VIRTUALNI INTERLIBER 2020. Deset najboljih knjiga za djecu

Čvorak koji se boji visine, dječak koji se boji mraka i Jura koji strahuje od odrastanja – samo su neki od junaka knjiga za djecu koje smo odabrali iz ovogodišnjeg virtualne sajamske ponude. Na popisu je i jedan bezvremenski klasik!

Big 1259 3679

Piše Tanja Tolić

Čvorak koji se boji visine, dječak koji se boji mraka i Jura koji strahuje od odrastanja – samo su neki od junaka knjiga za djecu koje smo odabrali iz ovogodišnjeg virtualne sajamske ponude. Na popisu je i jedan bezvremenski klasik, knjiga koja djevojčice i dječake odgaja u feministe, divna priča o prijateljstvu znatiželjnog dječaka, pohlepne krtice, oprezne lisice i nježnog konja te nekoliko slikovnica za one najmlađe. Sve knjige se mogu kupiti online, na stranicama izdavača, a dobar dio naslova je na popustu i u knjižarama. Knjige su poredane nasumičnim redom, redoslijed nije odraz kvalitete ili važnosti djela.


1. Ane Tomić i Tomislav Torjanac, Đuro Hodalica (Hena com)

 

 

Đuro je čvorak koji je jednom davno ispao iz gnijezda i otad se boji visine. Naučio je letjeti, ali samo do visine kupusa, pa radije hoda zbog čega ga se obitelj srami, a druge mu se ptice rugaju. "Đuro Hodalica" priča je o dubokom strahu, onom najgore vrste – o traumi od koje se dijete, čovjek, čvorak... smrzne i više se ne može pomaknuti. No hrabrost ne znači ne osjećati strah, hrabrost znači imati srca. "Đuro" bi trebao u lektiru, dotad - kupite ga djetetu u sebi (i onome pored vas).


2. Louisa May Alcott, Male žene (Znanje, prijevod Tatjana Jukić)

 

 

"Male žene" najomiljeniji je i najdugovječniji roman Louise May Alcott koji govori o odrastanju četiriju sestara March u koje se već naraštajima čitateljice i čitatelji zaljubljuju. Alcott je roman napisala prema događajima iz vlastitog života. U obitelji Bronsona Alcotta, reformista i abolicionista, koja se družila s poznatim književnicima Ralphom Waldom Emersonom, Henryjem Davidom Thoreauom i Nathanielom Hawthorneom, autorica je sebe i sestre nerijetko uzdržavala "ženskim poslovima", radeći kao švelja, pralja i sluškinja. Uskoro je shvatila da može više zaraditi pisanjem. "Male žene" donijele su joj trajnu slavu i bogatstvo, a pritom su bile daleko od "djevojačke knjige" kakvu je od nje tražio izdavač. To je roman koji istražuje neprolazne teme: ljubav i smrt, rat i mir, sukob osobne ambicije i odgovornosti prema obitelji, te sraz Amerike i Europe.


3. Chimamanda Ngozi Adichie i Leire Salaberria, Svi bismo trebali biti feministi (Profil, prijevod Davorka Herceg-Lockhart)

 

 

"Danas bih htjela zamoliti sve ljude da zajedno počnemo sanjati i planirati drugačiji svijet. Pošteniji svijet. Svijet sretnijih muškaraca i sretnijih žena, vjernijih onome što uistinu jesu..." U ovoj je knjizi nagrađivana nigerijska spisateljica s američkom adresom Chimamanda Ngozi Adichie djeci prilagodila svoj čuveni TED govor istoga naslova koji je snažno odjeknuo u cijelome svijetu. Što znači biti feminist, zašto je rodna jednakost važna, kako promijeniti činjenicu da na važnim položajima u društvu još uvijek nema puno žena, neka su od pitanja na koje autorica daje odgovore u ovoj za naše, ali i za svako društvo, iznimno važnoj knjizi.


4. Roman Simić i Manuel Šumberac, Jura i upute za odrastanje (Profil)

 

 

Kako se postaje velik? I kako se sam samcat radi sve ono što rade oni što više nisu baš mladi? Svi stariji od devet, možda čak i od deset, starci koji u rujnu, na primjer, pune groznih dvadeset!? O tome je razmišljao Jura i brinuo se jako: "Hoću li znati i ja, kad dođe vrijeme, kako?" U malom gradu na obali, usred usijanog ljeta, Jura i dvije crvenokose blizanke pronaći će šalabahter za rješenje zagonetke nad zagonetkama – otkriti tajnu odraslosti.


