Najkreativniji moleskini na izložbi u Šangaju

Male i velike crne bilježnice već 200 godina dom su misli i osjećaja koje u njih zapisuju velikani umjetnosti. Iako su 80-ih praktički nestali, krajem 90-ih počeli su se ponovno proizvoditi, a sada su postali i predmet umjetničke izložbe

Big 156 555

U njega svoje misli, ideje, sadržaje romana ili skice crteža već dvije stotine godina zapisuju poznati pisci i slikari. Mala, crna knjižica ili nešto veća, šarena bilježnica, odnosno blok, odnosno planer i još koješta – ukratko, moleskin – sada je postao i predmet umjetnosti.

U šangajskoj zgradi Bund 18 nedavno se otvorila izložba pod nazivom “Detour”, na kojoj je glavni junak upravo moleskin, preciznije moleskini koje je dizajniralo 50 različitih umjetnika – arhitekti, redatelji, grafički dizajneri, ilustratori, pisci i slično, od toga njih 24 iz Kine.

Izložba “Detour” dosad je gostovala u Londonu (2996), New Yorku (2007), Parizu (2008), Berlinu (2008), Istanbulu (2009) i Tokiju (2009) te ovoga ljeta u Veneciji.

Prepoznatljive notese inače proizvodi istoimena talijanska tvrtka, Moleskine, a brand su kreirali 1997. godine, po uzoru na legendarne bilježnice koje su koristili umjetnici poput Vincenta Van Gogha, Pabla Picassa, Ernesta Hemingwaya i engleskog putopisca Brucea Chatwina (1940-1989).

Dapače, upravo je Chatwin zaslužan za moleskinovo ime. Sredinom 80-ih godina crni notesi su postali izuzetno rijetki, a onda i potpuno nestali. U to ih je vrijeme proizvodila mala obiteljska tvrtka u francuskom gradiću Tours, no 1986. je biznis propao. “Moleskina više nema”, navodno je Chatwinu rekao jedan od trgovaca koji ih je prodavao, u dućanu u koji je Chatwin obično zalazio. Chatwin je namjeravao kupiti što više bilježnica prije puta u Australiju, no nije ih našao dovoljno.

Godine 1997. mali nakladnik iz Milana vratio je moleskine u život, a male i velike crne bilježnice opet su počele putovati svijetom i postale zaštitni znak modernih nomada, ali i svih onih zaljubljenih u zapisivanje ideja, osjećaja i doživljaja.

Pogledajte galeriju fotografija!
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više