Što ćemo čitati na jesen? Nove knjige hrvatskih nakladnika!

Portal Najbolje knjige otkriva što nam izdavači pripremaju s prvim danima rujna. Donosimo popis novih književnih i publicističkih djela, dječju literaturu, memoare, hrvatske autore i izbor iz duhovne i self-help literature

Big 125 451

Piše Tanja Tolić

S prvim danima jeseni, u hrvatske knjižare stići će oko 50 novih beletrističkih naslova i više od 20 jakih, publicističkih knjiga. Hrvatski nakladnici, prema popisu novih knjiga koje smo od njih dobili, pripremaju vruću jesen: u beletristici za široke mase dominirat će vampiri, anđeli i vile, stižu novi krimići i trileri, a za one zahtjevnije čitatelje, deset hrvatskih nakladnika s kojima smo razgovarali pripremili su i ozbiljno književno štivo u kojem će uživati oni koji su skloniji novim klasicima, nego prolaznoj literaturi. Također, nakon podulje suše vraćaju se i hrvatski autori veterani: Suzana Rog, odnosno Zvonimir Majdak, Pavao Pavličić i Goran Tribuson.

Nesumnjivi jesenski hit, prema tiraži, ali i prodaji, i dalje će biti vampiri. Kako nam otkriva Neven Antičević, jedan od vlasnika Algoritma, na jesen stižu novi nastavci serijala o Sookie Stackhouse, prema kojem je snimljena i HBO-ova hit-serijal “True Blood” te “Vampirski dnevnici”. Tom se trendu pridružuje i Šareni dućan iz Koprivnice s klasikom Brama Stokera, “Draculom”, te zagrebačka Planetopija koja će konkurirati s “Vampirologijom” Archibalda Brooksa i također s “Draculom”, ali Nickyja Ravena – originalno je riječ o Stokerovoj priči koja je bogatim ilustracijama prilagođena mlađim naraštajima.

Naklada Ljevak vampirima će i dalje konkurirati s – anđelima. Nakon “Angelologije” Danielle Trussoni koja je objavljena početkom ljeta, ljubitelje eteričnih bića na jesen očekuje nova Anne Rice i njezin roman “Vrijeme anđela”. Radnja prati priču Tobyja O’Darea, plaćenog ubojice, koji susreće anđela serafina. Anđeo mu ponudi iskupljenje, što će O’Darea odvesti na uzbudljivo putovanje u Englesku 13. stoljeća. Vampirima i anđelima Mozaik knjiga već je suprotstavila vile, roman-prvijenac Amerikanke Aprylinne Pike, “Krila”, a vjerojatno već početkom iduće godine bit će objavljen i njezin nastavak na hrvatskom jeziku, “Spells”.

Od hrvatskim čitateljima već poznatih književnih imena, koji su u nas postali hit-autori, za očekivati je da će čitatelje zainteresirati novi roman bračno-spisateljskog para Rite Monaldi i Francesca Sortija koji su se u hrvatskoj proslavili svojim romanima “Imprimatur”, “Secretum” i “Veritas”. Glavni urednik Frakture Seid Serdarević najavio je za jesen objavu njihovog novog serijala koji počinje romanom “Salajeve sumnje”. Slično kao i kod “Imprimatura”, radnja “Salaja” smještena je u prošlost, u Italiju 16. stoljeća, a glavni lik – bezobrazan zavodnik bez dlake na jeziku - posvojeni je sin Leonarda da Vincija. Algoritam planira objaviti dva romana Philipa Rotha – “Svatković” i “Tragovi na duši” te veliku uspješnicu Kena Folletta, povijesni roman “Stupove zemlje”. Vjerne poklonike Patricije Cornwell obradovat će vijest da nakon prilične pauze na jesen stiže njezina nova knjiga, a s obzirom da u Hrvatskoj ima mnogo poklonika fantastičnih romana, nesumnjivo će dobro proći i dugoočekivani nastavak “Sjenovite međe” Tada Williamsa – “Sjenovita igra”, te dva nastavka serijala “Fionavarska tapiserija” Guya Gavriela Kaya – “Lutajući plam” i “Najmračnija cesta”.

