769 big

Sue Townsend

Adrian Mole i nemoćne godine

Adrian Mole se vratio! Ima 39 godina, živi u svinjcu, a od roditelja ga dijeli samo pregradni zid

Marija Blažević Zalokar

Naša ocjena:

Adrian Mole se vratio! Ima 39 godina i jednu četvrtinu, živi u preuređenom svinjcu, a od roditelja ga dijeli samo pregradni zid.

Kako nije mogao plaćati hipoteku na stan uz rijeku, dovukao je svoju drugu suprugu Daisy i kćer Gracie nadomak sela Mangold Parva. Najblaže je reći da njegova otmjena i lijepa supruga nije oduševljena novim načinom života i da u tom braku baš i ne cvjetaju ruže.

Adrian radi u knjižari gospodina Carlton-Hayesa, a niti na poslovnom planu stvari baš nisu blistave. Njegov sin Glenn je u Iraku, majka piše autobiografiju u kojoj nema trunke istine, otac mu je u invalidskim kolicima nakon što je pretrpio moždani udar, što ga nije ni malo odvratilo od njegovih nezdravih navika.

Osim što točno 2 mjeseca i 19 dana nije stupio u intimne odnose sa suprugom, i što njegova majka planira otkriti očinstvo njegove sestre u talk-showu, Adriana muče i problemi s prostatom. Nakon što mu je dijagnosticiran rak, a supruga se zaposlila kod lokalnog bogataša kao osobna pomoćnica i s istim provodi više vremena nego što bi posao mogao opravdati, Adrian ponovo stupa u kontakt s Pandorom Braithwaite, svojom prvom ljubavi.

Sue Townsend je do sad napisala osam knjiga o Adrianu Moleu. Godine 2001. izgubila je vid i zadnje dvije knjige diktirala svome suprugu. S 15 godina napustila je školovanje, a u 22. godini već je bila majka troje djece. Unatoč takvom životu, koji nije obećavao, Sue Townsend se prometnula u slavnu spisateljicu, a svjetsku slavu joj je donio upravo Adrian Mole, kojeg mnogi smatraju najrealnijim prikazom prosječnog adolescenta.

Godinama nakon prve knjige i Adrianove adolescencije, naš junak i dalje ima ambicije da postane pisac, iako naočigled sviju cijepljen od talenta i dobrih ideja, no odustaje od svog nauma. U trideset i devetoj godini života piše neopisivo zamornu i besmislenu srednjovjekovnu dramu “Kuga” i sastavlja poeziju upućenu svom… spolnom organu, jelte. Rado bih vam prenijela dio tih nadahnutih stihova, ali se bojim da bi me Adrian Mole glavom i bradom došao tužiti za autorska prava.

Ako se J. K. Rowling ne odluči napisati još koju knjigu o Harryju Potteru, Adrian Mole bit će jedini književni lik koji je odrastao zajedno s nama. Svima koji predbacuju da je Adrian i u odrasloj dobi ostao nezreo i naivan, poručujem neka pogledaju oko sebe i nabroje zrele muškarce u dobi od četrdeset godina.

Adrian, iako beskrajno naivan i nespretan, i dalje je divno ljudsko biće koje se ne snalazi najbolje niti u svijetu, niti u vlastitoj obitelji. Svi koji su se ikad tako osjećali, obožavat će ovu knjigu.

Sue Townsend je opet dokazala da je izvanredan pisac, jer kad opisuješ čovjeka koji živi s roditeljima, žena ga napušta i još uz sve to ima rak prostate, a pri tome uspiješ biti urnebesno duhovit, onda si majstor.

Svima koji su pročitali prethodne knjige o Adrianu Moleu preporučujem da pročitaju i ovu. Lijepo je znati da život književnih junaka ne završava onog trenutka kad zaklopimo knjigu. Svima koji nisu pročitali prethodne knjige poručujem: “Ozbiljno, niste čitali?”

I za kraj, ocjena pet za Adriana, zato što je preživio turbulentnu adolescenciju, borio se sa sazrijevanjem u “Godinama kapučina”, vratio se u “Nemoćnim godinama”. I naravno, zato što je “Adrian Mole” najkul lektira ikad, koju su čitali čak i oni klinci koju su bili alergični na knjige.  Nadam se samo da će Sue Townsrnd poslužiti zdravlje i da ćemo u još jednom nastavku saznati kako se Adrian snalazi u ulozi djeda.
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više