Na 20. Festivalu europske kratke priče gostuju Paul Auster, Siri Hustvedt i Lydia Davis

Ovogodišnji FEKP održava se od 6. do 11. lipnja u Zagrebu te na otocima Hvaru i Visu, tema festivala su - Otoci. Organizatori i gosti istraživat će (post)pandemijski svijet, odnos prema putovanjima, odnos tehnologije i samoće te tražiti nove jezike kojima progovara ljudska potreba za bliskošću

Big 1271 3691

Festival europske kratke priče, najstariji festival posvećen priči, ove godine slavi 20. godišnjicu postojanja, a održat će se od 6. do 11. lipnja u Zagrebu te na otocima Hvaru i Visu, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen ovogodišnji program festivala. Ovogodišnja tema Festivala europske kratke priče su Otoci, a organizatori i gosti istraživat će (post)pandemijski svijet, odnos prema putovanjima, odnos tehnologije i samoće te tražiti nove jezike kojima progovara ljudska potreba za bliskošću.

Festival se otvara 6. lipnja u 19 sati u zagrebačkom kinu Tuškanac, razgovorom s jednim od značajnih suvremenih pisaca, Paulom Austerom, koji će se pridružiti Zoomom na velikom platnu, a s kojim će razgovarati profesor Tomislav Brlek i umjetnički direktor festivala Roman Simić. Zagrebački program narednih dana nastavlja se u Knjižari Fraktura promocijom nove zbirke priča "Mliječni zubi" Lane Bastašić te razgovorima s legendama američke književnosti, Siri Hustvedt i Lorrie Moore.

 

 

Na programu u Booksi, Lana Bastašić će razgovarati s polaznicama i polaznicima radionica kreativnog pisanja Bookse i Centra za kreativno pisanje, a posjetitelje očekuje i program FEKP Unplugged: Priče na otvorenom, na kojem gostuju velika imena domaće književne scene – Mirjana Dugandžija, Jadranka Pintarić i Edo Popović. FEKP se u Zagrebu zatvara 11. lipnja u 20 sati u Vintage Industrial Baru Zoom razgovorom s Lydijom Davis, proslavljenom autoricom i dobitnicom nagrade Man Booker, nakon čega će slovenski glumac i harmonikaš Janez Škof održati koncert.

 

Otvorenje, zatvaranje i program u Frakturi moći će se također pratiti i uživo preko YouTube kanala FEKP-a.

 

U sklopu programa FEKP-a, 7. i 8. lipnja dio festivalske karavane gostuje na otoku Visu, i to u Kulturnom centru Vitić u Komiži i u uvali Mala Travna, kod prijatelja i suradnika festivala, pisca i gastronoma Senka Karuze. U Komiži organiziraju dalmatinsku kratkopričašku večer s Renatom Baretićem, Ivicom Ivaniševićem, Senkom Karuzom, Tanjom Mravak i Koranom Serdarević, dok na programu "Književni jazz u Maloj Travni" svoju književnost čitaju Andrej Blatnik, Katarina Brajdić, Ivan Jozić, Zoran Ferić, Miroslav Mićanović, Robert Mlinarec i Sven Popović.

 

 

S Visa FEKP putuje na Hvar, gdje 10. lipnja u hvarskoj Venerandi nastupaju Senko Karuza, Marinko Koščec, Kristian Novak, Olja Savičević Ivančević, Zorka Bibić i Lara Stojanović. Uz poznata imena domaće kratkopričaške i književne scene, hvarsku su večer organizatori posvetili i pričama s otoka i o otoku Hvaru. Dan kasnije, 11. lipnja putuju malo sjeveroistočnije, u Stari Grad i Muzej Staroga Grada, gdje otočku priču zaokružuju Renato Baretić, Andrej Blatnik, Miroslav Mićanović i Jurica Pavičić. 

Uz večernji program, na Visu i Hvaru pisci će se susresti i s učenicima osnovnih i srednjih škola i naučiti kako nove generacije zamišljaju i promišljaju književnost. (N. K.)

Detaljan program i popis autora i autorica možete pronaći na stranici Festivala europske kratke priče: europeanshortstory.org/

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više