Zagrebački Izvori, otkriva nam Damir Mikuličić, objavit će novog Salmana Rushdieja, “Firentinsku čarobnicu”, kao i novu knjigu Umberta Eca, “Rakovim korakom”. Rushdiejeva “Čarobnica” deseti je roman tog majstora suvremen proze, a povezuje dva svijeta koja jedva da znaju jedan za drugoga - Italiju i Indiju od prije pet stoljeća, odnosno senzualni svijet Firence, njegovih moćnih kurtizana, humanističke filozofije i neljudske torture te hedonističku prijestolnicu indijskog Mogulskog carstva u kojoj se jedan veliki vladar svakodnevno muči s vjerskim pitanjima, željama i izdajama sinova. Ponad svega, “Čarobnica” je priča o jednoj ženi koja nastoji upravljati svojom sudbinom u svijetu muške dominacije. Knjiga “Rakovim korakom” serija je strastvenih, provokativnih i duhovitih kraćih eseja i predavanja u kojima Eco istražuje stvarnu matricu našeg svijeta na primjerima naizgled vrlo udaljenima jedni od drugih (uz ostalo, fenomeni tipa Harry Potter, inteligentni dizajn, non-stop TV novosti, paleoratovi i neoratovi, globalizacija, mitovi, Da Vincijev kôd, moć medija, retorika).

Naklada Ljevak, od već poznatih autora, na jesen planira objaviti novu knjigu Ayaan Hirsi Ali, “Nomad”, i “Nema razloga za strah” Juliana Barnesa, otkriva nam Lidija Krvarić. “Nomad” je nastavak autobiografske proze iz 2008., “Nevjernica”, dok se Barnes u novoj knjizi bavi smrću s pozicije ateista, a od nedavno – agnostika.

Profil na jesen planira igrati na sigurno s novim romanom Marine Fiorato, “Naša gospa od badema”, spisateljicom ljubavnih romana koja je hrvatskoj publici poznata po, također Profilovom izdanju, “Puhač stakla s Murana”. Taj zagrebački nakladnik također će objaviti i novi roman talijanskog autora Nicola Amanittija, “Neka fešta počne”.

Od “dokazanih” autora V.B.Z. na jesen planira ponovno objaviti knjigu Elizabeth Gilbert “Jedi, moli, voli”, kako bi pratio početak prikazivanja istoimenog filma s Julijom Roberts u glavnoj ulozi, a u jesenskim mjesecima objavit će i nastavak tog mega-hita, knjigu koja će vjerojatno u hrvatskoj verziji nositi naslov “Sudbonosno ‘da’”. Od V.B.Z.-a stiže i novi Hanif Kureishi, njegov roman “Imam ti nešto reći”, potom “Početnici” Raymonda Carvera i negdje vjerojatno krajem godine novi roman Jonathana Franzena, “Freedom”, autora koji se, možda i više nego romanom “Korekcije”, proslavio time što je odbio ponudu Oprah Winfrey da ga uvrsti u svoj književni klub.

Mozaik knjiga pak ima plan na sigurno zaigrati s novim Adrianom Moleom, “Nemoćne godine”, te “Crvenom azelejom”, autobiografijom Anchee Min, autoricom koja je osvojila pretežno hrvatske čitateljice s romanima “Carica Orhideja” i “Posljednja carica”, inače izdanjima Naklade Ljevak.

Hrvatski nakladnici, naravno, planiraju domaćoj publici predstaviti i potpuno nove autore. Fraktura tako ima velika očekivanja od romana “De Nirova igra” Rawija Hagea, potom romana “Valfierno: Čovjek koji je ukrao Mona Lisu” Martína Caparóssa i “Oštrih objekata” Gillian Flynn. Rawija Haega nazivaju novim Amosom Ozom, a njegov roman prvijenac, o prijateljima Bassamu i Georgeu koji žive u Bejrutu razapetom ratom, već je nagrađen cijelim nizom uglednih priznanja. Argentinac Caparóss napisao je, kaže Serdarević, briljantan roman o najvećoj krađi umjetnina u 20. stoljeću, onoj Mona Lise, a to mu je već osmi roman. “Oštri objekti”, krimić koja prati serijskog ubojicu djevojčica i novinarku problematične prošlosti Camille Preaker koja mu je na tragu, bili su pak veliki hit u svijetu, a roman se svidio i Stephenu Kingu, poznatom inače kao izbirljivom čitatelju.

