65 posto izdavača nikad nije pročitalo e-knjigu

17 posto nakladnika smatra da e-knjiga mora biti 20 posto jeftinija od tiskane knjige. Petnaest posto ih misli da treba imati standardnu cijenu kao knjige na Amazonu (10 dolara), odnosno da mora imati jednaku cijenu kao i tiskana knjiga, a 4 posto ih misli da e-knjige trebaju biti skuplje od tiskanih knjiga

Big 56 223

Piše Tanja Tolić

Polovica izdavača knjiga vjeruje kako će 2018. godina biti prijelomna za nakladničku kuću – te bi godine, naime, digitalne knjige mogle premašiti tiskana izdanja. Da su Gutenbergovi nasljednici svjesni da se svijet neumitno mijenja potvrđuje i podatak da je još samo prije godinu i pol dana u to bilo uvjereno 10 posto manje ispitanika, dok je 27 posto ispitanika bilo uvjereno da digitalno nikada neće nadmašiti tiskano.

Pokazalo je to istraživanje lista Publishers Weekly (u suradnji s Frankfurtskim sajmom knjiga), provedeno na 840 međunarodnih predstavnika nakladničke industrije, od kojih većina dolazi iz Europe (74 posto). Posebno zanimljiv podatak ako se zna demografska struktura ispitanika. Naime, uvriježeno je mišljenje kako su digitalni svijet skloniji prihvatiti mlađi ljudi, međutim statistika iza istraživanja posljednjeg Frankfurtskog sajma knjiga pokazuje da je najveći broj ispitanika (53,9 posto) u dobi od 30 do 50 godina, a više od 50 godina ih ima 36 posto.

Oko 60 posto ispitanika procjenilo je da im je 2009. godine, iz digitalnih sadržaja, pristiglo manje od 10 posto njihova prihoda. To će se, procjenjuju, promijeniti već u ovoj i idućoj godini – 41 posto ih vjeruje da će im prodaja digitalnih sadržaja porasti do 10 posto do 2011., a 58 posto ispitanika vjeruju da će digitalni proizvodi do te godine imati i značajno veći udio u njihovim ukupnim prihodima. Postotak onih koji pretpostavljaju da će od 26 do 100 posto njihovih prihoda dolaziti od digitalnih proizvoda u ovoj i idućoj godini, kreće se od 24 posto u 2009., do 38 posto u 2011. godini.

Kako će se takvi sadržaji plaćati, po kojem modelu? Većina ispitanika, 25 posto, smatra da treba uvesti pretplatu po uzoru na flat-rate internet; za fiksnu cijenu kupac može pristupiti kompletnom sadržaju. Taj se model preferira u kontinentalnoj Europi. Dvadeset i tri posto navija za tzv. mikroplaćanje, odnosno plaćanje po kupljenom sadržaju, za što navijaju Britanci i Amerikanci. Varijaciju flat-rate modela - premijski model prema kojem bi se plaćala posebna pretplata za odabrani on line sadržaj – podržava 16 posto ispitanika. Svega 2 posto ispitanika smatra da na web treba staviti sadržaj besplatno, odnosno da se izdavači financiraju iz plaćenih oglasa na svojim stranicama, a ne od prodaje kupcima.

Primarni način kupovanja digitalnog sadržaja i dalje bi bio putem elektronskih knjiga. Najveći broj ispitanika, 17 posto, smatra da e-knjiga mora biti 20 posto jeftinija od tiskane knjige. Petnaest posto ih misli da treba imati standardnu cijenu kao knjige na Amazonu (10 dolara), odnosno da mora imati jednaku cijenu kao i tiskana knjiga, a 4 posto ih misli da e-knjige trebaju biti skuplje od tiskanih knjiga.

Zanimljivo, s obzirom na podatak da 35 posto ispitanika sebe smatra e-čitačima, a 22 posto ih koristi uređaje za čitanje e-knjiga. Većina, odnosno 65 posto, kaže da nikada nije pročitala e-knjigu. Jednaki postotak bi, također, radije knjigu čitao na PC ili laptopu nego na e-čitaču.

Osamdeset posto onih koji su sudjelovali u ispitivanju prihvaća radikalnu promjenu u medijskoj industriji povezanu s digitalizacijom, kao priliku, a ne krizu, izjavio je glavni urednik istraživanja Thomas Wilking.

Kao najveći izazov za industriju, ispitanici su istaknuli osmišljavanje novih poslovnih modela, novih multimedijalnih proizvoda i odgovarajućih marketinških strategija. Devetnaest posto onih koji su sudjelovali u istraživanju htjelo bi se povezati s kreativnim industrijama, kao što su filmska te industrija igrica i glazbe. Traga se i za novim metodama e-marketinga: 27 posto ih je istaknulo kao najvažniju novu marketinšku aktivnost stavljanje digitalnih poglavlja knjiga na internet, 22 posto ističe viralni marketing preko društvenih mreža, a 19 posto multimedijalne oglase.

Brojke

  • 10 posto prihoda od e-knjiga nakladnici će ostvarivati do 2011.
  • 25 posto nakladnika misli da e-knjige treba naplaćivati kao i flat-rate internet
  • 2 posto nakladnika misli da knjige na internetu trebaju biti besplatne
  • 35 posto nakladnika sebe smatra e-čitačima
  • 65 posto nakladnika bi e-knjigu radije čitalo na PC-u nego na e-čitaču


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više