Oprah Winfrey će 17. rujna američkim gledateljima preporučiti novu knjigu

Knjiga čiji će naslov objaviti sredinom ovoga mjeseca bit će 64. preporuka u 14 godina, koliko postoji Oprah’s Book Club. Nije poznato hoće li to biti i voditeljičina posljednja preporuka

Big 132 458

Piše Tanja Tolić
U prvom tjednu emitiranja završne sezone Oprah Winfrey Showa, poznata američka voditeljica predstavit će gledateljima novu knjigu iz svojeg knjiškog kluba. Glasnogovornica voditeljičine tvrtke Harpo objavila je kako će Winfrey u emisiji uživo, koja će se emitirati 17. rujna, gledateljima predstaviti svoj 64. književni izbor.
Time će ujedno obilježiti točno 14 godina otkako je javnosti predstavila prvu knjigu u sklopu svojeg Oprah’s Book Cluba. Prva knjiga koju je preporučila gledateljima, 17. rujna 1996. godine, bila je “The Deep End of the Ocean” Jacquelyn Mitchard.
Svi Oprahini izbori postali su bestseleri, a autori knjiga trenutno su postajali slavni. Njezin posljednji odabir bila je zbirka kratkih priča Uwema Akpana “Say You’re One of Them”, a prethodnih godina gledateljima je, primjerice, preporučila knjige poput “Priče o Edgaru Sawtelleu” Davida Wroblewskog i “Nove zemlje” Eckharta Tollea koje je objavio zagrebački V.B.Z., potom “Stupove zemlje” Kena Folletta koje će ove jeseni objaviti Algoritam, romane poput Márquezove “Ljubavi u doba kolere” i Eugenidesovog “Srednjeg spola”, klasike poput “Noći” Elieja Wiesela, Faulknerovog “Krika i bijesa” i Tolstojevog “Rata i mira”.
Svojim književnim preporukama, Oprah je nesumnjivo utjecala na književni ukus Amerike, iako je bilo i primjera gdje pisci ne samo da nisu željeli njezinu pomoć, nego su je i prilično grubo odbili, što je učinio Jonathan Franzen kad je njegove “Korekcije” uvrstila u svoj knjiški klub prije devet godina.
Nije poznato hoće li knjiga koju će gledateljima predstaviti 17. rujna ujedno biti i njezin posljednji knjiški odabir. Dvadeset i peta, ujedno posljednja sezona njezine emisije, počinje se u Sjedinjenim Državama emitirati 13. rujna.
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više