2084 big

Malala Yousafzai

Ja sam Malala

Jedno dijete, jedan učitelj, jedna knjiga i jedna olovka mogu promijeniti svijet

Ivana Smilović

Naša ocjena:

Njezino ime je Malala. Ona je "samo" djevojčica iz Svata, pokrajine u Pakistanu. Skromna i pametna, kompetitivna i željna toga da bude najbolja u razredu. Iako malena, Malala ima veliki san – osigurati obrazovanje za svu djecu, a posebno djevojčice, kojima u Pakistanu često nije moguće školovanje. I zbog tog sna bezdušno je upucana u glavu.

Krenimo od početka. Prvo što je važno naglasiti, ako slučajno još niste nabasali na Malalu, jest da se ne radi o fikciji. Istinita je to priča o djevojčici koja je bez ikakvih posebnih moći postala superjunakinja. Dok je većina pognula glavu i smatrala da se ništa ne može promijeniti, ona je svoju dizala i glasno govorila.

Posljedica je to i odgoja, jer je njen otac uvijek bio jedan od onih koji su glasno govorili protiv nepravde. Također, kao vlasnik škola usadio joj je i svijest o važnosti obrazovanja. I kada su im talibani prijetili, nisu zašutjeli.

"Ja sam Malala" knjiga je koja donosi priču Malale Yousafzai u suradnji sa Christinom Lamb. U njoj je opisan put koji je Malalu doveo u školski autobus u kojem su joj pucali u glavu. Također, opisan je i njezin oporavak i borba, koja se nastavlja i dan danas.

Vrijednost knjige je velika jer nam donosi pogled u svijet potpuno drugačiji od našeg. Svijet u kojemu žena ne može izaći na ulicu bez pratnje, gdje se potiče tišina, umjesto jasnog izražavanja mišljenja, gdje se čak i na ples gleda ispod oka. Svijet je to gdje mnogi nemaju mogućnost (a ni pravo) uopće naučiti čitati... Idealno za otvoriti oči i shvatiti koliko stvari uzimamo zdravo za gotovo. Pa i one svakodnevne, poput obične šetnje, čitanja ove recenzije i uopće pristupa ovoj web stranici. Banalne stvari koje radimo bez razmišljanja nekome su neostvariva maštarija.

Iskreno, neka poglavlja knjige možete doživjeti pomalo sporim. Razlog tome je što sadrže dosta detaljnu povijest Pakistana, što i nije baš lagano za procesuiranje. Moje je mišljenje da se trebalo držati Malaline priče, iako mi je jasno da ju je potrebno staviti u kontekst, ali možda ipak ne tako detaljno. Ljudski dio, koji daje posebnu vrijednost knjizi, lakše se čita i zbog toga, nakon par zastoja, stranice počnete sve brže i brže okretati.

Ulaskom u Malalin svijet upoznajemo jednu posve drugačiju kulturu, ali i vidimo da je ona sasvim obična djevočica, jednakih razmišljanja kao sve djevojčice njezinih godina. Razlika je u tome što se ona za ono što je većini servirano na pladnju morala i još mora boriti.

Opisuje nam sve, od svakodnevnog života do generalne situacije i ponekad stvarno poželite da se radi o fikciji. Ali nije na nama da se grozimo i osuđujemo, već da se trudimo nešto promijeniti. Pa makar se radilo "samo" o promjenama u našoj svijesti. Mali korak, ali jako vrijedan.

Moramo otvoriti svoja srca, prihvatiti da nisu svi isti kao i mi, niti imaju ista razmišljanja. Ali iako smo drugačiji, borba nam je ista – želimo se izboriti protiv nepravde. Kao što je učinila Malala, obična djevojčica iz Svata, koja je samo htjela učiti.

"To su nam najmoćnija oružja. Jedno dijete, jedan učitelj, jedna knjiga i jedna olovka mogu promijeniti svijet", Malaline su riječi.

Nemojte govoriti da ništa ne možete učiniti. Ona, koja je u međuvremenu postala i najmlađa dobitnica Nobelove nagrade, pravi je dokaz da smo sposobni za velike stvari. Čak i ako smo samo mali ljudi. 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više