Minijaturne skulpture na vrhu olovke

Dalton Ghetti nevjerojatno je strpljiv čovjek. Ako treba, posvetit će godine svojem djelu. No ono što on stvara, uistinu je posebno – njegove “olovkaste” skulpture nesvakidašnje su remek-djelo. Pogledajte fotografije!

Big 162 577

Piše Tanja Tolić

Obična, grafička olovka, kao što svi dobro znamo, alat je za pisanje ili, u najboljem slučaju, za crtanje. Ruku na srce, danas se ponekad čini kao da je izumrla. Ne samo da djeca u školama sve češće pišu tehničkim olovkama, nego je i sve manje onih koji pišu rukom otkako se pojavila tipkovnica.

Sve ovo ne vrijedi za Daltona Ghettija. Četrdesetosmogodišnji Amerikanac iz Bridgeporta olovke koristi kao materijal za skulpture. Dulje od četvrt stoljeća, uz veliku pomoć povećala, Dalton na vrhu grafičkih olovaka “kleše” nevjerojatno malen svijet. Na jednoj je tako izdubio čizmu, na drugoj crkvu, na trećoj Elvisa. Dvadeset i šest olovaka danas na vrhu svoje glave pak nosi po jedno slovo engleskog alfabeta. Ponekad, kad se zaigra, na olovkinoj glavi napravi pilu ili poštanski sandučić, a ne jednom se zaigrao i srcem pa je ono, primjerice, dobilo mjesto usred tijela olovke.

Ghettiju su ponekad potrebne godine da dovrši neke svoje projekte, kao primjerice onaj s abecednim olovkama, tim više što mu je “olovkasta” skulptura tek hobi, s obzirom da je trener odbojke na Westport Y.M.C.A. Svoja djela ne prodaje, ali je moguće kupiti razglednice i postere koji prikazuju njegova umjetnička djela.

Dalton je pomalo poput zen-budista; jako je predan svojem radu, a posjeduje i strpljivost redovnika. Skulpture je počeo raditi još kao dječak, a prije nego se dohvatio grafitne olovke, dubio je oblike u gotovo svemu – od sapuna do krede. Svoja djela izrađuje uglavnom na stolarskim olovkama, jer su deblje, a od alata koristi iglu za šivanje i žilet. Sve ostalo je – mašta.

Kliknite na fotogaleriju i pogledajte Daltonove skulpture!
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više