je napisala i nagrađena djela za film, kazalište i radio. Redovito surađuje s talijanskim novinama, ali i inozemnima poput The New York Timesa i El Paísa.

Rosa Liksom (r. 1958., Ylitornio) nagrađivana je finska spisateljica, ali i renominara slikarica i redateljica. Potječe iz obitelji farmera i lovaca na sobove sa sjevera Finske. U dobi od sedamnaest godina napušta Laponiju zbog studija antropologije i društvenih znanosti na sveučilištima, prvo u Helsinkiju, a potom u Kopenhagenu i Moskvi. Mladost su joj obilježila i ljeta provedena u Parizu te život na sjeveru Norveške. Prve tri knjige napisala je za svog boravka u Christianiji, u Kopenhagenu. Za svoj debitantski roman „Yhden yön pysäkki“ (1985) dobila je nagradu „J. H. Erkko“, dvaput je bila nominirana za nagradu „Nordic“, a za roman „Kupe br. 6“ (2011), koji će danas predstaviti čitateljima, dobila je Finlandia Literary Prize.



UTORAK, 4. LIPNJA


11 sati
RAZGOVOR: Andrés Neuman, Antonio Ortuño

Moderiraju: Gordana Matić i Maja Zovko
Program na španjolskom jeziku
KNJIŽNICA FF-A, MULTIMEDIJALNA DVORANA, IVANA LUČIĆA 3, ZAGREB


17 sati
U SURADNJI S CEKAPEOM / RAZGOVOR
Sat u radionici priče: Mjesto, karakter i zbivanje
Josip Novakovich

Svaka priča određuje svoje parametre i zbivanja, svoju unutrašnju igru po kojoj možete suditi je li uspješna. Tako kaže Josip Novakovich, majstor forme, pisac i učitelj kreativnog pisanja koji će vam u sat vremena otkriti svoje trikove, prenijeti svoja znanja. Naučiti vas kako da kratka priča bude zanimljiva jer to je, kako kaže, jedino što ona mora ostvariti.
MODERIRA: MIROSLAV MIĆANOVIĆ
KLUB BOOKSA, FRA GRGE MARTIĆA 14D, ZAGREB



18 sati
RAZGOVOR I ČITANJE: O onome što boli
Drago Glamuzina, Goran Samardžić

Priča i roman, nježnost i brutalnost, žudnja za životom, iskrenost bez ostatka, igra s autobiografijom, spremnost da se u tekstu podijeli najintimnije – sve su to točke na kojima se susreću dvojica nagrađivanih pisaca: bosanskohercegovački romanopisac i pisac kratkih priča Goran Samardžić i Drago Glamuzina, poznati domaći pjesnik i prozaik. O tome kako se književnost i život susreću i zašto pišemo o onome što boli s dvojicom autora razgovarat će treći – Edi Matić.
MODERIRA: EDI MATIĆ
GRADSKA KNJIŽNICA SAMOBOR, ULICA MIROSLAVA KRLEŽE 9, SAMOBOR



18.30 sati
LITERARY EUROPE LIVE PLUS / PREDSTAVLJANJE KNJIGE
Ja sam s tobom: Brigittina priča
Melania G. Mazzucco, Ana Badurina, Neven Vulić

Kad Brigitte Zébé, ilegalna imigrantica iz Konga, dođe u Rim, nekoliko dana luta kolodvorom Termini, ne zna u kojoj je zemlji, ne može se sporazumjeti jer ne govori jezik i kopa po smeću da bi se prehranila. Ali priče žele biti ispričane. Brigitte će upoznati spisateljicu Melaniju, i ispripovijedati joj svoju: o medicinskoj sestri iz Matadija koja je pomogla skupini protivnika režima, zbog toga završila u zatvoru, jedva preživjela i pukim slučajem uspjela pobjeći. Istinit i dramatičan, ovo je dokumentarni roman u kojemu upoznajemo useljeničku svakodnevicu – način na koji Talijani i Europljani doživljavaju imigrante.
MODERIRA: TATJANA PERUŠKO
TALIJANSKI INSTITUT ZA KULTURU, PREOBRAŽENSKA 4, ZAGREB



19 sati
PREDSTAVLJANJE KNJIGE: Kupe br. 6
Rosa Liksom

Koliko se i kakvih priča može čuti u vlaku između Moskve i Ulan Batora kada si mlada Finkinja, a u kupe ti uđe bivši vojnik, Rus koji ne prestaje pričati, dok se vrijeme rasteže, a sve je oko vas u pokretu: „snijeg, voda, zrak, drveće, oblaci, vjetar, gradovi, sela i misli“? Prisluškujući dvoje neobičnih suputnika, u vlaku koji se probija kroz Sibir i posljednje dane Sovjetskog saveza, Rosa Liksom napisala je izniman roman.
MODERIRA: MIMA SIMIĆ
STUDENTSKI CENTAR, MM CENTAR, SAVSKA CESTA 25, ZAGREB



20.30 sati
LITERARY EUROPE LIVE PLUS / ČITANJE I DODJELA NAGRADE FEKP-A ZA KRATKU PRIČU
HOMO NARRANS

Andrés Neuman (ARG/ESP), Goran Samardžić (BiH), Adania Shibli (PSE), Melatu Uche Okorie (NGA/IRL), Alan Titley (IRL)
STUDENTSKI CENTAR, MM CENTAR, SAVSKA CESTA 25, ZAGREB

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više