Udruga ZaPis iz Zadra objavila tri knjige

Povodom deset godina rada, zadarski pisci objavili su zbirku kratkih priča "Samo se ti sjećaj" i zbirku poezije "Je li zvijezdama tijesno", a autorica Iva Pejković zbirku crtica "Vošta do Tokija"

Big 1236 3658

Zadarski pisci okupljeni u udruzi ZaPis, povodom deset godina rada, objavili su tri knjige u vlastitoj nakladi - zbirku kratkih priča, zbirku poezije i zbirku crtica. Sve knjige objavljene su uz pomoć Grada Zadra i Zadarske županije.

 

 

Zbirku "Samo se ti sjećaj" potpisuje trinaest autora i svojevrsni je nastavak zbirke "Samo ti pričaj" objavljene 2013. godine. A čega se to pisci i/ili njihovi junaci sjećaju? Pravi vrtlog zadarskih motiva krije se u ovoj maloj ali snažnoj zbirci. Trinaest autora kreira vlastite literarne svjetove sa zajedničkim nazivnikom - Zadar, grad, zadarski pejzaži, njegova povijesna i suvremena važnost. Kalelarga, Forum, Jazine, Sfinga, Gaženica... Zbirka nudi zbroj "gradskih" događaja i doživljaja, kako vanjskih tako i unutarnjih. Autori se i na duhovit način pokušavaju uhvatiti ukoštac sa sjećanjima i svakodnevicom, kontinuirano preispitujući odnos sa sredinom i ljudima, kao i odnos sa samim sobom, trudeći se pozicionirati u gradu i vremenu u kojem živimo. Zbirku je uredila Lada Vukić, a ilustracije potpisuje Ivica Vihar.

 

 

Zbirka "Je li zvijezdama tijesno" rezultat je polaznika ZaPisove radionice poezije u Knjigozemskoj koju vodi Jasminka Vejmelka, ujedno i urednica zbirke, a plan je da radionica nastavi s radom i u 2020. godini. Četrnaest polaznika četrnaest je osobnosti s različitim poetskim pogledima i izrazima. Autori su stvorili kaleidoskop pjesničkih slika, pokazujući da nisu samo pasivni promatrači vlastita sebstva i društva, već i aktivni sudionici događaja i promjena.

 

 

Treća knjiga, "Vošta do Tokija", zbirka je crtica Ive Pejković, svojevrsni kolaž urbanih motiva, a kao temu uzima transformaciju autorice kroz transformaciju dalmatinskog grada u raljama masovnog turizma. Crtice su ušle u konkurenciju za nagradu "Kritična masa". Pejković se poigrava formom pjesme i kratke priče, fenomenom "poezije na društvenim mrežama", proširenjem vlastitih statusa u poetična zapažanja. Čitatelj prati perspektivu "male iz kvarta" koja je postala odrasla osoba - u tom istom okruženju, nepovratno izmijenjenom. Zbirku je uredila Ivana Bajlo. (N. K.)

Sve knjige zasad možete naručiti isključivo putem Facebook stranice ZaPisa: www.facebook.com/ZaPis-1653100024951278/

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više