Naklada Ljevak hrvatske će čitatelje testirati s Youssefom Ziedanom i njegovim romanom “Azazel”, koji je osvojio međunarodnu nagradu za arapsku književnost, nazvanu “Arapski Booker”, a roman opisuju kao arapsku verziju “Da Vincijevog koda”. Sam Ziedan se pak nada da će mu ova knjiga donijeti Nobelovu nagradu. Novela media, mala nakladnička kuća poznata po probranim izdanjima, jesen planira dočekati s tri nove knjige – “Djevojčica i cigarete” Benoîta Duteurtrea, potom romanom “Moje srce u okovima” Marie Ndiaye i “Neotpjevanom pjesmom” Justina Cartwrighta. “Djevojčica” je roman u tradiciji Swifta ili Kafke, a prati priču iz budućnosti u kojoj jedan četrdesetogodišnjak pokušava preživjeti lažne optužbe za zlostavljanje djevojčice i istodobno zapaliti zabranjenu cigaretu. Nova će Inkvizicija, međutim, naći i najmanju sitnicu da ga osudi.

“Moje srce u okovima” po atmosferi i žanru sličan je prethodnome, a prati priču Nadije i njezinog supruga Angea, učitelja u školi u Bordeauxu, koje jednog dana počnu izbjegavati njihovi učenici, kolege i susjedi, Ange dobiva čudnu ranu u trbuhu, misteriozni pisac Noget nastani se u njihovome stanu, a grad se pretvara u kulise horor filma. “Neotpjevana pjesma” roman je pak o prijateljstvu Židova Elya Mandela, filozofa povijesti na Oxfordskom sveučilištu, i Nijemca aristokrata Axela Von Gottberga u Drugom svjetskom ratu, zapravo fikcionalna verzija istog, povijesno utemeljenog događaja i prijateljstva stvarnih osoba - Židova Isaiaha Berlina i Adama von Trotta, koji je ubijen zbog pokušaja atentata na Hitlera 1944.

Profil od novih autora donosi pravu poslasticu, prvi dio trilogije “Prikladan momak”, roman “Kišni paviljon” Vikrama Setha, indijskog pjesnika, romanopisca, putopisca, dječjeg pisca, libretista i biografa, čiji je “Momak” postao svjetski bestsler usprkos tome što ima 1488 stranica i više od pola milijuna riječi!
U publicistici nas također očekuje uzbudljiva jesen. Fraktura donosi najkontroverzniju knjigu o webu 2.0, djelo “Kult amatera” Andrewa Keena. Autor argumentira kako sadržaj koji proizvode amateri uništava profesionalizam, autorsko djelo i kreativnost te naglašava kako je povijest pokazala “da masa često nije osobito mudra”. Zanimljivo zvuči i, također Frakturina knjiga, “Ostavština pepela” Tima Weinera, novinara New York Timesa nagrađenog i Pulitzerom i National Book Awardom. “Pepeo” je zapravo povijest CIA-e, a knjigu je napisao na temelju više od 50 tisuća dokumenata i stotine intervjua s veteranima CIA-e.

Algoritam u svojoj prestižnoj publicističkoj biblioteci Facta donosi knjigu Toma Vanderbilta “Promet, zašto vozimo, kako vozimo i što to govori o nama”, potom knjigu dobitnika Pulitzera Chrisa Hedgesa, “Carstvo opsjena”, te obećavajuće “Društvene veze” Nicholasa A. Christakisa i Jamesa H. Fowlera, kao i “Mikrotrendove” Marka Penna i E. Kinneyja.

