Tri kratke preporuke: Ignacy Karpowicz, Milena Benini, Isabel Allende

U novom nastavku naših preporuka prisjećamo se romana prerano preminule Milene Benini "Mletački sokol", čitamo o ženi koja je kažnjena zbog ljubavi i doznajemo zašto je ostarjela Alma Belasco pobjegla od svoje obitelji u Ševinu kuću…

Large %c4%8detvrta kratka

Piše Tanja Tolić


1) Ignacy Karpowicz

Sonjka
Hena com, 2019., prijevod Emilio Nuić



"Sonjka" Ignacyja Karpowicza, poljskog putopisca, prevoditelja i književnika, brutalan je i nježan roman o jednoj ženskoj sudbini u ratnom vihoru koja je tolika arhetipska da bi mogla biti svačija; univerzalna je najviše u dosljednosti nasilja kojem su žene vjekovima izložene. U vrijeme Drugog svjetskog rata, u poljskom selu u blizini granice s Bjelorusijom, u Królowom Stojłu, glavna junakinja Sonjka zaljubi se u nacističkog vojnika Joachima. Selo to doživi kao izdaju, mlada je žena brutalno kažnjena, a potom neočekivano spašena. Tu svoju ratnu priču o ljubavi "većoj od života", koja se prometnula u život bez ljubavi, a potom i u životarenje, ostarjela i šepava Sonjka pripovijeda kazališnom redatelju Igoru Grycowskom kojem se u blizini njezina sela pokvario automobil. Dok je sluša, redatelj shvaća da je došao njegov red: prošlost ne može promijeniti, ali možda Sonjki utjehu može ponuditi na drugi način… Karpowicz ne osvaja samo pričom nego i stilom pisanja, otuda ona nježnost u brutalnosti. 



2) Milena Benini
Mletački sokol
Hangar 7, 2018.



U budućnosti u kojoj je narasla razina mora, Zemlja više ne izgleda isto. Nestao je Japan, ne znamo da li prije ili poslije afričkih ratova, Italija se rascijepila, a ljudi žive na plutajućim umjetno sagrađenim otocima. Jedan takav je Serenissima Ressurecta, ploveći otok posvećen bogataškom turizmu koji se nalazi na mjestu današnje Venecije. Siromašni žive na Lazarettima, plovećim slamovima koji su prikopčani na Serenissimu, a jedan od siromašnih je i kaligraf Yoshitaka. Njegov mlađi brat zarazio se zaljevskom bolešću, ali je lijek dostupan samo bogatašima na Serenissimi. Jedini izlaz koji vidi jest da za opasnog kriminalca Moulina krivotvori koshirae, opremu za mač, no sudbina mu se preokreće kad mu, u bijegu pred ubojicama, na glavu padne bogataški sin Luca… "Mletački sokol" je izvrsno napisan i zabavan SF roman poznate hrvatske žanrovske spisateljice, prevoditeljice i urednice Milene Benini koja se ovjenčala sa šest nagrada Sfera. Da je Benini kojim slučajem rođena u Sjedinjenim Državama ili Velikoj Britaniji, dosad bi bila zvijezda (Milena Benini preminula je u lipnju 2020. godine).



3) Isabel Allende
Japanski ljubavnik
Vuković&Runjić, 2019., prijevod Tamara Horvat Kanjera



Kao što piše u dobro pogođenom blurbu na naslovnici romana, Isabel Allende vrsna je pripovjedačica: možda piše bajke za odrasle, no nema im premca. "Japanski ljubavnik", njezin osamnaesti od dvadeset dva objavljena romana, bajka je o starosti u kojoj je starost lijepa, ugodna i blaga, dakle nimalo hrvatska. Lark House, odnosno Ševina kuća, dom je za dostojanstveni smještaj staraca slabih prihoda, u koji će iste godine doći dvije po svemu različite žene, ali iz istih razloga: tražeći utjehu. Njegovateljica Irina Bazili ima dvadeset i tri godine i uglavnom neuspješno bježi od kratke i strašne prošlosti. Alma Belasco stigla je u Ševinu kuću u svojim osamdesetima, pripada bogatoj obitelji, poznata je umjetnica, pri zdravoj pameti i samostalna – pomoć joj nije potrebna. Irina će biti ta koja će otkriti Almine razloge za bijeg od obitelji – pedeset i osam godina tajno voli jednog muškarca, svojeg japanskog ljubavnika Ichimeija Fukudu, kojeg je upoznala u djetinjstvu. "Japanski ljubavnik" divan je roman, ljetna literatura, ali u najboljem smislu riječi: čita se lako i pamti dugo.


* Preporuke su originalno objavljivane u magazinu Globus, u sklopu rubrike Čitam!, od početka 2019. godine. 
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više