5. Emma Yarlett, Orion i mrak (Profil, prijevod Ozren Doležal)

 

 

"Neću se više bojati mraka. Neću se više bojati mraka..." niže dječak Orion rečenicu za rečenicom u svoju bilježnicu. Kako se bliži vrijeme počinku, ponovo ga obuzima ogroman strah... Pokušao ga se riješiti na razne domišljate načine, no ništa od toga nije mu pomoglo, sve dok ga jedne večeri nije posjetio ON, baš ON, njegov najveći strah – MRAK! Emma Yarlett, višestruko nagrađivana autorica poznata po slikovnicama o nestašnom čudovištu Gricku, stvorila je pravo malo likovno remek-djelo koje treba detaljno proučavati jer se svaki put zamijeti neki novi neobični detalj koji ispunjava priču. Maštovita slikovnica uz pomoć koje se mališani mogu lakše suočiti s vlastitim strahovima.


6. Charlie Mackesy, Dječak, krtica, lisica i konj (Planetopija, prijevod Edo Popović)

 

 

Priča koja govori o prijateljstvu znatiželjnog dječaka, pohlepne krtice pune života, lisice koju je život učinio opreznom i mudrog, nježnog konja. Četvero prijatelja istražuje svijet. Postavlja si pitanja. Prolazi kroz oluje. Uče voljeti. Razgovori između dječaka, krtice, lisice i konja oduševili su dosad milijun čitatelja - njihove riječi pune nade podsjećaju nas da nismo sami i hrabre nas da nastavimo živjeti punim plućima i kada postane teško.


7. Judi Abbot i María Menéndez-Ponte, Velika knjiga emocija (Planetopija, prijevod Ela Varošanec)

 

 

Trideset toplih i zabavnih priča u ovoj knjizi pomoći će djeci da prepoznaju i nose se sa raznim emocijama i situacijama. Sve su priče popraćene i korisnim savjetima za roditelje o tome kako s djecom razgovarati i kako ih usmjeravati u otkrivanju emocija, a pripremili su ih stručnjaci španjolskog centra La Nau Espacial, specijaliziranog za obrazovanje djece i obitelji o emocijama.


8. Carolina Luzón, Zašto merkati gledaju u nebo? (Mala zvona, prijevod Blanka Pejić)

 

 

Pepe je vrlo razigrani merkat – malena životinja koja živi na jugu Afrike. Upoznao je životinje, biljke, sve što ga okružuje i što mu je nadohvat ruke – no to mu nije bilo dovoljno. Jednoga dana Zemlja mu se učinila malenom za njegovu veliku znatiželju; pogledao je u nebo i otvorio mu se cijeli novi svijet... U svojoj prvoj slikovnici autorica Carolina Luzón pripovijeda nam priču o merkatu Pepeu i zagonetnom svemiru kojeg smo dio svi mi.


9. Dorta Jagić i Agata Lučić, Tri putnika u zemlju Nut (Mala zvona)

 

 

"Tri putnika u zemlju Nut" prvi je tekst za djecu višestruko nagrađivane hrvatske pjesnikinje Dorte Jagić. U pustolovno bajkovitom stilu autorica pripovijeda priču o trojici braće koji napuštaju svoj kraj (kojim je zavladao zli zmaj), odlaze u svijet te se nakon niza doživljaja, promijenjeni i mudriji, vraćaju kako bi promijenili i vlastiti dom. Klasičnom obrascu bajke Dorta Jagić daje novi život, stvarajući dojmljive slike, pokazujući svu svoju jezičnu invenciju, vješto koristeći rimu i refrene. Tako nastaje originalna, duhovita cjelina koja prenosi mladom čitatelju i snažnu poruku. Ilustratorica Agata Lučić, kojoj je ovo prva slikovnica, vješto i dosljedno prati tekst kojemu sjajno odgovaraju njezin izražajni kolorit, maštoviti oblici te gotovo dječja zaigranost.


10. Magnhild Winsnes, Pssst (VBZ, prijevod Bekim Sejranović)

 

 

Hanna provodi svako ljeto na moru kod ujaka s rođakinjama Siv, koja je njezinih godina, i nešto starijom Mette. No Siv se promijenila od prošle godine. Više je ne zanima brojenje rakova ili kukaca koje uhvate, već su joj interesantnije dogodovštine njezine velike sestre Mette: dečki, izlasci i zabave. Hanna je još zaigrana i nije vična suptilnom umijeću čuvanja adolescentskih tajni. Ali ovo ljeto mijenja sve... "Pssst" je grafički roman nagrađivane norveške ilustratorice Magnhild Winsnes koji je osvojio gotove sve važne norveške nagrade za knjige za djecu i mlade. Ocrtavajući različita Hannina iskustva i ljetne dogodovštine, autorica s puno humora, ali i ozbiljnosti, prikazuje Hannin proces odrastanja, ono krhko i nesigurno vrijeme između djetinjstva i puberteta te sve burne emocije koje ga prate.

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više