Oprah Winfrey preporučila svojim gledateljima novi roman Jonathana Franzena

Voditeljičin odabir je neočekivan, ali svakako velikodušan, ako se zna kako je, prije devet godina, Franzen bezobrazno odbio njezinu preporuku za roman “Korekcije”, žaleći se da će odbiti njegove muške čitatelje

Big 139 479

Jonathan Franzen i njegov roman “Freedom” posljednji je izbor Oprah Winfrey za njezin književni klub. U petak, u svojem Oprah’s Book Clubu, u posljednjoj sezoni emitiranja njezine emisije, poznata američka TV voditeljica objavila je svoj izbor, priznajući kako ona i Franzen “imaju povijest”.

“Ne čujete često od mene tako nešto, ali ova knjiga je remek-djelo. Sigurna sam da će roman i vama, kao i meni, biti jedna od najboljih knjiga koju ste ikada pročitali. Knjiga je epska obiteljska priča. Ima sve. U njoj ima seksa i ljubavi, čak i rock’n’rolla, ukratko svega što želite u nekoj knjizi”, rekla je Oprah publici u studiju dok su njezini pomoćnici dijelili primjerke knjige.

Njezin izbor, za sve one koji znaju za Oprahinu i Franzenovu prošlost, doista je neobičan, pa i velikodušan. Prije devet godina Oprah je za svoj knjiški klub odabrala Franzenove “Korekcije”. Autorima je to obično velika čast, jer mnoge od tih knjiga, nakon njezine preporuke, završe na prvim mjestima lista čitanosti. No Franzen nije tako reagirao - Oprahine izbore nazvao je dvojbenima, aludirajući da su knjige koje preporučuje često površne, litararna limunada, i da bi njezina preporuka mogla od njegove knjige odbiti muške čitatelje. Voditeljica se naljutila i odbila ga pozvati u svoju emisiju, kao što je činila sa svim piscima prije njega.

Franzenova knjiga, koja se počela prodavati zadnjeg dana kolovoza, dosad je prodana u 97 tisuća primjeraka, a tiskano je već peto izdanje, ukupno 337.500 primjeraka knjige u tvrdom izdanju, objavio je njegov nakladnik Farrar Strauss and Giroux.

S obzirom da je vijest o Oprahinom odabiru procurila u javnost nekoliko dana prije njezine službene objave, novinari su pitali Franzena za mišljenje. Ovoga puta pisac je bio manje bahat pa je odgovorio kako bi bio veoma sretan da Oprah njegov roman odabere za književnu preporuku svojim gledateljima.
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više