Tri kratke preporuke: Michelle Obama, Mario Brkljačić, Martha C. Nussbaum

U novom nastavku naših preporuka prisjećamo se odlične autobiografije bivše Prve dame Michelle Obame, izvanserijske zbirke kratkih priča zagrebačkog pisca Marija Brkljačića "Doručak za Bič" i veoma važne knjige američke filozofkinje Marthe C. Nussbaum u kojoj pojašnjava važnost emocija u promišljanju

Large 5 kratka

Piše Tanja Tolić

1) Michelle Obama
Moja priča
Planetopija, 2019., prijevod Jasna Mati i Suzana Szabo



Jackie Kennedy posvetila se preuređenje Bijele kuće, Rosalynn Carter sjedila je na sastancima kabineta, Nancy Reagan upala je u neprilike jer je prihvatila darovane dizajnerske haljine, a Hillary Clinton ismijavali su jer je preuzela ulogu policajca u administraciji svojeg supruga. Čime se Michelle Obama bavila u Bijeloj kući dobrim je dijelom tema njezinih memoara "Moja priča", najprodavanije knjige u Sjedinjenim Državama 2018. godine. Michelle Obama osvježavajuće je iskrena, do razine koju bi hrvatski političari vjerojatno smatrali indiskretnom, pa i tračerskom. Podjednako otvoreno piše o tome kako se u politici isprva nije snašla (nije znala da treba glumiti) pa ju je javnost doživljavala ljutitom i nepristojnom, ali i o bračnim svađama i usuglašavanju karaktera. U originalu memoari nose naziv "Becoming" i doista je riječ o "postajanju": kako je obična crna djevojčica iz radničke obitelji postala jednom od najmoćnijih osoba na svijetu, ali i uzor brojim ženama bez obzira na boju kože. Zanimljivo napisano i inspirativno štivo!


2) Mario Brkljačić
Doručak za Bič
Durieux, 2019.



Mario Brkljačić (1966.) pjesnik je i kratkopričaš bolje poznat na internetu nego na papiru. U petnaest godina ovo mu je druga papirnata knjiga, nakon što je 2004. godine pobijedio na natječaju Studentskog centra, što mu je donijelo i objavu zbirke poezije "Gledaj me u oči". "Doručak za Bič" zbirka je priča koja se može čitati i kao roman jer je povezuju veoma kratke priče, od samo stranicu ili dvije, kojima autor bilježi svakodnevicu glavnog junaka Marija. Mario je vjerojatno autor, ali "Doručak" je prije svega izvrsna književnost sapeta u vrlo malo pomno odabranih riječi. Pripovjedača je upravo ostavila dugogodišnja djevojka Sonja, a "oporavak" je ispresijecan sjećanjima na njihov zajednički život, druženjima s prijateljima Fricom i Stivom te sekvencama iz djetinjstva koje možda mogu objasniti zašto glavni junak nije "uspio u životu". Bič iz naslova je tigrasta mačka, jedina konstanta u memljivom životu šljake u tvornici, cuge i droge. Brkljačić je vjerojatno najbolji hrvatski kratkopričaš – ne samo zato što je svladao formu, nego i zato što je ta forma napunjena smislom.


3) Martha C. Nussbaum
Izdizanje misli: inteligencija emocija
Mizantrop, 2019., prijevod Karmela Cindrić i Igor Dvoršćak



Marcel Proust u svojoj knjizi "U traganju za izgubljenim vremenom" piše kako "ljubav izaziva prava geološka izdizanja misli". I ne samo ljubav nego i bijes, ljubomora, radoznalost, zavist, mržnja, patnja, ponos i prepast u nama izdižu planinske masive. Ta je misao filozofkinji Marthi C. Nussbaum, poznatoj po djelima "Ne profitu" i "Pjesnička pravda", bila poticaj za knjigu u kojoj emocije promatra kao inteligentne reakcije na doživljaj vrijednosti. Emocije su dugo, možda i do pojave psihoanalize, bila nepouzdana i manje važna, ako ne i gluplja braća misli, mnogima gluplje sestre, jer se dugo vjerovalo da su žene sklonije afektima i nesposobn(ij)e za racionalizaciju. I zbog toga je ova knjiga važna: jer jedna žena, uz to jedan od najvažnijih filozofa našeg doba, emocije uvodi u teorije moralnog prosuđivanja. Morat ćemo se uhvatiti ukoštac s tom kaotičnom građom žalosti, ljubavi, ljutnje i straha te s ulogom koju ta burna iskustva igraju u razmišljanju o dobrom i pravednom.


* Preporuke su originalno objavljivane u magazinu Globus, u sklopu rubrike Čitam!, od početka 2019. godine. 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više