Tri kratke preporuke: Ljudmila Ulicka, Aldous Huxley, Irvin D. Yalom

U novom nastavku naše rubrike preporučujemo vam "Jakovljeve ljestve" koje govore o tome kako prošlost ne nestaje, samo se spušta u dubinu, potom "Divni novi svijet" koji je proročki nagovijestio pretvaranje svijeta u divovski šoping-centar i filozofsko-psihoterapijski roman "Problem Spinoza"

Large druga kratka

Piše Tanja Tolić

1) Ljudmila Ulicka
Jakovljeve ljestve
Fraktura, 2019., prijevod Igor Buljan


Jakov, rodozačetnik dvanaest izraelskih plemena, onaj koji se borio protiv Boga – a sve da se Bog pokaže jakim – u Betelu je usnio san: sanjao je ljestve, po njima anđeli idu gore-dolje, a odozgo Bog ga blagosilje. San je amblematski, ne odnosi se samo na Židove, ili ga barem tako tumači Nora, glavna junakinja romana: Bog je preko Židova blagoslovio sve bez iznimke i ako Židove otjeraju iz ovoga svijeta, neizvjesno je hoće li se blagoslov očuvati. "Jakovljeve ljestve" – roman obima i značaja kakve su pisali veliki ruski pisci, Tolstoj između ostalih – govori i o sudbinama drugih progonjenih ljudi, posebno žrtvama staljinističkog režima. Autorica je iskoristila fragmente pisama iz obiteljskog arhiva i izvatke iz KGB-ova dosjea Jakova Ulickog, a priča obuhvaća više od stotinu godina turbulentne ruske povijesti koja se prelomila na njezinoj obitelji; prošlost ne nestaje, samo se spušta u dubinu. Iako broji gotovo 600 stranica, knjiga se lako i brzo čita: zato što je glavni junak ustvari bit; čovjekova visina i niskost, hrabrost i kukavičluk, okrutnost i nježnost, i strast prema spoznavanju.



2) Aldous Huxley
Divni novi svijet
Lumen, 2018., prijevod Stanislav Vidmar


Miranda je ta koja u prvom prizoru petog čina Shakespeareove "Oluje" zadivljeno uzvikne: "O divote! Koliko su dražesna ta stvorenja! Kako je lijep ljudski rod! Oh, divna li novoga svijeta!" U "Divnom novom svijetu" Aldousa Huxleyja – koji je naslov svojeg kultnog romana iz 1932. posudio iz "Oluje" – niti je novi svijet divan niti su stvorenja (ljudi) dražesna. Svijetom budućnosti upravljaju Nadzornici, društvo je idealno i totalitarno, a njegovi su stanovnici – sretni potrošači. Rađaju se iz boce u kojoj se uz pomoć genetskog inženjeringa miksa biološki materijal, a dok odrastaju, svaku im noć ispiru mozak hipnotičkim rečenicama koje ih uče da se blaženstvo postiže korištenjem droge, prakticiranjem rekreacijskog seksa i kupovinom, kupovinom. Jedino Bernard Marx – nomen est omen! – duboko sumnja u to kapitalističko društvo programirane sreće. U distopijskom žanru, danas je jasno, Huxley je pobijedio Orwella: možda nama i vladaju svinje, no i svinjama i nama ne vlada Big Brother, nego divovski šoping-centar u koji se svijet pretvorio.



3) Irvin D. Yalom
Problem Spinoza
Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2015., prijevod Maja Kostadinović


Irvin D. Yalom jedan je od najcjenjenijih živućih psihijatara i psihoterapeuta. Pionir je na području egzistencijalne psihoterapije, dao je značajan doprinos polju grupne analize, no milijuni čitatelja vole ga zbog njegovih knjiga u kojima spaja psihoterapiju i filozofiju. Benedikt de Spinoza (1632.-1677.) heremom je ekskomuniciran iz židovske zajednice zbog heretičkog shvaćanja prirode Boga i tumačenja biblijskih knjiga. Neki Spinozu smatraju prvim zapadnjakom koji je živio bez vjerske pripadnosti, drugim riječima bio je prvi javno deklarirani ateist. Roman naizmjence prati Spinozu te uspon i pad nacističkog ideologa Alfreda Rosenberga koji je svojoj operativnoj grupi naredio da opljačka Spinozinu biblioteku u pokušaju da iziđe na kraj s nacističkim "problemom Spinoza". I Spinozi i Rosenbergu autor u romanu izmišlja kontrapode, pri čemu je Rosenbergov psihijatar taj koji se suočava s teškim zadatkom: je li moguće zaustaviti, ako već ne izliječiti, zločinca?


* Preporuke su originalno objavljivane u magazinu Globus, u sklopu rubrike Čitam!, od početka 2019. godine.

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više