713 big

Ken Follett

Stupovi zemlje

1000 stranica o gradnji katedrale? Iznimno uzbudljivo remek-djelo!

Lana Mindoljević

Naša ocjena:

Kako se živjelo u srednjem vijeku? Kakav je utjecaj na živote ljudi imala crkva i kako su u tom “mračnom dobu“ živjeli plemići, a kako obični pučani i seljaci? Zanimljiv uvid u svijet toga vremena dočarava Ken Follet u knjizi “Stupovi zemlje”, koja je nedavno, u dva nastavka, napokon objavljena i u Hrvatskoj.

Sam sadržaj na prvi pogled djeluje zbunjujuće – ovo je knjiga o gradnji monumentalne katedrale. Više od 1000 stranica sitnog fonta o gradnji katedrale? Ipak, bez ikakvih problema, knjiga uvlači čitatelja u svijet graditelja Toma, oko kojeg se razvija priča, zatim priora Phillipa, začudno dobrog i poštenog svećenika, neobične odmetnice Ellen i njenog sina Jacka, visokih crkvenih dužnosnika koji ne prežu pred spletkama da bi se domogli moći i dominacije te plastično zlih likova čiji je motiv za uništavanjem čisto samoljublje.

Tom je, dakle, pošten radnik, graditelj, kojemu je san graditi crkvu. Kada bi dobio taj jedan, veliki posao, mogao bi godinama, možda čak i do kraja života uzdržavati obitelj. Ovako s obitelji putuje od mjesta do mjesta i traži poslove na manjim popravcima.

Splet okolnosti dovest će ga u Kingsbrigde, mali nevažni priorat u kojem dobiva priliku ostvariti svoj san. U životu Kingsbridgea pojavljuje se i Aliena, kćer bivšeg grofa koji je nakon optužbe za izdaju kralja ostao bez title i javno je smaknut. Naviknuti za lagodan život, Aliena i njen brat Michael od velikaša postaju siromašni pučani. Sposobna Aliena baca se u poduzetničke vode, koliko je to moguće u srednjem vijeku, kupuje i preprodaje vunu i tako se uspijeva vratiti “na noge“.

Sudbinu cijele palete likova Follet vješto isprepliće, svakoga od njih predstavlja do u najsitnije detalje, ali svakome ostavlja dovoljno mistike da čitatelja do kraja knjige nekoliko puta iznenadi.

Radnja knjige proteže se na nekoliko desetljeća, pa likovi kroz knjigu sazrijevaju, stare, pametniji su, a “negativci“ prepredeniji. Njihove privatne, ljubavne, poslovne i, dakako, graditeljske podvige pratimo sa zanimanjem i nakon 1000 stranica, i dalje želimo još.

Duh vremena prenesen je dobro, iako će povjesničari vjerovatno naći niz zamjerki piscu. Kao i u svojim ratnim špijunskim trilerima s kojima se proslavio (“Ušica igle”, “Ključ za Rebeccu”, “Čavke”), te nekoliko povijesnih drama (“Mjesto zvano sloboda”, “Opasno bogatstvo”) Follet je domaću zadaću istraživanja shvatio ozbiljno. Obilazio je katedrale diljem Europe, a na knjizi su savjetima sudjelovali povjesničari specijalizirani za Srednji vijek.

Na knjizi je radio godinama, u vrijeme kada se već proslavio kao pisac trilera, pa njegov projekt nije nikoga posebno oduševljavao. Urednici i izdavači jedva su čekali da završi tu svoju ludost i vrati se bestselerima o Drugom svjetskom ratu. Kada je napokon izdana, 1989. godine, nije bila neki poseban hit. Ali danas, dvadeset godina kasnije, ispostavilo se da su “Stupovi” njegova najprodavanija knjiga: svake se godine, od kada kada je izdana, u Americi proda 100.000 primjeraka, a u gotovo svim zemljama redovito doživljava reizdanja.

Britanski pisac Ken Follet svoje je remek-djelo “Stupovi zemlje” napisao davne 1989., pa me, kao velikog fana njegovih knjiga, čudilo što je hrvatskim izdavačima trebalo čak dva desetljeća da prevedu i objave ovaj bestseler. U Britaniji je u prodaji već treći nastavak, “Fall of the giants”, a drugi dio “World without end“ prodan je u desecima tisuća primjeraka. Po knjizi “Stupovi zemlje” snimljena je mini serija od osam nastavaka s respektabilnim popisom britanskih glumačkih imena, a u njoj se u manjoj ulozi pojavljuje i sam Follet. Ako neka od domaćih televizija otkupi seriju, Kingsbridge manija će Hrvatsku, čini se, tek uloviti. A nadam se da to znači da hrvatsko izdanje “World without end” i “Fall of the giants“ nećemo morati čekati još dvadeset godina.
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više