Šareni dućan, otkriva nam Krunoslav Jajetić, na jesen donosi niz biografija: knjigu Marine Malič Durnovo “Moj muž Daniil Harms”, potom biografiju Salvadora Dalija “Dnevnik genija”, autobiografsku knjigu Patti Smith “Just Kids” i, po mnogima, najbolju biografiju Janis Joplin, knjigu Alice Echols “Ožiljci slatkog raja”.

Od Ljevakovih publicističkih naslova posebno zanimljivo zvuče “13 stvari koje nemaju smisla”, knjiga u kojoj Micahel Brooks pokušava odgovoriti na pitanja gdje je 96 posto svemira, je li moguća hladna fuzija, je li signal iz svemira 1977. bio poruka izvanzemaljske civilizacije i slična. Alex i Stephen Kendrick autori su pak Ljevakovog izdanja “Ljubavni izazov”, knjige koja je prodana u tri milijuna primjeraka i prevedena na 23 jezika, a postala je jedan od temeljnih priručnika bračnih savjetnika i svih parova koji se suočavaju s problemima u odnosima.

Planetopija donosi “Tao te ching” Lao Tzua, remek-djelo kineskog mudraca iz 6. stoljeća prije Krista, Konfucijevog suvremenika i utemeljitelja taoizma. Također planira objaviti i komplet od 78 karata sudbine, autora Vadima Zelanda, čiji “Transurfing” u Hrvatskoj ima sve više obožavatelja. Za očekivati je i da će biti uspješna knjiga liječnika Raymonda Moodeyja, “Bljeskovi vječnosti”, autora poznatog po knjizi “Život poslije života”, svjetskoj uspješnici u kojim se bavio fenomenom tik do smrti. U ovoj knjizi Moody otkriva nove rezultate svojih istraživanja o tome što se događa nakon smrti, pa je tako doznao da u vrijeme smrti voljene osobe, njihovi bližnji, čak i cijela obitelj ponekad dožive neobjašnjiva iskustva; fenomen “zajedničkog iskustva smrti”.

Najveći publicistički hit jeseni, ujedno i očekivana uspješnica s područja literature za samopomoć, bez sumnje će biti nova knjiga Rhonde Byrne, “Moć”. Byrne je poznata po knjizi “Tajna”, inače najprodavanijoj knjizi u Hrvatskoj, a osim “Moći”, V.B.Z. planira objaviti i američki hit, knjigu “Žene, hrana i Bog” autorice Geneen Roth te njemački hit “Tko sam ja”, novinara i pisca Richarda Davida Prechta, u kojem autor putem filozofije i psihologije pokušava objasniti ljudsku osobnost i ponašanje.


Domaći autori
Na jesen će se u hrvatskim knjižarama naći i tri dugoočekivana romana hrvatskih autora. Izvori objavljuju erotski roman Suzane Rog, “Fircigerice”, odnosno Zvonimira Majdaka. Riječ je o najnovijoj, šestoj knjizi “ispovijedi jedne bivše striptizete“, lascivno obojenoj priči koja se, međutim, može iščitavati i kao rugalica sadašnjeg bezidejnog društva. Mozaik će objaviti nove krimiće Pavla Pavličića (“Stara ljubav”) i Gorana Tribusona (“Zbirka otrova”).

LISTE NOVIH KNJIGA
Beletristika, autori već objavljeni u Hrvatskoj:
1. Svatković, Philip Roth (Alogritam)
2. Tragovi na duši, Philip Roth (Algoritam)
3. Južno od ulice Broad, Pat Conroy (Algoritam)
4. Lutajući plam i Najmračnija cesta, nastavci serijala Fionavarska tapiserija Guya Gavriela Kaya (Algoritam)
5. Sjenovita igra, nastavak serijala Tada Williamsa Sjenovita međa (Algoritam)
6. Stupovi zemlje, Ken Follett (Algoritam)
7. Salajeve sumnje, Rita Monaldi i Francesco Sorti (Fraktura)
8. Firentinska čarobnica, Salman Rushdie (Izvori)
9. Adriane Mole: Nemoćne godine, Sue Townsend (Mozaik knjiga)
10. Nema razloga za strah, Julian Barnes (Naklada Ljevak)
11. Neka fešta počne, Nicolo Amanitti (Profil)
12. Naša gospa od badema, Marina Fiorato (Profil)
13. Sudbonosno “da”, Elizabeth Gilbert (V.B.Z.)
14. Hanif Kureishi, Imam ti nešto reći (V.B.Z.)
15. Početnici, Raymond Carver (V.B.Z.)
16. Freedom, Jonathan Franzen (V.B.Z.)

