Book zimski zaru%c4%8dnici naslovnica

Christelle Dabos

Zimski zaručnici

Francuski serijal za mlade kombinacija je Lewisa Carrolla, J. K. Rowling i Philipa Pullmana

Tanja Tolić

Naša ocjena:

Kako bi izgledalo da Alisa prođe kroz zrcalo i završi u nekom futurističkom svijetu? Ludi klobučar koji bi je dočekao s druge strane imao bi status veleposlanika na udaljenom planetu Polu, a iako je pripadnik plemstva nad kojim caruje duh predaka Faruk, hodao bi u poderanom odijelu s otrcanim klobukom na glavi i imao moć prodrijeti u tuđe misli. Bijeli zec postao bi Trn iz klana Zmajeva, ali bi zadržao sat u ruci i neprestano bio u žurbi. Trn ima zavodljivu tetku Berenilde koja nosi dijete duha predaka, a Alisu, koja se ustvari zove Ofelija, prati njezina vlastita tetka, kruta dama sa zadivljujućom sposobnošću popravljanja starih rukopisa…

Francuska spisateljica Christelle Dabos nije Lewis Carroll, ali je podjednako maštovita: njezina tetralogija "Kroz zrcala" na juriš je osvojila francusko čitateljstvo – i mlado i starije, a u prijevodu na engleski jezik sad hara i američkim listama bestselera. Nije pretjerano reći da smo dobili novu J. K. Rowling ili francuskog Philipa Pullmana, jer upravo s tim piscima fantastike za mlade kritičari i mediji uspoređuju spisateljicu koja je praktički do jučer bila nepoznata.

Christelle Dabos u svojoj je tetralogiji stvorila silno zanimljive likove, a ilustratorica Caroline Chep na svojoj je Instagram stranici objavila kako ih ona zamišlja

Christelle Dabos (43) po struci je knjižničarka, rođena je u Cannesu u obitelji glazbenika, a od 2005. godine živi u Bruxellesu. Pisanjem se počela baviti na fakultetu: naoko, ništa ozbiljno, pisala je fan fiction, ali nije prva autorica koja je iz svijeta amatera što pišu nastavke uspješnih romana slavnih pisaca prešla u vlastitu, originalnu literaturu. Njezina opsesija bio je svijet Harryja Pottera sve otkako je u dvadeset prvoj godini prvi put pogledala film – napisala je nastavak serijala koji je brojio između 200 i 300 stranica. Nikad ga nije objavila na nekoj od stranici posvećenih fan fictionu, no počela je razmišljati o vlastitoj priči. Jednog dana, dok je šetala šumom, pala joj je na pamet slika – vidjela je kako iz zrcala izlazi žensko lice omotano dugačkim šalom i ta je "vizija" nije napuštala.

Nekoliko mjeseci kasnije, 2007. godine, dijagnosticiran joj je rak čeljusti. Dok se liječila, utjehu je tražila na internetu i priključila se zajednici autora Plume d'argent (Sivo pero). Zajednica funkcionira na način da su svi koji tamo objave poglavlje rukopisa obavezni komentirati rukopise drugih autora – tako si pomažu u pisanju. Zahvaljujući potpori "sivih pera" Dabos je završila svoj prvi roman, ali i tamo doznala za natječaj za neobjavljeni prvi rukopis knjige za djecu (Gallimard-RTL-Télérama). Prijavila se dan prije zatvaranja i 2013. godine pobijedila!

Taj je roman bio "Zimski zaručnici", u originalu "Les fiancés de l'hiver", a u engleskom prijevodu "A Winter's Promise". Navodim i engleski naziv jer je na hrvatskom jeziku ove godine nakladnička kuća Hangar 7 objavila prvi dio (u prijevodu Mirne Šimat), a volite li fantastiku velike su šanse da ćete se brzo zakačiti i poželjeti pročitati nastavke. Slijede "Nestali s Clairedelune" ("Les disparus du Clairdelune", odnosno "The Missing of Clairdelune"), "Sjećanje Babilona" ("La mémoire de Babel", odnosno "The Memory of Babel") i "Oluja jeka" ("La Tempête des échos", odnosno "The Storm of Echoes").

Ukupno serijal broji oko 2000 stranica na engleskom jeziku, odnosno oko 2500 u francuskom originalu. Čitam trenutno četvrti dio na engleskom jeziku i potpuno mi je jasno zašto su prva dva dijela, u samo četiri godine, u Francuskoj prodana u 140 tisuća primjeraka.

U "Zimskim zaručnicima" upoznajemo glavu junakinju Ofeliju koja živi na arci Anima. Naime, u dalekoj prošlosti dogodila se kataklizma, a svijet je razbijen u dvadeset jedan nebeski otok koji su postali arke. Svaka od arki razvila se na drugačiji način, svaka posjeduje vlastiti, jedinstveni odnos prema vremenu i svaka ima svojeg duha sveprisutnih predaka – svojevrsno vječno božanstvo koje vlada arkom, a svi stanovnici njegovi su potomci i od njega/nje naslijedili su različite talente.

Ofelija pripada animistima koji mogu oživljavati predmete – konkretno, ona je "čitačica" i kad skine posebne rukavice koje uvijek nosi, u stanju je iz predmeta koji drži u rukama pročitati njegovu prošlost: kako je nastao, kome je pripadao, a posredno i što su sve mislili i osjećali ljudi koji su taj predmet držali u rukama. Pored toga, Ofelija ima i sposobnost prolaska kroz zrcala, a društvo toj introvertiranoj i neobičnoj djevojci pravi njezin šal – svojevrsna varijacija golema; Ofelija ga je oživjela i sad su ona i šal nerazdvojni, dijele misli i osjećaje.

"Zimski zaručnici" počinju otkrićem da se Ofelija mora udati: najutjecajniji ženski klan na Animi pronašao joj je supruga s druge arke, otresitog i nesimpatičnog Tora iz klana Zmajeva na arci Pol. Ofelija mora napustiti svoju obitelj i slijediti zaručnika na udaljenu hladnu i ledenu arku. No pitanje je zašto su odabrali baš nju? Zašto mora skrivati svoj identitet? Premda to još ne zna, postala je pijun u krajnje smrtonosnoj zavjeri koja će imati posljedice za čitav svijet…

Dio tajne uspjeha ovog serijala sigurno je u tome što je Ofelija naoko iznimno fragilna i nije osobito fizički privlačna – jedva da vidi bez naočala, iznimno je nespretna i stalno udara u predmete koji joj se nađu na putu ili ih ispušta iz ruku. Čini se da nema šanse preživjeti na iznimno agresivnom Polu koji nastanjuju klanovi zastrašujućih vještina – jedni imaju nevidljive kandže kojima mogu ozlijediti, drugi su vrhunski iluzionisti i manipulatori, treći šarmeri koji mogu ubacivati misli i slomiti otpor onih koji nisu osobito mentalno jaki… No Ofelija će se, uz pomoć novih prijatelja, redom osebujnih karaktera, dobro snaći na Polu, a vama je – ako se odlučite čitati serijal – zagarantirana vrhunska zabava za cijelo ljeto.

* Recenzija je originalno, u skraćenom obliku, objavljena u magazinu Globus.

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više