Priča druga: Što je napravljeno, završeno je

U suradnji s Nakladom Ljevak, portal Najbolje knjige objavit će 10 priča u 10 dana iz knjige budističkog redovnika Ajahna Brahma “Krava koja je plakala”. Danas objavljujemo drugu priču

Big 67 269

RAZDOBLJE MOSUNA NA TAJLANDU traje od srpnja do listopada. U tom razdoblju redovnici prestaju putovati od samostana do samostana, ostavljaju sve poslove i projekte i posvećuju se učenju i meditaciji. To se razdoblje zove vassa ili kišne duhovne vježbe.
Na jugu Tajlanda, krajem prošlog stoljeća, nadaleko poznati opat, Ajahn Buddhadasa, gradio je novu dvoranu za meditaciju u svom šumskom samostanu Suan Mokkh. Kada je došlo razdoblje kišnih duhovnih vježbi, prekinuo je gradnju, a zidare poslao kućama. Došlo je vrijeme za mir u njegovu samostanu.

Nekoliko dana nakon što je vassa počela, Buddhadasi je u posjet došao jedan poznanik. Vidio je napola izgrađenu salu za meditaciju, pa je upitao opata kada će je završiti. Bez kolebanja stari mu je opat odgovorio: “Sala je završena.”
“Kako to mislite, sala je završena”, zbunjeno je upitao Buddhadasin poznanik. “Još nema krov, nema vrata ni prozora, a uokolo je sve puno drvlja i vreća cementa. Zar ćete to tako ostaviti? Zar ste poludjeli? Kako to mislite da je sala završena?”
Stari se opat samo nasmijao i blago odgovorio: “Što je napravljeno, završeno je”, a potom se vratio tihoj meditaciji.
To je jedini način da izborimo vrijeme za duhovne vježbe ili za odmor. Inače naš posao nikada neće završiti.

Ajahna Brahma nazivaju “Seinfeldom budizma”. Rođen je u Londonu, a na Sveučilištu Cambridge diplomirao je teorijsku fiziku. Nezadovoljan akademskim svijetom, otišao je u džungle Tajlanda i učio izravno od velikog učitelja Ajahna Chaha. Ajahn Brahm danas je redovnik već više od trideset godina i prati ga glas poštovanog duhovnog učitelja. Opat je jednog od najvećih budističkih samostana na južnoj hemisferi, a svojim javnim predavanjima privlači tisuće ljudi.

Kao budistički redovnik, tijekom tridetogodišnjeg rada, Ajahn Brahm sakupio je mnoge britke, duhovite i mudre priče. S tradicionalnom budističkom filozofijom kao polazištem, priče su pisane kao šaljive parabole kako bi čitatelja uputile u dublje preispitivanje tema kao što su obzirnost, patnja, opraštanje, nada, mudrost i bezuvjetna ljubav. Dovitljive i duhovite, one otkrivaju važnost suosjećanja u životu običnih ljudi i bezvremenu mudrost Buddhinih učenja.

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više