Beletristika, novi autori:
1. De Nirova igra, Rawi Hage (Fraktura)
2. Valfierno: Čovjek koji je ukrao Mona Lisu, Martin Caparros (Fraktura)
3. Oštri objekti, Gillian Flynn (Fraktura)
4. Neobična čitateljica, Alan Bennett (Fraktura)
5. Azazel, Youssef Ziedan (Naklada Ljevak)
6. Djevojčica i cigareta, Benoît Duteurtre (Novela media)
7. Moje srce u okovima, Marie Ndiaye (Novela media)
8. Neotpjevana pjesma, Justin Cartwright (Novela media)
9. Kišni paviljon (prvi dio trilogije Prikladan momak), Vikram Seth (Profil)

Beletristika – vampiri, anđeli, vile:
1. nastavak “Mrtvi do mraka”, serijal o Sookie Stackhouse (Algoritam)
2. nastavak “Vampirskih dnevnika” (Algoritam)
3. Vrijeme anđela, Anne Rice (Naklada Ljevak)
4. Krila, Aprylinne Pike (Mozaik knjiga)
5. Dracula, Nicky Raven (Planetopija)
6. Vampirologija, Archibald Brooks (Planetopija)
7. Dracula, Bram Stoker (Šareni dućan)

Klasična publicistika:
1. Promet, zašto vozimo, kako vozimo i što to govori o nama, Tom Vanderbilt (Algoritam)
2. Carstvo opsjena, Chris Hedges (Algoritam)
3. Društvene veze, Nicholas A. Christakis i James H. Fowler (Algoritam)
4. Mikrotrendovi, Mark Penn i E. Kinney (Algoritam)
5. Dar, Lewis Hyde (Alogritam)
6. Kult amatera, Andrew Keen (Fraktura)
7. Ostavština pepela, Tim Weiner (Fraktura)
8. 13 stvari koje nemaju smisla, Michael Brooks (Naklada Ljevak)
9. Dulcie M. Ashdown, Ubojstvo kraljeva (Naklada Ljevak)
10. Rakovim korakom, Umberto Eco (Izvori)

Duhovna literatura i self-help:
1. Transurfing - karte sudbine, Vadim Zeland (Planetopija)
2. Čovjekova potraga za smislom, Viktor Frankl (Planetopija)
3. Bljeskovi vječnosti, Raymond Moodey (Planetopija)
4. Moć, Rhonda Byrne (V.B.Z.)
5. Tko sam ja, Richard David Precht (V.B.Z.)
6. Žene, hrana i Bog, Geenan Roth (V.B.Z.)
7. Ljubavni izazov, Alex i Stephen Kendrick (Naklada Ljevak)
8. Tao te ching, Lao Tze (Planetopija)

Biografije, memoari:
1. Moj muž Daniil Harms, Marina Malič Durnovo (Šareni dućan)
2. Dnevnik genija, Salvador Dali (Šareni dućan)
3. Just Kids, Patti Smith (Šareni dućan)
4. Ožiljci slatkog raja, Alice Echols (Šareni dućan)
5. Nomad, Ayaan Hirsi Ali (Naklada Ljevak)
6. Crvena azeleja, Anchee Min (Mozaik knjiga)

Knjige za djecu i mlade:
1. nastavak “Tračerice” (Algoritam)
2. Apsolutno istinit dnevnik Indijanca na određeno vrijeme, Sherman Alexie (Algoritam)
3. 39 predmeta, Rick Riordan (Algoritam)
4. Damoruov život, Trailokyanath Mukhopadhyay (Izvori)

(U galeriji fotografija pogledajte naslovnice nekih od novih knjiga.)
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više