U listopadu knjiga intimnih pisama Marilyn Monroe

Plavokosa glumica raskošnog tijela, otkriva knjiga “Fragments”, bila je mnogo više od seks-simbola. Pisala je pjesme, čitala knjige o talijanskoj renesansi i pokušavala ostati svoja u holivudskom žrvnju

Big 53 221

Intimna pisma, poruke i usputne bilješke Marilyn Monroe naći će se u novoj knjizi koju će američki nakladnik Farrar, Straus and Giroux i pariški Editions du Seuil objaviti u jesen ove godine, pod nazivom “Fragments” (Djelići). Knjiga prilično melankolične atmosfere otkriva intelektualnu stranu slavne glumice i njezinu frustraciju što ju se isključivo prikazuje kao seks-simbol.

Knjiga će biti objavljena u listopadu, a bilješke i pisma slavne glumice – natipkane i pisane rukom - bit će objavljene prvi put. Bilješke glumice, pravog imena Norma Jeane Mortensen, posložene su kronološkim redoslijedom i popraćene fotografijama, od kojih neke nikada prije nisu objavljene.

Courtney Hodell, izvršna urednica u Farraru, Strausu and Girouxu, izjavila je medijima kako glumičini zapisi pokrivaju širok raspon tema – bilježila je kako se priprema za uloge, uvjeravala samu sebe na papiru da može postati bolja glumica, notirala listu odluka koje će joj u tome pomoći, zapisivala svoje impresije nakon čitanja knjiga o umjetnosti talijanske renesanse, ali se, kao i svi mi, bavila i banalnim, svakodnevnim stvarima iz života – razmišljala kako da uredi stan ili zapisivala recept za nadjev. U knjizi će se naći i njezine dnevničke zabilješke o vezi s Arthurom Millerom, kao i pisma koja je slala svojem psihoanalitičaru te Leeju Strasbergu, prijatelju i učitelju glume, a koja je napisala dok je bila pod psihijatrijskim nadzorom u klinici Payne Whitney u New Yorku.

“Iz pisama je vidljivo da pokušava živjeti život umjetnika i da prilično pati”, izjavila je Courtney Hodell New York Timesu. Namjera je izdavača da “Fragments” glumicu – koja je često utjelovljavala likove jednodimenzionalnih žena i u javnosti predstavljana isključivo kao seks-simbol - prikaže kao “znatiželjnu osobu, prepunu pitanja i bogatog unutrašnjeg svijeta”.

“Stječe se dojam da je bila prilično svjesnog svojeg imidža u javnosti. No njezin osjećaj prave sebe sasvim je drugačiji. I to je ono što je dominantno – njezino nastojanje da pokaže pravu Marilyn”, izjavila je urednica.

Pisma koja će biti objavljena u knjizi dijelom su bila Strasbergovo vlasništvo, a glumcu, redatelju i učitelju glume pripala su nakon Marilyne smrti u kolovozu 1962. Strasbergova udovica Anna, koja je pisma naslijedila 1982. godine nakon suprugove smrti, predala ih je Stanleyju Buchthalu, obiteljskom prijatelju i savjetniku, te Bernardu Commentu, uredniku u pariškoj kući Editions du Seuil. Udovica je proslijedila pisma nakladničkim kućama jer je htjela da javnost dozna da je Marilyn bila mnogo više od “lijepog lica”. U knjizi će biti objavljene i pjesme koje je glumica zapisivala još od kasne adolescencije pa sve do njezine smrti u 36. godini života, koja je proglašena samoubojstvom.  “Veoma je voljela čitanje i imala je dara za pisanje. U knjizi će se naći nekoliko njezinih pjesama koje su doista lijepe; ideje koje vas natjeraju da se zamislite”, izjavila je Hodell AP-u.

“Mislim da je pisala ne samo zato što je uživala u pisanju, nego i zato što joj je to pomogalo da si sredi misli”, dodala je urednica.

Većina bilješki zapisana je između 1951. (prije nego je počela glumiti) i 1962. godine, dakle u periodu u kojem je glumica bila u braku s igračem bejzbola Joeom DiMaggiom i dramatičarem Arthurom Millerom, kao i u vrijeme dok se govorkalo o njezinoj vezi s Johnom F. Kennedyjem. U svojim bilješkama Marilyn, međutim, nije otkrila ništa o, primjerice, atentatu na Johna F. Kennedyja.
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više