Nova biografija Baracka Obame krenula u prodaju u Sjedinjenim Državama

Prema prvim recenzijama koje su objavljene u američkim medijima, knjiga je svojevrsni portret dvaju likova: prvi je portret Amerike i njezinih rasnih odnosa, a drugi je portret Baracka Obame, koji je vrlo mlad postao šef najmoćnije države na svijetu

Big 44 198

Piše Merita Arslani

Nakon godinu i par mjeseci na čelu Amerike, Barack Obama dobiva još jednu biografiju, a ovaj put napisao ju je jedan od urednika New Yorkera David Remnick. Biografija naslova „The Bridge: The Life and Rise of Barack Obama“ u prodaji je od ovog tjedna u SAD-u i suprotno onome što su mnogi očekivali, Remnick je napisao priču o Obami kao osobi, građaninu Amerike koji je postao predsjednik.

Prema prvim recenzijama koje su objavljene u medijima preko bare, knjiga je svojevrsni portret dvaju likova: prvi je portret Amerike i njezinih rasnih odnosa, a drugi je portret Baracka Obame, sina bjelkinje i oca porijeklom iz Kenije, koji je vrlo mlad postao šef najmoćnije države na svijetu.

Knjiga obiluje razgovorima između Davida Remnicka i Baracka Obame, s obzirom da ga je Obama više puta ugostio u Ovalnom uredu. U knjizi sam Obama objašnjava, odnosno pokušava objasniti, zašto je njegov izbor za američkog predsjednika izazvao uzbuđenje i neviđeni interes svjetske javnosti. Obama kaže kako je njegov izbor najavio promjene u društvu, ali također upozorava kako su mnogi pogrešno smatrali da će izbor Afroamerikanca za američkog predsjednika preko noći riješiti rasne probleme koji su u Americi još dosta veliki.

„Rješavanje tog problema je dugotrajan proces koji se odvija svaki dan i kojeg svi moramo prakticirati s ljudima oko sebe – s kolegama na poslu, s ljudima s kojima idemo u crkvu i s našom djecom kada ih vodimo u školu ili vrtić. Bit će i onih koji će taj proces ignorirati. Osobno, sklon sam takvim ljudima oprostiti. I to je ljudski“, jedan je od Obaminih citata iz knjige. No, oni koji su i dalje „nakačeni“ na Obamamaniju bit će zadovoljni ovom knjigom jer se Remnick puno bavi nepoznatim detaljima iz Obamina života. Kako je Obama dobio srednje ime Hussein jedno je od pitanja na Remnick nudi odgovor, kao i priču o Obaminom ocu, alkoholičaru i ženskarošu koji je tugu zbog svojih propalih ambicija utapao u hektolitrama alkohola. Knjiga donosi i niz nikada objavljenih pisama Obamine majke, kao i razgovore s profesorima, prijateljima, mentorima, pa čak i protivnicima Baracka Obame.
Knjigu je objavila izdavačka kuća Alfred Knopf.
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više